Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Δημάρχων στο Μαξίμου για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου

0
221

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 1 Μαρτίου στο μέγαρο Μαξίμου , η σύσκεψη όλων των Δημάρχων της Πελοποννήσου με τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

όπως αναμενόταν από την σύσκεψη δεν υπήρχε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα και οι δήμαρχοι άκουσαν από τους υπουργούς περίπου όσα είχαν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ και σας είχαμε δημοσιεύσει και εδώ στο Καφενείο.

Επικεφαλής της διυπουργικής επιτροπής ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί: Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, οι οποίοι παρουσίασαν στους δημάρχους τα σημεία της κατάληξης της διαπραγμάτευσης με την ΤΕΡΝΑ, με τη βελτίωση των όρων της ΣΔΙΤ που είχε προωθήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τα βασικά σημεία -σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν – είναι:

Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων μειώνεται από τους 150.000 τόνους ετησίως στους 100.000 τόνους ετησίως.

Προστίθενται στον σχεδιασμό ακόμα πέντε Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Πρόκειται για λύση που θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων ανά δήμο. Κι αυτό γιατί οι αποστάσεις που θα καλούνται να διανύσουν τα απορριμματοφόρα για να ξεφορτώσουν θα είναι πολύ μικρότερες, επομένως θα υπάρχει οικονομία καυσίμων, χρόνου, εργατοωρών. Επιπλέον, με τη συμπίεση των απορριμμάτων στα ΣΜΑ θα μειώνεται και το κόστος της μεταφοράς στον τελικό αποδέκτη (μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων).

Η μία από τις τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, συγκεκριμένα αυτή της Μεσσηνίας, θα κατασκευαστεί σε δεύτερη φάση. Αυτό όμως αναμένεται να επιβαρύνει πολύ τα έξοδα μεταφοράς των απορριμμάτων της Μεσσηνίας και το βασικότερο θα φορτωθεί πολύ η μονάδα στην Παλαιόχουνη. Πολλοί είναι αυτοί που σχολιάζουν ότι η καθυστέρηση κατασκευής του χώρου στη Μεσσηνία γίνεται για χάρη κάποιων Υπουργών ή υποψηφίων Βουλευτών του Σύριζα στη Μεσσηνία!

Η Τέρνα Ενεργειακή θα δωρίσει στον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου μια φωτοβολταϊκή μονάδα, ισχύος 3 MW, σε όποιον χώρο τής υποδειχθεί. Υπολογίζεται ότι από αυτή την μονάδα μπορούν να τροφοδοτηθούν 1.500 σπίτια που αν υπολογίσουμε πόσοι δήμοι υπάρχουν βγαίνει μια ασήμαντη στην ουσία προσφορά.

Αναφορά έγινε επίσης και σε μείωση της τιμής ανά τόνο αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να δώσει κάποιο συγκεκριμένο νούμερο.

Από την πλευρά του ο ΦΟΣΔΑ, παρέδωσε στους υπουργούς ένα κείμενο με ερωτήσεις που αφορούν την συμφωνία και πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. (Το Καφενείο της Μεγαλόπολης θα σας παρουσιάσει σύντομα τις ερωτήσεις).

Πολλά θέματα και ερωτήματα έγιναν από τους Δημάρχους και κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων.

Από τα βασικότερα ήταν τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα μέχρι να λειτουργήσουν τα εργοστάσια επεξεργασίας, κάτι που έθεσε σαν ερώτημα και ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος ρώτησε επίσης τι επιπτώσεις θα έχουν στο περιβάλλον οι αυξημένες ροές σκουπιδιών στην μονάδα της Παλαιόχουνης (αφού δεν θα γίνει για 2 χρόνια η μονάδα στην Καλλιρρόη) αλλά οι υπουργοί δεν έδωσαν σαφείς απαντήσεις. Τις επόμενες ημέρες θα αναζητήσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για τα ερωτήματα που τέθηκαν και τις αντιδράσεις που υπήρχαν.

Όπως δείχνουν τα πράγματα η Κυβέρνηση έχει υποχωρήσει πολύ και πλέον αντιλαμβάνεται ότι η λύση που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η μοναδική. Και δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για να γίνει κάτι άλλο.

Έτσι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προχωρήσει στην κατασκευή του έργου και πολύ σύντομα θα υπογραφεί η συμφωνία. Εδώ βέβαια υπάρχει μια εμπλοκή αφού κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα μέρη που θα υπογράψουν. Και αυτό γιατί ο Πέτρος Τατούλης δεν δέχεται να γίνουν παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν κάθετα αντίθετη και πολεμούσε την λύση που διαχειρίστηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όπως και να έχει η συμφωνία Κυβέρνησης – ΤΕΡΝΑ είναι πια δεδομένη και ο σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι όπως τον ξέρουμε. Στην περιοχή μας θα γίνει η κατασκευή της μιας μονάδας επεξεργασίας στην Παλαιόχουνη. Είναι απλά θέμα χρόνου πότε θα πέσουν ( και από ποιους ) οι υπογραφές και πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

 

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here