Kafeneio.gr- Banner 728x180
ΑρχικήΑΡΘΡΑΤα νέα του Συλλόγου Καρυτινών "Ο Θ. Κολοκοτρώνης"

Τα νέα του Συλλόγου Καρυτινών “Ο Θ. Κολοκοτρώνης”

Αγαπητά μέλη του Συλλόγου και αγαπητοί φίλοι της Καρύταινας,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου να σας ευχηθούμε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος και παράλληλα με την ευκαιρία αυτή να σας ενημερώσουμε για τις σημαντικότερες δράσεις και πρωτοβουλίες του Συλλόγου μας.

Με τους αναγκαστικούς περιορισμούς λόγω της πολυετούς πανδημίας, δυστυχώς οι ευκαιρίες φυσικής επικοινωνίας, για εμάς τους Καρυτινούς της Αθήνας, όπως και για όλους, υπήρξαν πολύ περιορισμένες.
Όμως με τη βελτίωση της κατάστασης μπορούμε πλέον να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να οργανώσουμε την καθιερωμένη μας ετήσια συνάντηση για την κοπή της πίτας του Συλλόγου μας. Την εκδήλωσή μας αυτή ορίσαμε να διεξαχθεί την Κυριακή 29/1/2023 στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park (Λ. Αλεξάνδρας 10, Πεδίον Άρεως) στις 18:00 το απόγευμα.
Υπενθυμίζουμε ότι το ξενοδοχείο διαθέτει parking αυτοκινήτων με πολύ μικρή χρέωση. Όπως κάθε χρόνο έτσι και τώρα, η είσοδος των μελών και των φίλων θα είναι δωρεάν και το κόστος της εκδήλωσης θα καλυφθεί από πόρους του Συλλόγου μας.
Σας περιμένουμε λοιπόν, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια για να ιδωθούμε, να διασκεδάσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις. Όπως κάθε χρόνο θα διεξαχθεί και φέτος λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα. Για την καλύτερη δυνατή διοργάνωση της εκδήλωσης, σας παρακαλούμε πολύ να μας δηλώσετε τη συμμετοχή σας και τον αριθμό ατόμων που θα σας συνοδεύουν, έως τις 19.01.2023, ενημερώνοντας κάποιο από τα παρακάτω μέλη του Δ.Σ: Γεώργιο Αδαμόπουλο τηλ: 6944365246, Σωτήρη Κ. Σωτηρόπουλο τηλ: 6932438865, Μιχάλη Πετρά τηλ: 6944206830, Ηλία Νικολούλη τηλ: 6944385939, Χρύσα Τσαγκαράκου τηλ: 6945402522, Μανούσο Νικία τηλ: 6937237983, ή εναλλακτικά στο e-mail του Συλλόγου syllogostheodoroskolokotronis@gmail.com

Με την ευκαιρία της παρούσας επιστολής, μας δίνεται η δυνατότητα να σας ενημερώσουμε και για τις κυριότερες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει πρόσφατα ο Σύλλογός μας:

Κατ’ αρχάς είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε την έναρξη της επιστημονικής έρευνας για την συγγραφή της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΡΩΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ, η οποία θα εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ι.Ι.Ε. – Ε.Ι.Ε.) με την ευγενική χορηγία και πλήρη κάλυψη του κόστους από τον ευεργέτη και διαχρονικό φίλο της Καρύταινας κύριο Αθανάσιο Μαρτίνο.
Δεδομένων των παραπάνω, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε, ότι ευελπιστούμε σε περίπου 30 μήνες από σήμερα, να έχουμε όλοι στη διάθεσή μας, με τη μορφή ενός καλαίσθητου τόμου, μια τεκμηριωμένη επιστημονική συγγραφή της ιστορίας της Καρύταινας στα νεότερα χρόνια, ένα σημαντικό πνευματικό έργο το οποίο εκτιμούμε ότι θα φωτίσει παραγνωρισμένες πτυχές τις ιστορίας μας και θα θέσει σε ορθή βάση άλλες περισσότερο προβεβλημένες. Ένα έργο που ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές και τους ερευνητές.

Η δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Σύλλογός μας, με την ενεργή συμμετοχή και αρωγή πολλών συμπατριωτών μας, είναι η διοργάνωση μεγάλης έκθεσης ασπρόμαυρης φωτογραφίας με τίτλο: «ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ – ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΜΕ, Η Καρύταινα μέσα από την φωτογραφική μηχανή του χρόνου». Η έκθεση πρόκειται να εγκαινιαστεί την Άνοιξη στην Καρύταινα, σε ημερομηνία που έγκαιρα θα ανακοινωθεί, στην μεγάλη αίθουσα του αρχοντικού του μεγάλου Καρυτινού Νικόλαου Δημητρακόπουλου, το οποίο ως γνωστόν βρίσκεται υπό ριζική ανακαίνιση με τη φροντίδα του Συλλόγου μας.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό φωτογραφιών που παραχώρησαν οικογένειες Καρυτινών και είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία να δούμε και να θυμηθούμε ανθρώπους και οικείες μορφές του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και να αφουγκραστούμε τις συνθήκες ζωής, την καθημερινότητα και το τοπίο παλαιότερων εποχών.

Το κεφάλαιο «Νικόλαος Δημητρακόπουλος», αποτελεί ως γνωστόν κύριο πεδίο ενασχόλησης του Συλλόγου μας, είτε με δράσεις προβολής της μεγάλης προσωπικότητας και του έργου του διακεκριμένου συμπατριώτη μας, είτε με τις εν εξελίξει πρωτοβουλίες αναστήλωσης του αρχοντικού του στην Καρύταινα. Μετά την έκδοση του βιβλίου «ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1897» και την επιτυχή παρουσίασή του στην Καρύταινα, με την παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ακολούθησε πέρυσι η εξαιρετική εσπερίδα τιμής για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου νομοθέτη, με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών.
Επί πλέον ο Σύλλογος δεν παρέλειψε να τιμήσει τον μεγάλο Καρυτινό, με την πλήρη ανακαίνιση του Τάφου του στο Α Νεκροταφείο Αθηνών και με την βελτιωμένη επανέκδοση του βιβλίου του εκλεκτού συμπατριώτη μας, Γιάννη Αντωνόπουλου «Νικόλαος Δημητρακόπουλος, ο Μέγας Νομοδιδάσκαλος του Έθνους».
Με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ο γραμματέας Ηλίας Νικολούλης, Δρ. Ιστορίας του ΕΚΠΑ, ανέλαβε την έρευνα και τη συγκρότηση πλήρους ηλεκτρονικής και έντυπης βιβλιοθήκης στο γραφείο του Συλλόγου στην Αθήνα, με το σύνολο των έργων του Δημητρακόπουλου περιλαμβάνοντας και αρκετά βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες που αναφέρονται στον σοφό Νομοθέτη.
Πρόθεσή μας είναι η πλήρης αυτή βιβλιοθήκη να μεταφερθεί στο μέλλον στο αρχοντικό του στην Καρύταινα. Όσον αφορά το Αρχοντικό, δεν μιλάμε πλέον για υπό κατάρρευση ερείπιο, όπως δυστυχώς ήταν προ 5- 6 ετών.
Σήμερα είναι πλέον ένα απόλυτα στερεωμένο κτίσμα, στο οποία τοποθετήσαμε ήδη την βαριά μεγαλοπρεπή του στέγη.
Την τελευταία διετία και με ρυθμό που μας επιτρέπουν οι, για τον σκοπό αυτό, διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι, έχουμε προχωρήσει και σε άλλες σημαντικές εργασίες όπως την κατασκευή βαρέος τύπου πατώματος, κατασκευές όλων των δαπέδων εκ μπετόν, διαμόρφωση εξωτερικών χώρων κλπ.

Εκτός από τις παραπάνω δράσεις του Συλλόγου, κρίνουμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε περιληπτικά και για τα σημαντικότερα θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που είναι σε εξέλιξη σήμερα στην Καρύταινα και στα οποία ο Σύλλογός προσπαθεί να ασκήσει κάθε θεμιτή επιρροή και παρέμβαση.

ΚΑΣΤΡΟ. Έχει ήδη εγκατασταθεί ο εργολάβος του μεγάλου έργου αναστήλωσης του συγκροτήματος της Πύλης και οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ι. Ν.ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ. Έχει ολοκληρωθεί πλήρως η εγκριτική διαδικασία που κράτησε σχεδόν 4 ολόκληρα χρόνια. Ο κύριος Αθανάσιος Μαρτίνος που χρηματοδοτεί το μεγάλο αυτό έργο είναι στην διαδικασία επιλογής κατάλληλου εργολάβου για την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης τοι Ι. Ν. Μνημείου και αναμένουμε ότι σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες αναστήλωσης.

Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ. Όπως όλοι γνωρίζετε, ο Ναός φέρει επικίνδυνες ρωγμές από διαφορικές καθιζήσεις των θεμελίων του. Έχει χαρακτηριστεί σεισμικά επικίνδυνος και έχει σφραγιστεί. Ολοκληρώθηκε η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης με δαπάνη του άξιου συμπατριώτη μας Απόστολου Κοντογιάννη και τώρα είμαστε στη διαδικασία έκδοσης της αναγκαίας οικοδομικής άδειας από την Ναοδομία.
Ευελπιστούμε ότι οι δύσκολες εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση των έργων και πάλι, από τον Μεγάλο ευεργέτη της Καρύταινας κύριο Αθανάσιο Μαρτίνο.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΣΤΟ Ι.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ. Δυστυχώς το σημαντικό αυτό έργο προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που την πλήρη χρηματοδότησή του έχει αναλάβει ο ευπατρίδης συμπατριώτης μας Απόστολος Κοντογιάννης καθυστερεί στα γρανάζια της ατέλειωτης γραφειοκρατίας των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών.
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε τις αναγκαίες εγκρίσεις.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ. Μέχρι πρόσφατα υπήρξε το μοναδικό «ορφανό», χωρίς μελέτη αναστήλωσης μεγάλο μνημείο στην Καρύταινα. Το εξαιρετικό νέο είναι, ότι με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, έγινε προ 15ημέρου η ανάθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης για την πλήρη αναστήλωση της γέφυρας, με συμβατική υποχρέωση του μελετητή να ολοκληρώσει και να παραδώσει την μελέτη έως τα τέλη Μαρτίου 2023.
Ο Σύλλογός μας μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, θα ασκήσει κάθε δυνατή επιρροή και πίεση προς τις αρμόδιες αρχές και για την ταχεία αναστήλωση του ιστορικού αυτού μνημείου.

ΦΥΛΑΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με τη λήξη της σύμβασης του εποχιακού αρχαιοφύλακα, η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία αντί να έχει φροντίσει για την τοποθέτηση αντικαταστάτη ακολούθησε την καθιερωμένη λύση. Κλείδωσε τα μνημεία της Καρύταινας, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να βρίσκουν τα μνημεία κλειστά. Αυτός ο κακός σχεδιασμός, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δυστυχώς, παρεμποδίζει την προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης του ιστορικού τόπου μας. Ο Σύλλογός μας παρεμβαίνει και αγωνίζεται να βρεθεί μια λογική λύση ώστε να υπάρχει διαρκής φύλαξη των μνημείων σε ετήσια βάση.

Ολοκληρώνοντας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι, μετά από συνεχείς εκκλήσεις των Συλλογικών φορέων της Καρύταινας, επί τουλάχιστον μια τετραετία προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εγκρίθηκε, επί τέλους, προ μηνός, από το Δημοτικό Συμβούλιο της Μεγαλόπολης, η πληρωμή από τον Δήμο της μελέτης διάνοιξης μονοπατιού στο απείρου κάλους φαράγγι του Αλφειού (φαράγγι Χαλούλ Αγά), από το Βυζαντινό Γεφύρι μέχρι την περίφημη σπηλιά της Κάβιας.
Είναι πεποίθησή μας ότι πρόκειται για το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο για την Καρύταινα, που ευελπιστούμε ότι θα αυξήσει κατακόρυφα την επισκεψιμότητα της περιοχής μας με περιπατητές επισκέπτες. Ελπίζουμε και η εκτέλεση του έργου να γίνει με επείγουσες διαδικασίες από τον Δήμο της Μεγαλόπολης.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, κρίναμε σκόπιμη αυτή την εκτενή πληροφόρηση προκειμένου να είστε ενήμεροι για όλα τα σημαντικά θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Από πλευράς μας, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, τους Συλλόγους και τους θεσμικούς φορείς της περιοχής μας.
Γνώμονας της προσπάθειας που έχουμε καταβάλει τα τελευταία χρόνια είναι η ανάδειξη της Καρύταινας και η προσπάθεια επίλυσης των χρονιζόντων προβλημάτων που υπάρχουν.
Στην προσπάθεια αυτή σας καλούμε να γίνετε αρωγοί τόσο με τη ενεργή συμμετοχή σας όσο και με την οικονομική σας συμμετοχή μέσω της ετήσιας συνδρομής σας.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πάντα διαθέσιμα για προτάσεις ενώ η καθιερωμένη μηνιαία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πάντα ανοιχτή για τη διεξαγωγή συζήτησης με τα μέλη του Συλλόγου.
Ευχόμαστε να είμαστε όλοι καλά, να ανταμώσουμε στις 29/1/2023 στην Κοπή της Πίτας και σας καλούμε να αγκαλιάσετε και να στηρίξετε τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρυτινών «Ο Θ. Κολοκοτρώνης».
Ο Πρόεδρος Γεώργιος Αδαμόπουλος
Ο Γραμματέας Ηλίας Νικολούλης

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,835ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,361ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια