ΑΡΘΡΑΤα πρακτικά της συζήτησης για το καθεστώς λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών...

Τα πρακτικά της συζήτησης για το καθεστώς λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών στην Τσεμπερού

Αναρτήθηκε στην Διαύγεια του Δήμου Μεγαλόπολης η απόφαση για το καθεστώς λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών στις εγκαταστάσεις του Δήμου στην Τσεμπερού.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει…

Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία του κ. Δημάρχου, παρόντος του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μεγαλόπολης και των Προέδρων και Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Μεγαλόπολης, οι οποίοι νομίμως είχαν κληθεί, και έδωσε το λόγο στο Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Τσιριγώτη, ο οποίος αφού εισηγήθηκε το 43ο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Παραχώρηση χώρου στον οικίσκο στη θέση ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ για τη λειτουργία εγκατάσταση ραδιοφωνικών σταθμών» και τη λήψη απόφασης για το θέμα αυτό και εξέθεσε ότι:

Με την από 12/02/2015 ΑΙΤΗΣΗ της, η κα Φρόσω Παπανικολάου «ΑΡΩΜΑ FM 98.5», με αριθμό πρωτ. 2159/17-02-2015 στο Δήμο, με θέμα «Πρόταση για την εξαγορά του οικίσκου στέγασης μηχανημάτων στην Τσεμπερού Αρκαδίας (Θέση κεραίες)» αναφέρει τα παρακάτω:

«Με το παρόν δηλώνω στο δημοτικό σας Συμβούλιο, ότι προτίθεμαι να αγοράσω από το Δήμο Μεγαλόπολης την εγκατάσταση που διαθέτει στο κέντρο εκπομπής Τσεμπερού Ν. Αρκαδίας. Η εγκατάσταση αυτή (μικρός οικίσκος, ιστός τοποθέτησης κεραιών και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος) χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα για την τηλεοπτική κάλυψη του δήμου Μεγαλόπολης.
Μετά όμως την οριστική μετάβαση στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης, οι ανωτέρω εγκαταστάσεις δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τα τηλεοπτικά κανάλια (ούτε πανελλαδικά, ούτε περιφερειακά). Επίσης με έγγραφό της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων απαιτεί την απομάκρυνση όλων των ανωτέρω εγκαταστάσεων εντός εξαμήνου από την οριστική παύση των αναλογικών εκπομπών (προθεσμία που ήδη έχει παρέλθει). ΄Αρα ο Δήμος απειλείται ανά πάσα στιγμή με πρόστιμο από την Ε.Ε.Τ.Τ. (ανάλογα πρόστιμα έχουν επιβληθεί ήδη σε διάφορες περιοχές της χώρας και είναι από 19.0000 έως 50.000€).

Με την παρούσα αίτηση ζητώ να μεταβιβάσετε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΡΩΜΑ 98.5 Ν. Αρκαδίας, ιδιοκτησίας μου, την ανωτέρω εγκατάσταση (σύμφωνα με όσα απαιτεί η Ε.Ε.Τ.Τ.) με δικό μου αποκλειστικό κόστος, για τη ανωτέρω διαδικασία υπολογίζεται σε 2.500 – 4.000€ (ανάλογα με την ποσότητα και την παλαιότητα των κεραιών). Επίσης σας δηλώνω ότι προτίθεμαι να καταθέσω στο ταμείο του δήμου σας 1.000€ μετρητά (συμπερ. ΦΠΑ) ως αντίτιμο της ανωτέρω αγοραπωλησίας.
Η εγκατάσταση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση αναμεταδότη του ραδιοφωνικού μου σταθμού και θα γίνει για την κάλυψη περιοχών, οι οποίες δεν καλύπτονται από το πρωτεύον κέντρο εκπομπής. Επειδή και η οικονομική πρόταση θεωρώ πως είναι ρεαλιστική, αλλά και για λόγους ισότιμης ενημέρωσης και ψυχαγωγίας όλων των πολιτών του Δήμου, πιστεύω το Δημοτικό Σας Συμβούλιο θα εγκρίνει την ανωτέρω πρότασή μου.»

Επί δημαρχίας του κ. Σορολή είχε εγκατασταθεί ο οικίσκος με ρεύμα που είχε πάρει από τη ΔΕΗ κάτω από την αναγκαιότητα το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και ιδιαίτερα ο Δήμος Μεγαλόπολης – που ήταν μόνο η πόλη της Μεγαλόπολης τότε – να βλέπουν τα κανάλια τα τηλεοπτικά, που δεν μπορούσαν να τα δουν εκτός από το ΕΡΤ1 και ΕΤ2, όπως λεγόντουσαν εκείνη την εποχή. ΄Ετσι λοιπόν με αφορμή την αναγκαιότητα της πληροφόρησης, της ενημέρωσης, της διασκέδασης είχαν τοποθετηθεί εκεί και είχαν εγκατασταθεί τα πρώτα κανάλια, που είναι το Mega και το ANT1 στη συνέχεια. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Δήμου ήταν το Μεγαλόπολη FM, αργότερα ακολούθησαν και άλλα ραδιόφωνα και άλλα κανάλια μέχρι που τον Ιούνιο φέτος στο μεσοδιάστημα έκλεισαν και παρέμεινε το Μεγαλόπολη FM και το Ράδιο Διάσταση, έφυγαν με το DIGEA όλα τα κανάλια.

Σε εφαρμογή του νέου νόμου που ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε το 2014 σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των καναλιών αλλά και των ραδιοφώνων ο Δήμος καταρχήν πειθαρχώντας στον καινούργιο νόμο απέσυρε από την ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ το κοντέινερ που υπήρχε. Και πρέπει να ενημερώσουμε και το σώμα εδώ, ότι το κοντέινερ βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Δήμου και μέσα εκεί βρίσκονται όλοι οι αναμεταδότες των τηλεοπτικών καναλιών που εξέπεμπαν μέχρι τον Ιούνιο.

Έτσι λοιπόν παρέμεινε ο οικίσκος στην ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ, που είναι ιδιοκτησία του Δήμου και έρχεται η κα Παπανικολάου με αίτησή της, και όπως είπα στις 17/02/2014, να μας ζητά ότι θέλει να αγοράσει από το Δήμο την εγκατάσταση που διαθέτει ο Δήμος στο κέντρο εκπομπής ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την αίτηση ερχόμαστε σήμερα να αποφασίσουμε τι θα γίνει με την ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ και πως θα είναι το καθεστώς. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται όχι να πουλήσουμε ούτε κατά διάνοια μας περνάει από το μυαλό ότι θα έρθει κάποιος να αγοράσει ή να πουλήσει ο Δήμος αυτό το μικρό οικίσκο που έχει αυτή τη στιγμή και την κεραία γιατί εδώ και χρόνια πάνω από 25 χρόνια έχει και ιδιοκτησιακά δικαιώματα πλέον στην ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ ο Δήμος Μεγαλόπολης και δεν μπορεί να εισχωρήσει κανένα ιδιοκτησιακό του δικαίωμα σε κανέναν ραδιοφωνικό σταθμό.

Έτσι λοιπόν και λόγω της περασμένης ώρας θα ήθελα να προτείνω την παραχώρηση της χρήσης του χώρου αυτού του μικρού λυόμενου οικίσκου και ιστού, που έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος στην περιοχή ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ, προκειμένου στη θέση αυτή εντός του χώρου αυτού να τοποθετηθούν οι αναμεταδότες των ραδιοφωνικών σταθμών Μεγαλόπολη FM 100,3, Ράδιο Διάσταση 104,5 και Άρωμα 98,5. Και όποιος άλλος ραδιοφωνικός σταθμός έρθει στο μέλλον και μας ζητήσει με αίτησή του να μπει μέσα, αρκεί να χωράει. Και πάλι θα έρχεται με απόφαση.

Επικαιροποιούμε όσον αφορά το Μεγαλόπολη FM με την καινούρια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως επίσης και για το Ράδιο Διάσταση και για το Άρωμα.
΄Ετσι λοιπόν, προτείνω μέσα στο συγκεκριμένο αυτό οικίσκο αλλά και στον ιστό της κεραίας που έχει εκεί ο Δήμος ακόμα να τοποθετηθούν του Μεγαλόπολη FM, του Ράδιο Διάσταση και του Άρωμα FM, με τους όρους ότι, κατέχουν όλες τις νόμιμες άδειες που ορίζει η σχετική νομοθεσία και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών, να διατηρούν σε καλή κατάσταση τον οικίσκο και τον ιστό με δικά τους έξοδα και ο Δήμος διατηρεί την κυριότητα της τοπικής έκτασης του οικίσκου και του ιστού.

Επίσης, προτείνω το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τη διακοπή της παροχής ρεύματος στο συγκεκριμένο χώρο και ότι στο μέλλον ο Δήμος δεν θα είναι υπόχρεος σε οποιαδήποτε λειτουργικό κόστος του συγκεκριμένου χώρου και του οικισμού.

Αυτή είναι η πρόταση που καταθέτω προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Η διακοπή παροχής ρεύματος προς το συγκεκριμένο χώρο και ότι στο μέλλον ο Δήμος δεν θα είναι υπόχρεος σε οποιαδήποτε λειτουργικό κόστος του συγκεκριμένου χώρου και του οικισμού.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μπούρας, επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, είπε:

Το ιστορικό και δεν θα επανέλθω είναι αυτό που είπε ο κύριος Τσιριγώτης. ΄Οντως εκεί από ανάγκη της τοπικής κοινωνίας εφιλοξενούντο κυρίως τα κανάλια και δευτερευόντως όσον αφορά το χρονικό διάστημα οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Πιστεύω ότι θα πρέπει να διευκολύνουμε με όποιο τρόπο υπάρχει διαθέσιμος, να αποκτήσουν νόμιμη θέση τα ραδιόφωνα, για να εκπέμπουν, γιατί κάνουν αυτή την αποστολή που είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης, όπως πιστεύω ότι θα πρέπει να ελέγξουμε και κάτι ακόμα, όσον αφορά την κεραία, γιατί υπάρχει μια άλλη πληροφόρηση, ότι δεν είναι ιδιοκτησία του Δήμου. ΄Εχει παραχωρηθεί από κάποιον ιδιώτη καναλάρχη και θα πρέπει να έρθετε σε συνεννόηση μαζί του.
΄Οσον αφορά το ρεύμα θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να αποκτήσουν νόμιμα οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δική τους παροχή και κανένα πρόβλημα. Δεν συμφωνούμε απόλυτα με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του δημοτικού ρολογιού, λέω, για να μπορούν να πάρουν ρεύμα.

Κατόπιν τούτων, προτείνουμε τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του χώρου μικρού λυόμενου οικίσκου στην περιοχή ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ και του ιστού που έχει ο Δήμος, για την τοποθέτηση των αναμεταδοτών των ραδιοφωνικών σταθμών Μεγαλόπολη FM 103,1, Ράδιο Διάσταση 104 και του Άρωμα FM 98,5, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν όλες τις νόμιμες άδειες που ορίζει η σχετική νομοθεσία και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών και με τον όρο να διατηρούν σε καλή κατάσταση τον οικίσκο και τον ιστό με δικά τους έξοδα, ο Δήμος θα διατηρεί την κυριότητα της τοπικής έκτασης του οικίσκου και του ιστού, καθώς επίσης τη διακοπή της παροχής ρεύματος στο συγκεκριμένο χώρο και ότι στο μέλλον ο Δήμος δεν θα είναι υπόχρεος σε οποιαδήποτε λειτουργικό κόστος του συγκεκριμένου χώρου και του οικισμού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη του τις διατάξεις του Ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ Α΄ 114/8.6.2006), τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α΄ 87/7.6.2010) και την ανωτέρω εισήγηση

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ: ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

1. Εγκρίνει τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του χώρου μικρού λυόμενου οικίσκου και του ιστού που έχει ο Δήμος στην ιδιοκτησία του στην περιοχή ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ, για την τοποθέτηση των αναμεταδοτών των ραδιοφωνικών σταθμών Μεγαλόπολη FM 103,1, Ράδιο Διάσταση 104 και του Άρωμα FM 98,5, με τους παρακάτω όρους:
α) ότι κατέχουν όλες τις νόμιμες άδειες όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών.
β) να διατηρούν σε καλή κατάσταση τον οικίσκο και τον ιστό.
γ) ο Δήμος διατηρεί την κυριότητα της οικοπεδικής έκτασης, του οικίσκου και του ιστού.

2. Να γίνει διακοπή της παροχής ρεύματος του Δήμου Μεγαλόπολης στο συγκεκριμένο χώρο του οικίσκου στην περιοχή της ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ και ο Δήμος στο εξής δεν θα είναι υπόχρεος σε οποιαδήποτε λειτουργικό κόστος του συγκεκριμένου χώρου και του οικισμού.

Μειοψηφούντων των Δημοτικών Συμβούλων (5) της μείζονος μειοψηφίας κ. Μπούρα, κ. Δημόπολου, κας Γαλάνη, κ. Μπελιά και κ. Κανέλλου, οι οποίοι καταψηφίζουν την πρόταση και προτείνουν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής κ. Μπούρας, να γίνει ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης του θέματος, ώστε οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να βρουν νόμιμο τρόπο ρευματοδότησης.

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 150/2015.

δείτε ολόκληρη την απόφαση ΕΔΩ

 

δείτε και το σχετικό βίντεο από την συζήτηση…

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,764ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,330ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ