ΑρχικήΑΡΘΡΑΤη Δευτέρα σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια – Προβλέπει...

Τη Δευτέρα σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια – Προβλέπει συμμετοχή του λιγνίτη 15,5% και ΑΠΕ 32% το 2030

Σε δημόσια διαβούλευση θα δοθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη ολοκληρωμένη μορφή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που εκπονήθηκε με ευθύνη της Εθνικής Επιτροπής που σύστησε για το σκοπό αυτό το υπουργείο.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων για το 2030 ότι:

Η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος θα αντιστοιχεί στο 15,5% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού (9,4TWh σε σύνολο κατανάλωσης 60TWh). Δηλαδή για τους λιγνίτες περίπου η μισή συμμετοχή από τη σημερινή.

To μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας θα είναι 32% και στην παραγωγή περίπου 55%. Δηλαδή για τις ΑΠΕ περίπου η διπλάσια συμμετοχή από τη σημερινή.

Θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον κατά 32%.

Θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 16% για τους τομείς εκτός του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. 

Συνολικά στον ενεργειακό τομέα προβλέπεται ότι τα επόμενα 12 χρόνια θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις, ύψους περίπου 33 δισ. ευρώ, στους βασικούς τομείς του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού.

Η προς διαβούλευση είναι η πρώτη έκδοση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ η τελική έκδοση θα δημοσιευθεί το 2019 μετά από συεννόηση με την ΕΕ.

Όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο κ. Σταθάκης, θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο κύκλοι συζήτησης στη Βουλή, ώστε στο τέλος του έτους να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πλήρες περίγραμμα μέσα στο οποίο θα κινηθεί ενεργειακά η χώρα τα επόμενα χρόνια.
Το ΕΣΕΚ αποτελεί έναν οδικό χάρτη, ο οποίος προσδιορίζει τον τρόπο, τα μέτρα πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα με τα οποία προβλέπεται να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας αναφορικά με τη συμβολή της στους ευρωπαϊκούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τη μεγαλύτερη συμμετοχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην εγχώρια κατανάλωση ενέργειας και την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου θα πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, ποσοτικά και ποιοτικά. Ιδιαίτερα στον τομέα του ηλεκτρισμού θα απαιτηθεί ένας τεράστιος μετασχηματισμός ώστε οι ΑΠΕ να γίνουν πλέον η κύρια πηγή ενέργειας, η συμβολή του λιγνίτη να αποκλιμακώνεται σταδιακά αλλά να παραμένει μια σημαντική παραγωγική πηγή και το φυσικό αέριο να παίξει τον ρόλο του “καυσίμου-γέφυρα”, με σημαντική διείσδυση κυρίως στη θέρμανση τα επόμενα χρόνια.

Θοδωρής Παναγούλης από το energypress.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια