ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΤα «ναι», τα «όχι», οι αποχωρήσεις και η πολυπόθητη ομόνοια για τη...
spot_img

Τα «ναι», τα «όχι», οι αποχωρήσεις και η πολυπόθητη ομόνοια για τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου (video)

Ύστερα από εντάσεις, αντεγκλήσεις, συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, παραιτήσεις προέδρων του ΦΟΔΣΑ με αιχμές και καθυστερήσεις χρόνων που κόστισαν πολύ στους πολίτες, φαίνεται ότι η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στον ΦΟΔΣΑ δίνει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της ΣΔΙΤ μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΤΕΡΝΑ. Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων είναι έτοιμο να πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, οι αντιρρήσεις και οι αντιδράσεις δεν έχουν κοπάσει, γεγονός που φάνηκε και κατά την τελευταία συνεδρίαση του Φορέα.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, αποφασίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία και με καταγραφή των ονομάτων, όπως ζήτησε ο κ. Καμπόσος, δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, και με πλειοψηφία 22 υπέρ και 17 κατά, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση των έργων κεντρικής διαχείρισης που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, με τις συμπληρώσεις που θα προκύψουν από την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, που αφορούν:

  • Στη μείωση της εγγυημένης ποσότητας στους 100.000 τόνους.
  • Στη χρονική διάρκεια της έναρξης διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Στη μείωση της χρονικής διάρκειας της σύμβασης σε 21+7 έτη.
  • Στη χρηματοδότηση κατασκευής 8 σταθμών μεταφόρτωσης με την προοπτική να φτάσουν τους 11 με την επιχορήγηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ανακοίνωσή της, με την απόφαση αυτή καθίσταται δυνατή η έναρξη υλοποίησης των έργων κεντρικής διαχείρισης που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, τα οποία ύστερα από μια περίοδο κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργία τους που αναμένεται να διαρκέσει 2 έτη, θα παραδοθούν πλήρως στον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σαφώς οι κκ. Πνευματικός και Μελέτης Χρήστος, με την απόφασή τους να απέχουν, απέφυγαν να λάβουν ξεκάθαρη θέση. Ο δήμαρχος Κορίνθου, δε, έκανε μια μάλλον δραματική έξοδο από την αίθουσα, αλλά δεν αποχώρησε και από το κτίριο. Από την ημέρα της ψηφοφορίας, επαναλαμβάνει σε συνεντεύξεις του ότι η απόφαση δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί, εκτιμώντας πως δεν θα φθάσει καν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αφού θα γίνει προσφυγή.

Σημειωτέον ότι η ψηφοφορία διεξήχθη σε ένα κλίμα χάβρας, πράγμα συνηθισμένο για τον ΦΟΔΣΑ: οι περισσότεροι στέκονταν όρθιοι και φώναζαν, η γραμματεία καλούσε ονομαστικά και απαντούσαν όλοι μαζί, επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ως αποτέλεσμα, ενώ στην αρχή γινόταν λόγος για τρεις αποχωρήσεις από την αίθουσα, σε επικοινωνία που είχαμε με τη Γραμματεία του Φορέα το πρωί της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου πληροφορηθήκαμε ότι τελικώς είχαν αποχωρήσει δύο…

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Πελοποννήσου διά στόματος της θεματικής αντιπεριφερειάρχη κυρίας Ντίνας Νικολάκου απαντά στον δήμαρχο Κορινθίων σε σκληρό τόνο ότι «η συμπεριφορά του Δημάρχου Κορινθίων είναι πολιτικά απαράδεκτη και επικίνδυνα επιβλαβής για τους δημότες του, καθώς αρνείται συνεχώς να συνεργαστεί για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους», κατηγορώντας τον ότι το μοναδικό έργο του για τα απορρίμματα είναι η διατήρηση των ΧΑΔΑ.

Το Σώμα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να εκλέξει πρόεδρο. Η απόφαση για τα απορρίμματα έχει ληφθεί, αλλά ο νέος πρόεδρος θα έχει να διαχειριστεί σπουδαίο έργο και να διατηρήσει ισορροπίες. Το πιο ηχηρό «όχι» στην αίθουσα προήλθε από τα χείλη του δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτη Μαντά, ο οποίος είναι αμετακίνητος στην άποψή του για την τοπική διαχείριση στους Δήμους, έχοντας παρουσιάσει σημαντικό έργο στη Βόρεια Κυνουρία. Όχι» ψήφισαν επίσης ο κ. Παυλής και ο κ. Κακλαμάνος, η κυρία Αντωνία Γιαννούλη, ενώ «ναι» ο κ. Λυσίκατος, δήμαρχος Ν. Κυνουρίας, και ο κ. Τσιριγώτης από τη Μεγαλόπολη.

«Χαστούκι» στον Δήμο Τρίπολης όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο για το Μεγαβούνι

Ο κ. Δημήτρης Παυλής, ο οποίος επίσης έδωσε αρνητική ψήφο, πριν από λίγο καιρό είχε ανακοινώσει ότι έχει εξασφαλίσει τα χρήματα (600.000 ευρώ) για την κατασκευή μονάδας στο Μεγαβούνι. Ωστόσο, κατά τη δίκη για την προσφυγή των κατοίκων του Αγίου Βλάση, όπου λειτουργεί η χωματερή του Δήμου Τρίπολης, τα στοιχεία που έφερε στο φως ο δικηγόρος της επιτροπής κατοίκων αναφέρουν ότι ο χώρος στο Μεγαβούνι ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος αντιτίθεται στον Δήμο και μάλιστα έχει κλειδώσει τον χώρο. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εκ μέρους του Δήμου ζήτησε έναν χρόνο παράταση για τη λειτουργία της χωματερής του Αγίου Βλάση, με το σκεπτικό ότι σε έναν χρόνο η εγκατάσταση στο Μεγαβούνι θα είναι έτοιμη. Η πρόεδρος σε αυτό το σημείο παρατήρησε ότι για να δοθεί μια άδεια περνούν τρία χρόνια, πόσω μάλλον για να κατασκευαστεί μια μονάδα…

Εφόσον συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, το έργο της Περιφέρειας θα προχωρήσει. Τα μηνύματα ενότητας που στέλνει η περιφερειακή αρχή για την αγαστή συνεργασία του Α’ και του Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης πρέπει κάποτε να «πιάσουν τόπο», προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Και η κυβέρνηση οφείλει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της ως προς τους όρους της ΣΔΙΤ, εφόσον ο Φορέας ψήφισε, τελικώς, υπέρ της υπογραφής

από το ArcadiaPortal.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια