xabilomati9-2-23
spot_img
ΑρχικήΑΡΘΡΑΤα κρίσιμα σημεία και οι απαιτήσεις για την ενεργειακή μετάβαση. Οι φορείς...

Τα κρίσιμα σημεία και οι απαιτήσεις για την ενεργειακή μετάβαση. Οι φορείς και οι πολίτες πρέπει να ενεργοποιηθούν

Ενεργειακή μετάβαση, μια έκφραση που έχει γίνει πλέον η καινούργια καθημερινή μας πραγματικότητα. Μια κατάσταση που η περιοχή μας μπαίνει αναγκαστικά, αφού έχουμε την Κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων πολύ πριν από τότε που όλοι περιμέναμε και λόγω του γεγονότος ότι στην περιοχή μας δεν έχουμε κάνει καμία απολύτως κίνηση για να είμαστε προετοιμασμένοι.

Αυτή λοιπόν η ενεργειακή μετάβαση , είναι με λίγα λόγια ο μετασχηματισμός της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης, από μια περιοχή που είχε κακομάθει να ζει από την ΔΕΗ , σε μια περιοχή που θα πρέπει να έχει παραγωγή πλούτου, να έχει θέσεις εργασίας, να δίνει κίνητρα σε κάποιον να μείνει εδώ αλλά και σε κάποιους να έρθουν εδώ.

Είναι δεδομένο ότι εδώ και πολλά χρόνια έχουμε σοβαρό πρόβλημα , το οποίο έχει τις εξής ενότητες: Οι νέοι της Μεγαλόπολης φεύγουν από την πόλη και πολύ δύσκολα θα υπάρχει λόγος για κάποιον να παραμείνει εδώ. Οι τελιόφοιτοι σχολών επίσης δεν έχουν κανένα απολύτως κίνητρο να επιστρέψουν στην περιοχή και να κάνουν αυτό που σπούδασαν , αφού εδώ υπήρχε μόνο η ΔΕΗ. Οι μόνιμοι κάτοικοι σιγά – σιγά εγκαταλείπουν την πόλη αφού δεν υπάρχουν δουλειές και είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν αλλού εργασία. Οι υπάλληλοι στην ΔΕΗ είδαν τους μισθούς του να μειώνονται δραματικά και μαζί τους οι επιχειρήσεις της περιοχής ένιωσαν αυτή την μείωση στους καθημερινούς τζίρους των καταστημάτων τους. Πολύ απλά και πάλι σας περιγράφω μια περιοχή, μια τοπική οικονομία η οποία οδηγείται εδώ και πολλά χρόνια στον γκρεμό.

Όλο αυτό το διάστημα λοιπόν πηγαίνουμε με φόρα στον γκρεμό αλλά εμείς ζούμε μέσα στην τρελή χαρά και συμπεριφερόμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Τα ψέμματα και τα παραμύθια , τα θαύματα και οι μαγείες όμως τελειώνουν και πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να ζούμε απίστευτες καταστάσεις.

Πρέπει να γίνει κάτι. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι ο χρόνος μας τελειώνει.

Αυτό που πρέπει να γίνει , είναι αυτό που έρχεται αναγκαστικά και λέγεται ενεργειακή μετάβαση.

Όμως τίποτα δεν θα γίνει αυτόματα και καμιά υπόσχεση και εξαγγελία δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει το μέλλον. Τώρα πιο πολύ από ποτέ χρειάζεται να γίνει αγώνας για να ανατραπεί ο κατήφορος και να μπορέσει να υπάρχει μέλλον.

Έχω γράψει αρκετές φορές ότι η ενεργειακή μετάβαση για να πετύχει, πρέπει να είναι καταρχήν ομαλή, να είναι δίκαιη και να σχεδιαστεί σωστά. Αλλιώς δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

Για να είναι δίκαιη , πρέπει η Κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι να αναγνωρίζουν ότι χρωστάνε στην Μεγαλόπολη και πρέπει να τη στηρίξουν , με έργα , όχι με λόγια. Δίκαιη μετάβαση είναι να προχωρήσει το σχέδιο χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας, χωρίς η περιοχή να υπονομευτεί. Να αποφασιστούν δράσεις που να αφορούν όλα τα πλεονεκτήματα της περιοχής. Πολιτισμός, ιστορία, θρησκευτικά μνημεία , πρέπει να αναδειχθούν μαζί με τις λύσεις παραγωγής , μαζί με τις λύσεις ενέργειας που σχεδιάζονται. Βασικότερο όλων είναι να υπάρχει σαφέσταση δέσμευση ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας. Η περιοχή μας ομόφωνα είναι αντίθετη στο κλείσιμο των μονάδων όπως ανακοινώθηκε, όχι γιατί μας αρέσει η μόλυνση αλλά γιατί αυτή την στιγμή η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της θα προκαλέσει απώλεια 1200 τουλάχιστον άμεσων θέσεων και πολλών χιλιάδων ακόμα έμμεσα, χωρίς ακόμα να υπάρχει πουθενά κάτι που να δημιουργεί έστω 100 θέσεις.

Περνάμε στην επόμενη απαίτηση , να είναι ομαλή η μετάβαση. Για να είναι ομαλή η μετάβαση πρέπει αναγκαστικά να αλλάξουν οι χρόνοι κλεισίματος των μονάδων. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα κλεισίματος της 3ης και 4ης μονάδας στην Μεγαλόπολη, πρέπει να γίνει με συνδυασμό των δράσεων και των έργων. Πρώτα πρέπει να γίνει μετεκπαίδευση των εργαζομένων και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και μετά να κλείσουν οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Αλλιώς θα δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που όλοι θα είναι άνεργοι και θα περιμένουν υπομονετικά να βρουν δουλειά. Σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων περιοχών, έγινε ερημοποίηση και οι περιοχές αυτές ποτέ δεν επανήλθαν. Να κλείσουν λοιπόν οι μονάδες , συμφωνούμε αλλά όχι βίαια όπως γίνεται τώρα. Η Μεγαλόπολη χρειάζεται χρόνο, τον δικαιούται και πρέπει να τον πάρει.

Τέλος ο σωστός σχεδιασμός είναι το κρίσιμο σημείο που θα αποτελέσει την επιτυχία η την αποτυχία της μετάβασης. Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει με βάση τα πραγματικά στοιχεία της περιοχής, να συμπεριλάβει όλα τα σημεία που μπορούν να αναπτυχθούν και να αναδείξει όλα τα υπόλοιπα που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών. Ο σχεδιασμός θα γίνει μέσω 2 masterplan που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ένα τοπικό από την Περιφέρεια και ένα από την Κυβέρνηση που θα είναι και για την Δυτική Μακεδονία.

Δίνω ιδιαίτερη έμφαση ότι στην δημιουργία των σχεδίων πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φορείς να μπορούν να κάνουν προτάσεις όλοι οι πολίτες. Ελπίζω στο σύντομο χρονικό διάστημα που θα γίνουν όλα αυτά να γίνουν εν γνώσει των πολιτών και όχι στα κρυφά. Μπορεί να γίνομαι δυσάρεστος και αντιπαθής σε κάποιους αλλά θα το φωνάζω συνέχεια. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη από τους πολίτες σε σχεδιασμούς που γίνονται στην Αθήνα, σε κλειστά γραφεία, χωρίς την συμμετοχή τοπικών φορέων. Έχουν δει πολλά τα μάτια μας στο παρελθόν και έχουμε κάθε δικαίωμα να έχουμε επιφυλάξεις.

Η Μεγαλόπολη δεν χρειάζεται υποσχέσεις αλλά συγκεκριμένο σχέδιο που να απαντάει στις αγωνίες όλων. Πρέπει να γίνουν πράγματα που να μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας άμεσα. Και κάτι τέτοιο μόνο με την θέσπιση ειδικών κινήτρων (φορολογικών, οικονομικών,επιδοτήσεων) μπορεί να γίνει. Είναι μονόδρομος και έπρεπε να έχει ήδη ανακοινωθεί μαζί με το κλείσιμο των μονάδων.

Τέλος θα κάνω μια αναφορά για τα προβλήματα που έχουμε μεταξύ μας πολλοί στην Μεγαλόπολη. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όλα τα παραπάνω πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να υπάρχει συνεργασία και σύνθεση απόψεων. Αν δεν υπάρχουν αυτά είμαστε καταδικασμένοι. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος και να μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει. Μέσα από την διαδικασία αυτή πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν τις προτάσεις τους. Να γίνουν συγκεντρώσεις για ενημέρωση και να αναλυθούν διάφορες προοπτικές για την περιοχή. Θεωρώ ότι έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει. Πρέπει η τοπική κοινωνία να αφυπνιστεί και να μπορεί να ενημερωθεί για διάφορες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν.

Καλώ όλους τους φορείς, τους πολίτες , να ασχοληθούν πιο ενεργά και να προετοιμαστούν για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε την μετάβαση ευκαιρία.

Είναι ευθύνη όλων μας να ενεργοποιηθούμε, να συμμετέχουμε , να προβληματιστούμε. Να κάνουμε συζητήσεις και να παλέψουμε να βρούμε προτάσεις που να φέρουν πραγματικά μια δίκαιη μετάβαση. Αλλιώς αν συνεχίζουμε με τους εγωισμούς, με τους τις κόντρες, με την μιζέρια, η μόνη μετάβαση που θα κάνουμε θα είναι ακόμα πιο βαθειά στον πάτο του βαρελιού.

Αν δεν αφήσουμε στην άκρη τις διαφωνίες μας και όσα (ασήμαντα τελικά) μας χωρίζουν, αν δεν ενεργοποιηθούμε , τότε πολύ φοβάμαι ότι η Μεγαλόπολη θα γίνει ένα μεγάλο πείραμα, όπου ξένοι παράγοντες και ιδιωτικά συμφέροντα θα επιβάλουν την δύναμη τους και όσα γίνουν θα εξυπηρετούν μόνο αυτούς. Εμείς οι υπόλοιποι θα είμαστε απλώς τα πειραματόζωα.

Αλεβίζος Παναγιώτης

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΕΣΥ, ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΤΕ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗς ΔΕΗ υπερ των ιδιωτων ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ…
    Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΤΙΑΝΕΨΟΥΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

    • Σε ότι αφορά τις παρατηρήσεις για εμένα και το άρθρο, απαντάω τα εξής:
      Γράφω σε απλά ελληνικά και δεν κατανοώ γιατί κάποιος βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα.
      Το άρθρο αναφέρει ξεκάθαρα ότι είμαστε αντίθετοι στο κλείσιμο των μονάδων. Και υπάρχει και σαφής αιτιολογία. Επίσης ξεκάθαρο είναι ότι δεν γίνεται αποδεκτή η εξαγγελία για κλείσιμο των μονάδων και ότι οι χρόνοι που έχουν ανακοινωθεί θα επιφέρουν τον ξαφνικό θάνατο της Μεγαλόπολης.
      Επίσης ξεκάθαρο είναι ότι η περιοχή μας έπρεπε ήδη να έχει ετοιμαστεί, δεν το έχει κάνει και τώρα είναι καιρός να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε το μέλλον. Νομίζω ότι οι αναφορές σου περί αποδοχής του κλεισίματος των μονάδων δεν κολλάει πουθενά με τα γραφόμενα μου.
      Η συζήτηση για το μέλλον δεν την εννοώ σαν ζητιανιά αλλά σαν μια κίνηση που έπρεπε να μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια. Γνωρίζουμε όλοι ότι η 3η μονάδα θα έκλεινε ούτως ή άλλως το 2025, δεν νομίζεις φίλε ανώνυμε ότι έπρεπε ήδη να έχουμε ετοιμαστεί; Η μήπως υποστηρίζεις ότι πρέπει απλά μόνο να αντιδρούμε και όχι να σχεδιάζουμε το μέλλον μας ; Εδώ ναι ίσως διαφωνούμε….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,580ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,301ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ