xabilomati9-2-23
spot_img
ΑρχικήΑΡΘΡΑΤα κλειδιά για το σωστό μηχανογραφικό και οι Νόμοι-ΦΕΚ για τις μετεγγραφές

Τα κλειδιά για το σωστό μηχανογραφικό και οι Νόμοι-ΦΕΚ για τις μετεγγραφές

Γράφει ο Κρεμμύδας Χαράλαμπος

Αναμφίβολα, οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή των μαθητών και είναι το σκαλοπάτι για την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο και την έναρξη μιας νέας σελίδας στη ζωή τους.

Με αφορμή την περίοδο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων που ολοκληρώνεται την Δευτέρα 20 Ιουλίου τα μεσάνυχτα αλλά και λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν (π.χ. χαμηλές βαθμολογίες των μαθητών πανελλαδικά, νέες διατάξεις για τις μετεγγραφές), το οικοδιδασκαλείο η «ΕΥΜΑΘΕΙΑ» αισθάνεται την ανάγκη να αναδείξει το τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι και ποια είναι τα συχνά λάθη που θα πρέπει να αποφύγουν κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, αφού η συμπλήρωσή του αποτελεί μια εξίσου κρίσιμη και σημαντική διαδικασία κατά την οποία οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν τα πανεπιστημιακά τμήματα για τα οποία μόχθησαν για να εισαχθούν όλο τη σχολική χρόνια, αν όχι όλα τα τελευταία χρόνια. Μία σωστή συμπλήρωση μπορεί να οδηγήσει τους υποψήφιους σε επιτυχή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Τα κλειδιά για τη σωστή συμπλήρωση:

Τα ενδιαφέροντά σας

Βασική αρχή της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού είναι να επιλέγουμε τα πανεπιστημιακά τμήματα με βάση τα ενδιαφέροντά μας, δηλαδή τα θέλω μας. Οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης αποτελούν ενδεχομένως ένα επιπρόσθετο κριτήριο και η αγορά εργασίας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι ό,τι κι αν επιλέξετε και ειδικά αν το αγαπάτε, θα πρέπει να το κυνηγήσετε, κάνοντας για παράδειγμα μεταπτυχιακά που κι αυτά μπορεί να μην επαρκούν στις δύσκολες εποχές που βιώνετε. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Χρειάζεται να έχετε υπομονή και επιμονή για όποιον στόχο κι αν θέσετε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΕ από το πόσα μόρια επιτύχατε. Για παράδειγμα, αν ένας μαθητής έχει 10.000 μόρια, μπορεί να ξεκινήσει και να βάζει σχολές ακόμα από τα 20.000 μόρια. Αυτό πρέπει να γίνεται γιατί θεωρητικά δεν ξέρουμε πόσο θα πέσουν οι βάσεις και γιατί αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση λαθών.

Η σωστή ενημέρωση

Το μεγαλύτερο πρόβλημα συνίσταται στο ότι οι μαθητές μας δε αντλούν πληροφορίες για τα τμήματα, ούτε το πρόγραμμα σπουδών τους ούτε τα επαγγελματικά δικαιώματά τους. Η ενημέρωση κρίνεται απαραίτητη για μια σειρά από λόγους, όπως:

ορισμένα τμήματα με χαμηλά μόρια παρουσιάζονται να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ας πάρουμε για παράδειγμα δυο ομάδες σχολών του 1ου και 4ου επιστημονικού πεδίου, που σύμφωνα και με τους ειδικούς σταδιοδρομίας αποτελούν αξιόλογες επιλογές και ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση. Η πρώτη είναι τα τμήματα Επικοινωνίας και Ψηφιακών μέσων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά, βάση εισαγωγής 2019: 9.005 μόρια) και το τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Αργοστόλι, βάση εισαγωγής 2019: 8.645 μόρια). Η δεύτερη είναι το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Μυτιλήνη, βάση εισαγωγής 2019: 8.898 μόρια).

Για όσους είναι γλωσσομαθείς, στο τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος, βάση εισαγωγής 2019: 12.535 μόρια) επιλέγεται υποχρεωτικά η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας (κινέζική, αραβική, ισπανική, ιαπωνική). Η εκμάθηση μιας δύσκολης ξένης γλώσσας αποτελεί ένα σημαντικό προνόμιο στις μέρες μας.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα:

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας που δίνουν το δικαίωμα διορισμού των αποφοίτων και ως Κοινωνικών Λειτουργών κλάδου ΠΕ30 στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης. Μάλιστα, το τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών (βάση εισαγωγής 2019: 14.525 μόρια) προβλέπει δύο κατευθύνσεις: η πρώτη χορηγεί πτυχίο δασκάλου και η δεύτερη έχει σκοπό να εκπαιδεύσει κοινωνικούς λειτουργούς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΑΝΤΛΗΣΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για τις σχολές που επιθυμείτε και μη διστάζετε να μάθετε για τα νέα ‘’άγνωστα’’ τμήματα.

Η πόλη επιλογής

H πόλη επιλογής σαφέστατα έχει να κάνει και με την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας του μαθητή. Γενικότερα, είναι θεμιτό η πόλη να μην επηρεάσει τις επιλογές σας. Τμήματα αξιόλογα υπάρχουν κι εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οι μετεγγραφές

Καθοριστικής σημασίας είναι να ενημερωθείτε για τις μετεγγραφές, διότι έγιναν μεγάλες αλλαγές. (Δείτε το αρχείο pdf: ΝΟΜΟΣ – μετεγγραφές, άρθρα 72-81). Συνοπτικά:

καθιερώνεται η λεγόμενη «βάση μετεγγραφής» (βάση εισαγωγής – 2.750 μόρια). Για παράδειγμα, αν κάποιος ενδιαφέρεται να αιτηθεί μετεγγραφή στη Φιλολογία Αθήνας, της οποίας η βάση εισαγωγής το 2019 ήταν 14.677, τότε ο υποψήφιος θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 11.927 μόρια.

Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου, στο πλαίσιο ενός «β ́ κύκλου μετεγγραφών» (βλέπε Άρθρο 77 Μετακίνηση σε Τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου).

Στα κοινωνικά-οικονομικά κριτήρια θα εξετάζεται ο μέσος όρος των εισοδημάτων της τελευταίας τριετίας.  

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σημαντικό στοιχείο αποτελούν οι αντιστοιχίες των τμημάτων. Κι εδώ έγιναν αλλαγές (07/07/2020). (Δείτε το αρχείο pdf: Αντιστοχίες 2020).

Για παράδειγμα, τα νέα τμήματα Μαθηματικών των Παν. Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν αντιστοιχία με τα αντίστοιχα τμήματα του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ, του Παν. Πατρών, του Παν. Αιγαίου, του Παν. Ιωαννίνων και του Παν. Κρήτης.

Ένα δεύτερο παράδειγμα: τα νέα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά – Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Σέρρες – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, Λάρισα – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Αθήνα δέχονται και στέλνουν φοιτητές ΜΟΝΟ μεταξύ τους. Άρα, όσοι υποψήφιοι περάσουν στις παραπάνω σχολές, δε θα έχουν, για παράδειγμα, το δικαίωμα μετεγγραφής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Επίσης, σε 92 τμήματα δεν υπάρχει ούτε μία αντιστοιχία. 

Και μια συμβουλή: οι υποψήφιοι θα πρέπει να αντιληφθούν πως στα 17-18 τους χρόνια επιλέγουν πρωτίστως σπουδές και δευτερευόντως επάγγελμα. Το αν σπουδάζει κάποιος Φιλολογία, δεν σημαίνει ότι θα γίνει μόνο καθηγητής, αφού θα μπορούσε να συνδυάσει τις τεχνολογικές εξελίξεις με νέα ενδιαφέροντα, τα οποία θα τον οδηγήσουν στην πολιτισμική τεχνολογία. Οι σχολές μπορεί να οδηγήσουν τους υποψηφίους και σε άλλα μονοπάτια, αφού πολλές φορές οι επιστήμες συνδυάζονται. Υπάρχουν εναλλακτικές, αρκεί να υπάρχει η όρεξη για ΜΕΛΕΤΗ, για ΕΡΓΑΣΙΑ, για ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Μη φοβηθείτε να ΚΟΥΡΑΣΤΕΙΤΕ και ΚΥΝΗΓΗΣΤΕ τα ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ.

Κρεμμύδας Χαράλαμπος, κάτοχος Master στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία
Οικοδιδασκαλείο «η ΕΥΜΑΘΕΙΑ»
Λυκαίου 29, Μεγαλόπολη (δίπλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο).
τηλ. 6937765544

δείτε στην συνέχεια τα σχετικά ΦΕΚ

Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισα… by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

Νόμος για Μετεγγραφές, Άρθρ… by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,572ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,298ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ