ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΤι ειπώθηκε στην Βουλή για τα 380 στρέμματα στο ορυχείο Ψαθιού που...

Τι ειπώθηκε στην Βουλή για τα 380 στρέμματα στο ορυχείο Ψαθιού που προορίζονταν για ΒΙΠΕ – Τι έλεγε ο κ.Παπαθανάσης για τον ίδιο χώρο το 2021 (video)

Κυρώθηκε από την Βουλή η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου (συγκεκριμένα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της εταιρείας ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.) και της ΔΕΗ ΑΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου η Σύμβαση αυτή αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την άμεση περιβαλλοντική αποκατάσταση και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Μεγαλόπολης, που εξαρτώνται από την εξόρυξη και χρήση του λιγνίτη. Η εν λόγω Σύμβαση υπεγράφη στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των ανωτέρω περιοχών μετά τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε.. και το περιεχόμενο της διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των ενωσιακών πολιτικών και του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Στην διάρκεια της συζήτησης ο Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πρότεινε να γίνει δεκτή μια τροπολογία η οποία κάνει την εξαίρεση μεταβίβασης 380 στρεμμάτων από την «ΔΕΗ Α.Ε.» στη «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» και έχει περιληφθεί στο συνημμένο χαρτογραφικό διάγραμμα του σχεδίου νόμου γιατί η έκταση αυτή, με το υπ’ αριθ. 2887/17.12.2013 συμβόλαιο αγοραπωλησίας της Συμβολαιογράφου Μεγαλόπολης Ανδριάνας — Γιολάνδης Γύφτου, έχει μεταβιβαστεί από τη ΔΕΗ ΑΕ στο Δήμο Μεγαλόπολης, κατά πλήρη κυριότητα με σκοπό τη δημιουργία βιομηχανικής και επιχειρηματικής περιοχής ΒΕΠΕ»

Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή , όμως απασχόλησε πολύ την διαδικασία και ακούστηκαν βαριές εκφράσεις στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Δείτε αναλυτικά την παρέμβαση Κωνσταντινόπουλου ΕΔΩ

Μετά την τοποθέτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου έγιναν οι εξής αναφορές:

Μυλωνάκης – Ελληνική Λύση: Κύριε υπουργέ τι είναι αυτά που κάνετε; Κλέβετε το οικόπεδο από τον Δήμο Μεγαλόπολης; Να έρθουν τώρα στην Βουλή όλα τα έγγραφα να γίνει έλεγχος

Κεγκέρογλου – ΚΙΝΑΛ: Υπάρχει συμβόλαιο με συγκεκριμένους όρους για το οικόπεδο στην Μεγαλόπολη. Να βγεί εκτός της διαδικασίας το θέμα με το χώρο στην Μεγαλόπολη , να ελεγχθεί και να δούμε μετά τι θα γίνει. Οι κινήσεις της ΔΕΗ είναι παράνομες, δεν έπρεπε να διαλύσει μονομερώς το συμβόλαιο.

Αναφορά στο θέμα του οικοπέδου στην Μεγαλόπολη έκανε και η κα Π.Πέρκα από τον Σύριζα.

Παπαθανάσης – αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης: Με αυτή την κύρωση σύμβασης που συζητάμε σήμερα ορίζουμε τον τρόπο που θα δοθούν τα εδάφη από την ΔΕΗ στην ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ.
Δημιουργείται η εταιρία ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΑΕ στην οποία η ΔΕΗ δίνει όλα τα εδάφη, τα γήπεδα, τα κτίρια κ.α. που αφορούν το κομμάτι της απολιγνιτοποίησης.
Αφού γίνει αυτό η ΔΕΗ κάνει σε ορισμένα εδάφη αποκατάσταση και αφού τελειώσει , τότε από την ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΉ τα εδάφη πηγαίνουν στην ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ.
Τα χρήματα που θα απαιτηθούν για τις αποκαταστάσεις θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ότι αφορά το θέμα της Μεγαλόπολης , εμείς διασφαλίζουμε με την σημερινή απόφαση την ιδιοκτησία της Μεγαλόπολης. Μέσα στο συμβόλαιο που είχε γίνει μεταξύ Δήμου και ΔΕΗ έγραφε ότι είναι αυτοδίκαια η λύση του συμβολαίου, δεν χρειάζεται δηλαδή η υπογραφή, είναι αυτοδίκαιη η διάλυση.
Εμείς διασφαλίζουμε την ιδιοκτησία του γηπέδου αυτού στον Δήμο Μεγαλόπολης, θα παρέμβουμε και θα κάνουμε τις νομικές διαδικασίες, ώστε να περιέλθει χωρίς κανένα πρόβλημα.

δείτε τα σχετικά αποσπάσματα στο βίντεο που ακολουθεί:

Τον Δεκέμβριο του 2021 όμως ο ίδιος υπουργός ο κ. Παπαθανάσης σε συνέντευξη του παρέα με τον κ. Νίκα έλεγε για τον χώρο αυτό:

Στην Μεγαλόπολη έχουμε μια περιοχή που έχει δοθεί στον δήμο Μεγαλόπολης(ορυχείο Ψαθί ΔΕΗ), πρέπει να το δούμε , δεν είναι πολλά στρέμματα. Έχουμε επίσης μια περιοχή 1700 στρέμματα που προορίζεται να γίνει βιομηχανικό πάρκο,τα οποία όμως έχουν μεγάλο ποσοστό δασικών εκτάσεων. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ρεαλιστές και να βλέπουμε τι μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο για να επιχειρήσει, πρέπει να δούμε την ταχύτητα του θέματος της ΒΕΠΕ που μπορεί να μας δώσει 300 στρέμματα (ορυχείο Ψαθί ΔΕΗ) .

δείτε το σχετικό βίντεο:

Δείτε επίσης σχετικά άρθρα της σελίδας μας

Τι είπε ο Ν.Παπαθανάσης στην Τρίπολη για το βιομηχανικό πάρκο Μεγαλόπολης και τις άλλες λύσεις που εξετάζονται (video)

Σημαντικά ερωτήματα για το Βιομηχανικό Πάρκο Μεγαλόπολης – Θα απαντήσει κανείς;

Περ. Πελοποννήσου και Δήμος Μεγαλόπολης έχουν διαφορετικές θέσεις για την χωροθέτηση του Βιομηχανικού Πάρκου!!

Δείτε στην συνέχεια την σύμβαση όπως ψηφίστηκε

Σύμβαση ΔΕΗ-Δημοσίου για τη… by Πάνος Αλεβίζος

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ