ΑρχικήΑΡΘΡΑ«Τα δίνει όλα» η Κομισιόν για φωτοβολταϊκά στις στέγες – Προγράμματα...

«Τα δίνει όλα» η Κομισιόν για φωτοβολταϊκά στις στέγες – Προγράμματα στήριξης των κρατών-μελών για ταχεία απόσβεση των σχετικών επενδύσεων

Τον τρόπο με τον οποίο θα επιταχύνει την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για «πράσινη» αποκεντρωμένη ρεύματος, θα εξειδικεύσει σήμερα η Κομισιόν με ανακοίνωση για την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τις Ηλιακές Στέγες», την οποία είχε εξαγγείλει στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. 

Η ανακοίνωση θα γίνει παράλληλα με το κείμενο των μέτρων υλοποίησης του REPowerEU, όπως και με τις επικαιροποιημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όπως έγραφε η Κομισιόν στο προκαταρκτικό κείμενο του REPowerEU, η «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ηλιακών Στεγών» μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου, αφού η παραγωγή 15 Τεραβατώρων ενέργειας από νέα τέτοια συστήματα θα μπορούσε μέσα στο 2022 να υποκαταστήσει 2,5 bcm καυσίμου, βοηθώντας επίσης τους καταναλωτές να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο για την Πρωτοβουλία, επιπλέον πλεονεκτήματα είναι ότι οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν πολύ γρήγορα, χωρίς να δημιουργούν οποιαδήποτε περιβαλλοντική επιβάρυνση. Επομένως, στόχος είναι η προώθησή τους σε ιδιώτες, επιχειρήσεις, βιομηχανίες καθώς και τον δημόσιο τομέα. 

Αδειοδότηση έως 3 μήνες 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν προτείνει η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να αναλάβουν άμεσα δράση, ώστε μέχρι το τέλος του 2022 κατ΄ αρχάς να περιορίσουν το μέγιστο στους 3 μήνες την αδειοδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων συστημάτων. Επίσης, να εξαλείψουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την επέκταση ήδη εγκατεστημένων συστημάτων, στις περιπτώσεις που αυτή είναι οικονομικά αποδοτική. 

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν αποτελεσματικά εθνικά πλαίσια στήριξης, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά τον συνδυασμό των φωτοβολταϊκών με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας καθώς και αντλίες θερμότητας, ώστε ο χρόνος απόσβεσης των σχετικών δαπανών να είναι μικρότερος από τη 10ετία. 

Ως μέρος ενός τέτοιου εθνικού πλαισίου και όπου χρειάζεται για να «ξεκλειδώσουν» οι απαραίτητες επενδύσεις, οι χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν εθνικά προγράμματα στήριξης που θα διασφαλίσουν από το 2022 τη μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια με υψηλή κατανάλωση ενέργειας (κλίμακας D ή άνω με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης), όπως επίσης και την προώθηση του συνδυασμού των φωτοβολταϊκών με θερμομονώσεις των στεγών και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. 

One-stop-shop για την ενημέρωση των πολιτών

Όσον αφορά τον συνδυασμό των τριών παρεμβάσεων, επισημαίνεται πως τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν One-stop-shop, μέσω των οποίων θα παρέχουν με ολοκληρωμένο τρόπο ενημέρωση στους πολίτες για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την παράλληλη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Οι συμβουλές θα καλύπτουν από τεχνικά και νομοθετικά θέματα, μέχρι  τις δυνατότητες κρατικής στήριξης για το κόστος. 

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε όλα τα δημόσιο κτίρια μέχρι το 2025, όπως επίσης και να διασφαλίσουν ότι οι κάτοικοι σε πολυκατοικίες θα μπορούν να ιδιοκαταναλώνουν μέρος της ενέργειας που θα παράγεται για το σύνολο του κτιρίου, χωρίς αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις. 

Την ίδια στιγμή, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν πως πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια θα έχουν και οι ευάλωτοι πολίτες, για παράδειγμα μέσω εγκαταστάσεων συστημάτων σε κοινωνικές κατοικίες ή της χρηματοδότησης του κόστους. «Όχημα» για τους ευάλωτους πολίτες θα μπορούσαν να είναι και οι ενεργειακές κοινότητες, με το προσχέδιο να προβλέπει τη σύσταση έως το 2025 τουλάχιστον μιας κοινότητας σε κάθε Δήμο με πληθυσμό άνω των 10.000. 

Στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι οι δράσεις της Πρωτοβουλίας θα πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα από τα κράτη-μέλη. Για τη χρηματοδότησή τους, μπορούν να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι.

Κώστας Δεληγιάννης από το energypress.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια