ΑρχικήΑΡΘΡΑΤα θαύματα συνεχίζονται - Μετά τα βιομηχανικά απόβλητα θυμηθήκαμε και τα σκουπίδια!
spot_img

Τα θαύματα συνεχίζονται – Μετά τα βιομηχανικά απόβλητα θυμηθήκαμε και τα σκουπίδια!

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα στην Μεγαλόπολη. Ενώ πολλά χρόνια τώρα η περιοχή μας αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να γίνει η χαβούζα της Πελοποννήσου, βλέπουμε κάποιοι να κάνουν την ξαφνική ανακάλυψη ότι στην Μεγαλόπολη υπάρχει κίνδυνος να έρθουν τα επικίνδυνα απόβλητα , τώρα  κάποιοι θυμήθηκαν – πάλι ξαφνικά – ότι θα έρθουν και τα σκουπίδια στην περιοχή μας. Για κάποιον αναγνώστη που δεν έχει δώσει μεγάλη σημασία , δημιουργείται μια εικόνα η οποία απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα  μερικές φορές. Και επειδή όλα αυτά επαναλαμβάνονται , πολύ φοβόμαστε ότι αυτό συμβαίνει επίτηδες, δεν γνωρίζουμε όμως για ποιον λόγο.

Πρώτος στόχος όπως πάντα είναι το Καφενείο της Μεγαλόπολης, η σελίδα μας βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο των ‘γνωστών επιστήθιων φίλων’ που το μόνο που τους νοιάζει είναι πως θα καταφέρουν να μειώσουν την αξιοπιστία  μας.  Μέχρι τώρα σιωπούμε αλλά δυστυχώς αυτό λαμβάνεται σαν αδυναμία. Επίσης προσπαθούν  να εμφανιστούν αυτοί σαν οι Προφήτες και οι μόνοι που έχουν κοινωνική ευαισθησία στην Μεγαλόπολη.

Είναι πλέον εμφανές ότι έχουν τσακωθεί με την αλήθεια και έτσι τα θαύματα λοιπόν συνεχίζονται , αφού μετά τα βιομηχανικά απόβλητα ανακαλύψαμε και τα σκουπίδια! Είναι όμως έτσι, η μήπως  θα πρέπει για την ιστορία να σας αναλύσουμε τι ακριβώς γίνεται με αυτά τα  2 δύσκολα θέματα για την Μεγαλόπολη;  Για να δούμε πόσο ξαφνικά προέκυψαν αυτά τα 2 προβλήματα για την περιοχή μας:

Για τα σκουπίδια

      1. Όσο αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και τις αναφορές του Δημάρχου Καλαμάτας – αλλά και άλλων δημάρχων – για την πόλη της Μεγαλόπολης ,  όντως έχουν γίνει αυτές οι αναφορές  αλλά οι δηλώσεις αφορούν την μονάδα στην Παλιόχουνη. Επιλεκτικά ξεχνάνε όσοι αναπαράγουν την είδηση  να αναφέρουν ότι είναι αποφασισμένο και απομένει μόνο η τελευταία υπογραφή για την λειτουργία της Μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ στην Παλαιόχουνη. Όλοι στην Πελοπόννησο όταν θέλουν να μιλήσουν για την μονάδα αυτή αναφέρονται στην πόλη της Μεγαλόπολης γιατί είναι ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά. Επίσης είναι ευρέως γνωστό και πάλι οι ίδιοι κύκλοι ξεχνούν επιλεκτικά  να ενημερώσουν τους πολίτες ότι στην Πελοπόννησο έχουν αποφασιστεί 3 θέσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Οι θέσεις είναι : μια στον Δήμο Ευρώτα, η δεύτερη στην Παλαιόχουνη και η τρίτη στην Οιχαλία Μεσσηνίας. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε διαπραγμάτευση με την ΤΕΡΝΑ και αποφασίστηκε – μεταξύ άλλων- να μην λειτουργήσει αρχικά η μονάδα στην Οιχαλία και τα σκουπίδια της Μεσσηνίας να έρχονται στην Παλαιόχουνη. Αυτά που σαν αναφέρουμε είναι χιλιογραμμένα και έχουν αρκετές φορές δημοσιευθεί σε πολλές σελίδες της Μεγαλόπολης και της Αρκαδίας αλλά και της Πελοποννήσου.  Και μετά από όλα αυτά κάποιοι ανακαλύπτουν ξαφνικά την αποκλειστική είδηση ότι θα έρθουν σκουπίδια στην Μεγαλόπολη!!!

δείτε την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Παλαιόχουνη ΕΔΩ

Για τα επικίνδυνα Απόβλητα

      1. Σε ότι αφορά την ταφή επικίνδυνων αποβλήτων στην Μεγαλόπολη και κατά πόσο κάποιες σελίδες το παρουσιάζουν ενώ εμείς παρουσιάζουμε άλλα πράγματα και κάνουμε τα στραβά μάτια , θα σας παραθέσουμε μια μικρή αναδρομή του θέματος , έτσι όπως έχει παρουσιαστεί από το Καφενείο της Μεγαλόπολης από το 2008 μέχρι σήμερα. Όσοι παρακολουθούν την σελίδα μας θα τα γνωρίζουν , αλλά επειδή έχει πέσει πολύ λάσπη το τελευταίο διάστημα καλό να είναι να τα ξαναθυμηθούμε το ιστορικό :

Πολύ σύντομα σας παραθέτω μερικά στοιχεία – από τα πολλά που υπάρχουν καταγεγραμμένα στο Καφενείο της Μεγαλόπολης  – για όσους θέλουν να μάθουν. ( Αν μας έχει διαφύγει κάτι παρακαλούμε να μας στείλετε το σχόλιο σας)

      • Στις 21 Ιανουαρίου του 2008, η ΔΕΗ κατέθεσε μελέτη κατασκευής Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στο εξαντλημένο λιγνιτωρυχείο της Θωκνίας. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει πλέον αδειοδοτηθεί για ταφή αμιάντου της ΔΕΗ , της Μεγαλόπολης και κτίριων της Περιφέρειας αλλά δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή του. Στο σημείο αυτό θέλουν τώρα να φέρουν τα επικίνδυνα απόβλητα.
      • Στις 10/06/2008 ο Παναγιώτης Μπούρας καταθέτει αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο και αμφισβητεί τους όρους υπό τους οποίους το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος χορήγησε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) άδεια για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υλικών που περιέχουν αμίαντο τον Ιανουάριο του 2008. Ειδικότερα, αναφέρει ότι ο όρος «απόβλητα αμιάντου», για τον οποίο εκδόθηκε αρχικά η άδεια, μετετράπη εν συνεχεία σε «βιομηχανικά απόβλητα» Την ίδια περίοδο γίνεται και ανάλογη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
      • Στις 31 /10/2009 , είναι η εποχή που υπάρχουν αντιδράσεις για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου και η Υπουργός του ΠΑΣΟΚ που έβαλε την Μεγαλόπολη στο στόχαστρο η αλησμόνητη κ. Μπιρμπίλη, δηλώνει στα ΝΕΑ: Η κ. Μπιρμπίλη στέκεται ιδιαίτερα στην περίπτωση του μπλοκαρίσματος του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη. «Είναι ένα έργο που έχει μπλοκάρει από την τοπική κοινωνία. Θα το δω βήμα προς βήμα. Δηλαδή προτιμάμε αντί για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή να έχουμε για παράδειγμα έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ);», αναρωτιέται. «Αυτό το έργο σε πρώτη φάση θα έβαζε τη ΔΕΗ σε έναν νέο ρόλο και θα σηματοδοτούσε το άνοιγμα της επιχείρησης προς την καθαρή ενέργεια.
      • Τον Φεβρουάριο του 2010 έχουμε ερώτηση στην Βουλή από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο περί Φημολογίας κατασκευής Χ.Δ.Β.Α. στην Μεγαλόπολη, μέχρι που ένα βράδυ-ξημερώματα σε ζωντανή εκπομπή βγαίνει ο κ. Ρέππας και αναφέρει ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΔΒΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ και όλοι πέφτουν για ύπνο ήρεμοι.
      • Τον Δεκέμβριο του 2011 κυκλοφορεί εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ όπου μέσα υπάρχει η αναφορά για την προτεινόμενη θέση Μεγαλόπολη. Από τότε μέχρι και σήμερα τα συγκεκριμένα κείμενα δεν άλλαξαν ποτέ. Η εγκύκλιος αυτή έχει σαν σχετικές αναφορές ΚΥΑ από το 2006. δείτε την Εγκύκλιο ΕΔΩ
      • Στις 22/02/2013 κυκλοφορεί έκθεση αξιολόγησης του Κολεγίου των Επιτρόπων στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση (μετά την Ισπανία και την Ιταλία) του «πίνακα επιδόσεων», για θέματα παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στο κείμενο υπάρχει καταγεγραμμένη καταγγελία για ταφή βιομηχανικών αποβλήτων, στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης.
      • Στις 19/09/2013 Την Μεγαλόπολη επισκέφτηκε  κλιμάκιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα της επιτροπής αναφορών. Το κλιμάκιο είχε καλέσει ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παναγιώτης Μπούρας όταν είχε μεταβεί στην Ευρωπαική Ένωση για να καταθέσει τις απόψεις του Δήμου , σχετικά με την θέληση της Ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει στην περιοχή μας Χώρο Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων      δείτε εδώ
      • Στις 12 Ιουνίου 2015 έχουμε έκτακτο Δ.Σ. στην Μεγαλόπολη για την αντίδραση του Δήμου στην Δημόσια Διαβούλευση για την Αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. Δείτε την σχετική απόφαση ΕΔΩ
      • Τον Μάρτιο του 2016 ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι το υπουργείο διερευνά τη δημιουργία πέντε χώρων υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα παλαιά λιγνιτικά πεδία Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας, στον Ασπρόπυργο, τα Οινόφυτα και τη Θεσσαλία.

Από εκεί και μετά η συνέχεια είναι γνωστή, κάποιοι ανακαλύπτουν τον Σεπτέμβρη του  2016 και τώρα το  2017 το θέμα με τα απόβλητα στην Μεγαλόπολη. Μετρήστε  επίσης πόσες Κυβερνήσεις πέρασαν , πόσοι Υπουργοί και που καταλήξαμε με τις υποσχέσεις.

Ας καταλάβουν όλοι ότι τέτοια σοβαρά θέματα δεν προσφέρονται για διαμάχη αλλά για ένωση δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Επίσης κανείς σε αυτή την πόλη δεν είναι παραπάνω ευαίσθητος από τους συμπολίτες του. Και τέλος στον δημόσιο διάλογο δεν αρκούν οι κραυγές και τα εύκολα συμπεράσματα, προέχουν τα σωστά στοιχεία και τα επιχειρήματα.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι στο σύνολο τους τα ΜΜΕ της πόλης και της Αρκαδίας  έχουν αναδείξει τα πολύ σημαντικά αυτά προβλήματα και τα έχουν παρουσιάσει στους πολίτες. Ας μην προσπαθούν κάποιοι λοιπόν να εμφανίσουν ότι μόνο αυτοί ενδιαφέρονται και μόνο αυτοί ανησυχούν.  Ποιον συμφέρει άραγε να υπάρχουν μισές κουβέντες και μισές αλήθειες την στιγμή που η κοινωνία της Μεγαλόπολης πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά θέματα; ποιον συμφέρει να χωρίζονται οι πολίτες; να αφήνονται ελεύθερα και χωρίς κανένα ενδοιασμό να γράφονται πράγματα χωρίς καμιά βάση εναντίον συμπολιτών μας και να στήνονται στα 10 μέτρα για λιθοβολισμό; Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

Δείτε μια περίληψη του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων με τις αναφορές για την Μεγαλόπολη και τα κριτήρια επιλογής η αποκλεισμού των κατάλληλων χώρων.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

 

Ακόμα μια πληροφορία για όσους αντέχουν να ενημερώνονται. Ένα έγγραφο από τη  επιτροπή αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου με όλο το ιστορικό της υπόθεσης, επίσης δημοσιευμένο και αυτό στην σελίδα μας.

Ιστορικό Αναφοράς Για ΧΔΒΑ Στην Μεγαλόπολη by Πάνος Αλεβίζος on Scribd


 

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια