ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΤα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης...

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης και χρειάζονται αλλαγές – Τι αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Μεγαλόπολης ένα θέμα σχετικά με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Το θέμα εισηγήθηκε ο Χρήστος Μανιάτης και σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά στην εισήγηση του ανέφερε:


Στις 16-11-2021 είχαμε την πρόσκληση – προκήρυξη 15/2021 σχετικά με το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης. Στις αρχές Δεκεμβρίου, σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, εξέφρασα τις ενστάσεις μου για το πως είχε έρθει στα χέρια μας και είπατε τότε ότι θα έπρεπε να επέλθουν ορισμένες βελτιώσεις, διότι η προκήρυξη, όπως έχει συνταχτεί, είναι ανεφάρμοστη.

Δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτως ή άλλως, αλλά και πολλές προτάσεις ή πολλές αιτήσεις γι’ απασχόληση, όταν εγκρίνονται, δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη απασχόλησης από τις επιχειρήσεις. Έχει παρέλθει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν έχουν πλέον την ανάγκη οι επιχειρήσεις να απασχολήσουν προσωπικό.

Αυτή η πρόσκληση προβλέπει ότι με την υποβολή της αίτησης κάθε εργοδότη από τις 17 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, θα έπρεπε να έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες της πρόσληψης και επιπλέον, αν σε αυτό το διάστημα προκύψει κάποια ανάγκη και θέλει ο εργοδότης να συμπληρώσει κάτι στην αίτησή του, με παραπάνω αριθμό εργαζομένων, δεν μπορεί να το κάνει. Πρέπει πρώτα να λήξει αυτός ο κύκλος και να επανέλθει σε νέο κύκλο με νέα αίτηση.

Προσωπικά, έχω κάνει πάνω από 200 αιτήσεις για επιχειρήσεις και οι προσλήψεις που έχουν γίνει είναι 35. Αιτήσεις πάνω από 200, εργαζόμενοι πάνω από 500.

Για να γίνει λοιπόν λειτουργικότερο το πρόγραμμα, θα πρέπει ο κύκλος της υποβολής των αιτήσεων να κλείνει ανά μήνα και να ανοίγει νέος κύκλος τον επόμενο μήνα και να υπάρχει αλλαγή της ειδικότητας. Για παράδειγμα, όταν κάποιος αιτείται να πάρει έναν οδηγό και στην πορεία δεν βρει οδηγό, αλλά μπορεί να απασχολήσει έναν εργάτη, να μπορεί να τροποποιήσει την αίτησή του και να ζητήσει εργάτη.

Επίσης, αν χρειαστεί να κάνει αίτηση για κάποιον επιπλέον εργαζόμενο, να μπορεί μέσα στον ίδιο κύκλο να κάνει και καινούρια αίτηση, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να κάνει με τα όσα προβλέπονται.

Ένα άλλο σημαντικό, που είναι εμπόδιο στην λειτουργία του προγράμματος, είναι ότι θέτει έναν όρο απασχόλησης του άνεργου τουλάχιστον από το διάστημα 1-1-2019 μέχρι 16-11-2021. Από εκεί και μετά, που τώρα έχουμε φτάσει στον Ιούνιο του 2022, κάποιος που δεν είχε ένσημα εκείνο το διάστημα, εργάστηκε, απολύθηκε, είναι άνεργος τώρα και θέλει να ενταχτεί στο πρόγραμμα, δεν έχει την δυνατότητα να ενταχτεί, διότι απαγορεύεται από την εγκύκλιο. Αυτό πρέπει να τροποποιηθεί και να μπει σαν όριο η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την πρόσληψη του άνεργου.

Επίσης, όποιοι από τις 16 Νοεμβρίου ήταν φοιτητές ή στρατιώτες και μπαίνουν πρώτη φορά στον χώρο της εργασίας, αποκλείονται διότι δεν πρόλαβαν να έχουν ένσημα. Είναι μία αρκετά μεγάλη κατηγορία παιδιών στη Μεγαλόπολη, τα οποία έχουν πέσει σε αυτή την περίπτωση και δεν μπορούν να προσληφθούν.

Επίσης, πρέπει να αλλάξει ο όρος που υποχρεώνει την επιχείρηση να ορίσει εξ’ αρχής, εκτός από την ειδικότητα, την ηλικία του άνεργου και από ποιον κλάδο θέλει να προέρχεται. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ορίσει ότι θα πρέπει να είναι από 30 μέχρι 49 ετών και να προέρχεται από τον κλάδο της εστίασης. Αν δεν βρει από αυτόν τον κλάδο ή δεν βρει αυτή την ηλικία, δεν μπορεί να προσληφθεί. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει η δυνατότητα, με υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, να τροποποιείται σε αυτό το σημείο και να μπορεί αλλάζει την ειδικότητα ή την ηλικία.

Αυτό θα μπορεί να απλοποιηθεί όταν στην αίτηση μπορεί να ζητάει καταρχήν την ειδικότητα ή και το φύλο και στη συνέχεια ο ΟΑΕΔ, ανάλογα με τις αιτήσεις ή με τους ανέργους που έχει, να προτείνει από αυτούς και όποιος εργοδότης ενδιαφέρεται, να προσλαμβάνει απ’ ότι υπάρχει. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο και δεν μπορεί να περπατήσει το πρόγραμμα με τίποτα.

Ένα άλλο, που ίσως να είναι και το σημαντικότερο, είναι ότι η εγκύκλιος αναφέρει το μοναδιαίο κόστος.
Έχουν βγάλει μία κατηγορία 933,00€ και προς τα κάτω, με το 90%, το 80% και το 75% και αυτό το έχουν συνδέσει με την επιδότηση. Όταν λοιπόν είχε βγει το πρόγραμμα και έλεγα στους φορολογούμενους ότι το πρόγραμμα δεν είναι δωρεάν, βγαίνατε και λέγατε ότι: «Κάνει αντιπολίτευση.

Γι’ αυτό τα λέει». Για να είναι 100% ή 80% ή για να είναι όπως ακούγεται, θα έπρεπε το ποσοστό της επιδότησης να έχει να κάνει με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, συν τις εργοδοτικές εισφορές και να λέμε: 100% στο ποσό αυτό.
Το μοναδιαίο κόστος, που το αγνοούσε ο κόσμος, είναι πολύ χαμηλότερο και έτσι, για κάποιον που έχει τρεις τριετίες και είναι παντρεμένος η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας είναι 998,00€ και μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές ανεβαίνει στα 1.233,00€.

Στους 12 μήνες, το πρόγραμμα επιδοτεί 933,00€ το περισσότερο, αλλά συμπεριλαμβάνεται το δώρο Πάσχα, το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας.
Δηλαδή, οι 12 μήνες γίνονται 14. Άρα, είναι 12 μήνες τον χρόνο συν τα δώρα και το επίδομα άδειας, δηλαδή το 1.237,00€ επί 14.
Αν το διαιρέσουμε με το 12, το κόστος ανά μήνα σε μία επιχείρηση είναι 1.433,00€ και με την επιδότηση των 933,00€, το κόστος της επιχείρησης είναι 510,00€ επί 12.


Ακολούθησε τοποθέτηση από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους και τελικά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε:

Προτείνει να γίνουν αλλαγές στους όρους του Προγράμματος νέων θέσεων εργασίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, ως εξής:

 • Να κλείνει ο κύκλος υποβολής των αιτήσεων ανά μήνα και να ανοίγει νέος για νέες αιτήσεις.
 • Να υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της ειδικότητας από αυτόν που έχει αιτηθεί αρχικά.
 • Να υπάρχει η δυνατότητα νέας αίτησης στον ίδιο κύκλο, δηλαδή μέσα στον μήνα.
 • Να υπάρχει η δυνατότητα ένταξης ανέργων με απασχόληση και μετά την 17η Νοεμβρίου του 2021 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
 • Να υπάρχει η δυνατότητα σε όσους ήταν φοιτητές, στρατιώτες, που μπαίνουν πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, να εντάσσονται χωρίς την προϋπόθεση της απασχόλησης στο διάστημα αυτό.
 • Να αλλάξει ο όρος που υποχρεώνει την επιχείρηση να ορίζει, εκτός από την ειδικότητα του άνεργου που ενδιαφέρεται, την ηλικία και τον κλάδο, από τον οποίο θέλει να προέρχεται. Για να απλοποιηθεί η διαδικασία, πρέπει να ζητείται μόνο η ειδικότητα και το φύλο.
 • Σε κάθε εργοδότη να προτείνεται όποια κατηγορία άνεργου υπάρχει στον χρόνο που υποβάλλεται η αίτηση.
 • Να λαμβάνεται υπόψη για επιδότηση το πραγματικό εργατικό κόστος (μισθός), με βάση την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, συν τις εργοδοτικές εισφορές, αντί του μοναδιαίου κόστους, όπως αναφέρεται. Να υπολογίζεται και το κόστος δώρου Πάσχα, του δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος άδειας.
 • Οι αποφάσεις και οι εγκρίσεις να παίρνονται από την Υπηρεσία της Τρίπολης, από τον ΟΑΕΔ Αρκαδίας, και θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε 8 με 10 μέρες το πολύ, για να είμαστε εντός του χρόνου και να καλύπτουμε πραγματικά τις ανάγκες των εργοδοτών.
 • Να γίνει βελτίωση του Γραφείου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ στη Μεγαλόπολη, όσο μπορεί να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η λειτουργία του, ώστε οι άνεργοι να ενημερώνονται και να εξυπηρετούνται στα διάφορα αιτήματα που μπορεί να καταθέτουν.
 • Να γίνει απαλλαγή των εργοδοτών από το de minimis.
 • Να γίνει πρόωρη διακοπή του προγράμματος και η έναρξη νέου κύκλου να γίνεται ανά μήνα.

Διαβάστε όλα όσα ειπώθηκαν για το θέμα ΕΔΩ

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,764ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,330ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ