Τι θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας στην Τρίπολη για απορρίμματα και μεταλιγνιτική εποχή

1
1053

Μια «καυτή» ατζέντα που περιλαμβάνει τα μύρια όσα άλυτα προβλήματα της Πελοποννήσου απασχολεί τους διοργανωτές του αναπτυξιακού περιφερειακού συνεδρίου το οποίο σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί μήνες νωρίτερα, αλλά τελικώς, κυρίως λόγω της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και λιγότερο εξαιτίας του μόνιμου «βραχνά» των απορριμμάτων, έχει δρομολογηθεί για το τέλος Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο των επαφών του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργου Παπαηλιού με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού αλλά και με φορείς της Αρκαδίας την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου εν όψει της διοργάνωσης του συνεδρίου, που προγραμματίζεται μεταξύ 20-25 Φεβρουαρίου, συναντήσαμε τον κ. Τάσο Παπαζαχαρία, πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μας μίλησε για όλα.

Κατ’ αρχάς, όπως παραδέχθηκε ο κ. Παπαζαχαρίας, «ιδιαίτερη σκοπιμότητα δεν έχει η επιλογή του χρόνου της διοργάνωσης του συνεδρίου. Το καθυστέρησαν λίγο για να ξέρει η κυβέρνηση πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα σε σχέση με τη ΔΕΗ και τι θα ανακοινώσει ως προς τη μεταλιγνιτική περίοδο».

Επισημαίνουμε στον πρόεδρο της ΝΕ ότι κατά τη συνάντηση που διοργάνωσε ο Δήμος Τρίπολης τον Ιανουάριο για τη διεκδίκηση φθηνότερου ρεύματος για ολόκληρη την Αρκαδία, συνδικαλιστές της ΔΕΗ αντέδρασαν στην προοπτική της μεταλιγνιτικής εποχής, λέγοντας ότι ο λιγνίτης μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδέψει με τον λιγνίτη;

«Ο λιγνίτης ως καύσιμο είναι υπό διωγμόν από την ΕΕ και από η Συνθήκη του Κιότο, οπότε πηγαίνει στην άκρη. Η Αγγλία πρόσφατα αποφάσισε να απαγορευτεί η χρήση του λιγνίτη. Πληρώνουμε σοβαρά πρόστιμα από τη χρήση του λιγνίτη, χιλιάδες τόνοι διοξειδίου του θείου, που είναι δηλητηριώδες, εκλύονται στην ατμόσφαιρα. Ως ανταποδοτικό τέλος αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει την τιμή στα νοικοκυριά, και αυτό έκανε σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία».

Τα λιγνιτικά αποθέματα φθάνουν για την 3 Μονάδα ως το 2023 και για την 4 ως το 2032, το τέλος είναι πολύ κοντά. Μια σοβαρή κυβέρνηση πρέπει να βλέπει μακρύτερα από τώρα.

«Θέλουμε να είμαστε σοβαροί. Να μην βλέπουμε τι κάνουμε, αλλά να προβλέπουμε», επισημαίνει ο κ. Παπαζαχαρίας και εξακολουθεί λέγοντας:

Θέλουμε – δεν θέλουμε, πρέπει να μιλήσουμε για τη μεταλιγνιτική περίοδο.

 

Έρχεται ο Σταθάκης με έτοιμο πακέτο ανταποδοτικών μέτρων για τη Μεγαλόπολη για τη μεταλιγνιτική περίοδο

Ακόμη, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης έρχεται με έτοιμο ανταποδοτικό πακέτο στην Αρκαδία για την μετά τον λιγνίτη εποχή.

Ρωτάμε τον κ. Παπαζαχαρία εάν η μεταστροφή της κυβέρνησης σε σχέση με τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα απορρίμματα είναι περισσότερο ζήτημα προσωπικοτήτων (θυμίζουμε τις αντεγκλήσεις με τον κ. Τσιρώνη, όταν ήταν υπουργός) ή εάν τελικώς η κυβέρνηση πείστηκε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για τα απορρίμματα:

«Επειδή παρακολουθώ από πολύ κοντά το θέμα, ισχύει το δεύτερο. Η κυβέρνηση έδωσε χρονικά περιθώρια μεγάλα στους δημάρχους, αλλά δυστυχώς κανείς δήμαρχος δεν έχει κατορθώσει να παρουσιάσει το δικό του έργο. Υπάρχει ολιγωρία. Έχουν κάνει δειλά-δειλά βήματα, αλλά κανείς δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο. Η κυβέρνηση προσανατολίστηκε στο να υλοποιηθεί η συμφωνία, χωρίς, όμως να παραβλέπει τις δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτήν».

Και εξακολουθεί χαρακτηρίζοντας μεγάλο εμπόδιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου όπου η ΤΕΡΝΑ σχεδιάζει να δημιουργήσει το εργοστάσιο: «Έχουμε εξελίξεις εκεί, εμπλέκονται δικαστήρια. Γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει τίποτα».

Στις 7 Φεβρουαρίου εκδικάζονται οι προσφυγές  5 δημάρχων στο ΣτΕ και άλλες υποθέσεις, εάν μία από τις ενστάσεις προχωρήσει, το έργο αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

«Η κυβέρνηση θα δει όλες τις εξελίξεις και θα αποφασίσει γι’ αυτό τίποτα δεν έχει κριθεί.»

Γαλανιάδη Εύα από το ArcadiaPortal.gr

Facebook Comments

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here