Τα νέα του Συλλόγου Ανθοχωριτών “Ο Άγιος Γεώργιος”

0
223

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών στην Αθήνα ο συμπατριώτης μας Γεώργιος Φ. Σαραντόπουλος.Ο μπαρμπα-Γιώργης υπήρξε αγνός και ανιδιοτελής σε όλη του τη ζωή, θέτοντας πάντα ως στόχο του, τη βοήθεια και την συμπαράσταση προς τον συνάνθρωπο.Ένθερμος υποστηρικτής των ιδανικών του χωριού μας αλλά και του Συλλόγου Ανθοχωριτών Αθήνας, προσπαθούσε πάντα για το καλύτερο, εξαντλώντας ακάματα τα ψυχικά και υλικά αποθέματα που διέθετε.Πολλές εξάλλου ήταν οι φορές που είχε συνδράμει και τον δικό μας Σύλλογο, συμμετέχοντας έτσι και στις δικές μας προσπάθειες. Το ύστατο χαίρε απέδωσε πλήθος συγγενών,συμπατριωτών και φίλων στις 15 Μαρτίου στο κοιμητήριο του Αγ. Δημητρίου, ενώ το 40ήμερο μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου 2016 και ώρα 09:00 στον Ι.Ν.Αγ. Παντελεήμονος στο Άνω Καλαμάκι.

Το Σάββατο 12 Μάρτη ο Σύλλογός μας συμμετείχε στην μεγάλη αποκριάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Μεγαλόπολης στην πλατεία Λαϊκής Αγοράς.Σε μία κοινή προσπάθεια που κατέβαλαν οι γυναίκες του χωριού μας, προσφέραμε στον τομέα εστίασης της βραδιάς ποικιλία εδεσμάτων και γλυκών, που με αγάπη και μεράκι ετοίμασαν οι ίδιες και απόλαυσαν όλοι οι Μεγαλοπολίτες. Να ευχαριστήσουμε εδώ τις κυρίες Δημητροπούλου Μαρία,Πετροπούλου- Ταμπάκη Γεωργία, Πανταζή Αναστασία και Δημοπούλου Βασιλική.Θα πρέπει ωστόσο να τονίσουμε εδώ, πως η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης των επιμέρους υπηρεσιών του Δήμου, δημιούργησαν συνθήκες σύγχυσης και άγνοιας στους Συλλόγους και τους Τοπικούς Εκπροσώπους των χωριών,σχετικά με την εθελοντική συμμετοχή τους στην εν λόγω εκδήλωση, με αποτέλεσμα οι παρουσίες των τελευταίων να περιορίζονται σε λιγότερες από δέκα. Κάθε φέτος και χειρότερα.!!

Την Καθαρά Δευτέρα 14 Μάρτη αρκετοί συμπατριώτες και φίλοι δώσαμε το παρόν στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού μας, προκειμένου να «επιτύχουμε» κάθαρση ψυχής και σώματος ενόψει της Σαρακοστής. Νηστίσημοι μεζέδες και παραδοσιακή λαγάνα πορεύθηκαν από κοινού με εκλεκτό οίνο, προς τέρψη και ευχαρίστηση όλων,σε μία κρύα και βροχερή μέρα που δεν επέτρεψε την εθιμοτυπική πτήση των χαρταετών, παρά τις πολλές μας προσπάθειες.

Το Σάββατο 26 Μάρτη ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης και την Ι.Μητρόπολη,πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας την επαιτειακή ημερίδα «Η μεγάλη Εθνική Επανάσταση – Ιστορική πραγματικότητα».Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι κύριοι Κοσμάς Γεώργιος ( Δικηγόρος, Ιστορικός και Πρόεδρος της Παγκαλκαβρυτινής Ένωσης) και Πλαπούτας Κων/νος ( γόνος της ιστορικής οικογένειας και Πρόεδρος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 & ιστ. Γενών της Ελλάδος), ενώ συντονίστρια η φιλόλογος κυρία Δημοπούλου Βασιλική και τελετάρχης η κοινωνική λειτουργός κ. Αλατσάκη Ξανθή. Μας τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτ. & Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας,οι βουλευτές Αρκαδίας Παπαηλιού Γ.(ΣΥΡΙΖΑ) και Βλάσσης Κ. (Ν.Δ.), ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Δ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβ. Β. Χίνης, ο πρώην Δήμαρχος και Δημ . Σύμβουλος Π. Μπούρας, Δημοτικοί Σύμβουλοι της πόλης, ο εκπρόσωπος τύπου και ενημέρωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ν. Γιαννακόπουλος, ο Διοικητής του 11ου Συντάγματος Πεζικού Ανσχης Σ. Φωτεινάκης, καθώς και Πρόεδροι τοπικών Συλλόγων και φορέων.Τον τύπο εκπροσώπησαν ο εκδότης της εφημερίδας μας Κ. Φίλανδρος και ο εκδότης της εφημερίδας «Αρκαδικός Κύρηκας» Ηλ. Τσαρμπόπουλος .Η ημερίδα, πλούσια σε στοιχεία και πηγές στα θέματα που πραγματεύτηκε, συνεπήρε το ακροατήριο και προσέφερε εμπειριστατωμένες γνώσεις στους ενδιαφερόμενους. Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη σημασία που έδωσε ο Δήμαρχος της πόλης στην εν λόγω ημερίδα, σηματοδοτώντας μέσω αυτής την έναρξη μίας σειράς ανάλογων εκδηλώσεων.Η υπέροχη χορωδία της Ι. Μητροπόλεως μας έκλεισε την ημερίδα με αθάνατα τραγούδια της κλεφτουριάς και της ελληνικής εποποιϊας, συμπαρασύροντας τους συμμετέχοντες σε αυτή,σε κλίμα γεμάτο πατριωτικό οίστρο.

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά πολλοί ήσαν αυτοί που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έλαμψαν δια της απουσίας τους, από επίσημες αρχές του νομού μας και της πόλης μας, εώς και τοπικά μέσα ενημέρωσης και φορείς, παρά την έγκαιρη ενημέρωση τους.Προφανώς, τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν άπτονται του ενδιαφέροντος τους, αγνοώντας ακόμα και την σημαντικότητα που έχουν αυτές τόσο για την ιστορία μας και την πατρίδα μας, όσο και για την επίσης με πλούσια ιστορία, τοπική μας κοινωνία.Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σύσσωμα και ο ιερός κλήρος, με φωτεινή εξαίρεση βέβαια τον Σεβασμιότατο Ποιμενάρχη μας, παρά την αποδεδειγμένα κοινή πορεία κλήρου και λαού διαχρονικά μέσα στην πολεμική ιστορία του έθνους, αλλά και την ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα που είχε η συμμετοχή της Εκκλησίας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Την Κυριακή 27 Μάρτη, ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους απανταχού υπέρ πατρίδος πεσόντες Ανθοχωρίτες, στο Ηρώο πεσόντων του χωριού μας. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιερεμίας, ο οποίος μας ετίμησε με την παρουσία του και ο Ιερέας μας π. Χρήστος Αθανασόπουλος.Στεφάνια κατέθεσαν,εκ μέρους του Δήμου ο τοπικός εκπρόσωπος της κοινότητας Κώστας Σαραντόπουλος, ενώ για το Σύλλογο μας οι μικροί Γιάννης Σπανός και Ιακωβίνα Παγιώτα.Ακολούθησαν κεράσματα στην αίθουσα του Πνευματικού μας Κέντρου για όσους έδωσαν το παρών, με την ευχή όλων η μνήμη τους να είναι αιώνια και να εορτάζεται στο διηνεκές.

Κλείνοντας να σημειώσουμε πως το πρωϊ της ίδιας ημέρας ετελέσθη στον Ι.Ν.Αγ. Νικολάου Μεγαλόπολης το ετήσιο μνημόσυνο του Βασιλείου Πανταζή, πεθερού του τοπ. εκπρ/που του χωριού Κ. Σαραντόπουλου ο οποίος υπήρξε και επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας. Ας είναι ελαφρά η γης που τον σκεπάζει.

 

 

 

Παγιώτας Παναγιώτης (Μπινιώρη)

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here