Τα αγκάθια της χρηματοδότησης της Τηλεθέρμανσης, οι “συντονισμένες ενέργειες” και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν

0
645

Ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη 9 Ιανουαρίου από την Τηλεθέρμανση , η έγκριση για την ένταξη του έργου «Επέκταση Δικτύου Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης – Β΄ Φάση» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. του ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 10.267.872,00 € .

Πιο συγκεκριμένα με την συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα υλοποιηθούν τα ακόλουθα έργα:

 • Κατασκευή και ανέγερση ενός ακόμα εναποθηκευτή θερμότητας (κυλινδρική μεταλλική δεξαμενή συνολικού όγκου 1617m³).
 • Προμήθεια και εγκατάσταση αντλητικών συγκροτημάτων στο κεντρικό αντλιοστάσιο τηλεθέρμανσης. Συγκεκριμένα μία αντλία μεταφοράς
  ονομαστικής παροχής 200m³/h στα 90mΣΥ και μία αντλία διανομής ονομαστικής παροχής 300m³/h στα 89mΣΥ.
 • Προμήθεια και εγκατάσταση των πεδίων inverter για τις υπό εγκατάσταση αντλίες ονομαστικής ισχύος 120KVA και 200KVA μαζί με τον
  υπόλοιπο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό που συνοδεύει τη συγκεκριμένη παρέμβαση.
 • Θα γίνει προμήθεια και τοποθέτηση 500 θερμικών υποσταθμών για την τροφοδότηση των νέων καταναλωτών. Τα μεγέθη θερμικής ισχύος
  των θερμικών υποσταθμών θα είναι από 25 έως 60Mcal/h.

Η σχετική ανακοίνωση της Τηλεθέρμανσης ξεχειλίζει από αισιοδοξία αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα είναι ακόμα πολύ δύσκολα και χρειάζεται να είμαστε πιο συγκρατημένοι.

Και το λέω αυτό γιατί ή συγκεκριμένη χρηματοδότηση για το πολύπαθο αυτό έργο έχει περάσει από πολλά προβλήματα, έχει αλλάξει πολλές φορές και αναμένεται να εμφανιστούν και στο μέλλον ακόμα πιο δύσκολα θέματα.

Επίσης να σας πω ότι προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά στο δελτίο τύπου σε συντονισμένες ενέργειες του Δήμου και της Επιχείρησης, την στιγμή που είναι γνωστό ότι οι προσπάθειες ένταξης του έργου έχουν ξεκινήσει χρόνια πριν και τον Σεπτέμβριο που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή απέμενε μόνο η τελική αξιολόγηση. ‘Εχουν γίνει αρκετές ερωτήσεις στην Βουλή, έχουν γίνει ανακοινώσεις από Υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα τον Απρίλιο του 2018 στην Τρίπολη, έχουν γίνει τοποθετήσεις υπουργών της τωρινής Κυβέρνησης και γενικά μιλάμε για μια διεκδίκηση που κρατάει χρόνια. Η υποβολή της πρότασης έγινε τελικά τον Νοέμβριο του 2018 και η απόφαση για την ένταξη πάρθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2019.

Ο ορισμός του νέου Δ.Σ της Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης έγινε στις 20 Νοεμβρίου του 2019 και είναι λίγο παράδοξο να μιλάει το νέο Δ.Σ. ότι η εξέλιξη της έγκρισης είναι αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών δικών τους. Για να είμαι όμως πιο ακριβής και να μην με ξαναμαλώσουν, έψαξα και βρήκα ότι οι συντονισμένες ενέργειες που αναφέρονται στο δελτίο τύπου είναι 4 απαντήσεις με ηλεκτρονικά μηνύματα που έστειλε η Τηλεθέρμανση , απαντώντας σε αντίστοιχα ερωτήματα της επιτροπής αξιολόγησης. Οι απαντήσεις αυτές δόθηκαν στις 09/09/2019, στις 10/09/2019, στις 10/10/2019 και η τελευταία στις 07/11/2019. Σχετική αναφορά γίνεται στην απόφαση. Αυτό μας δείχνει ότι τις ενέργειες κάνει το προσωπικό της επιχείρισης, όπως τις έκανε και πριν.

Το βασικό μας θέμα όμως δεν είναι οι ανακοινώσεις αλλά πότε θα ξεκινήσουν τα έργα και αν υπάρχει περίπτωση να πάει κάτι στραβά. Η Μεγαλόπολη χρειάζεται επειγόντως να ολοκληρωθεί και λειτουργήσει σωστά αυτό το έργο και να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όλοι οι πολίτες. Και να έχει εφεδρικές λύσεις. Και σίγουρα η ιστορία έχει δείξει ότι δεν είναι ορθό να λέει κάποιος ότι η Τηλεθέρμανση ολοκληρώνεται, ότι φτάνει παντού και διάφορα τέτοια που ακούμε. Είναι σίγουρο ότι όλα αυτά δεν θα γίνουν στο άμεσο μέλλον και μάλλον θα αργήσουν. Οπότε όσοι όψιμα θυμήθηκαν να πανηγυρίσουν , ενώ μέχρι χθες τα έβλεπαν όλα μαύρα, ας κρατήσουν λίγο την χαρά τους για κάτι άλλο.

Να δούμε λοιπόν ποια είναι τα επόμενα βήματα, ποιες είναι οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις για την χρηματοδότηση:

 • Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 04/05/2020.
 • Η ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 06/05/2022.
 • Η ανάληψη της νομικής δέσμευσης του πρώτου κύριου υποέργου πραγματοποιείται έως 04/05/2020.
 • Ο δικαιούχος θα προσκομίσει άδεια διανομής θερμικής ενέργειας για την αιτηθείσα θερμική ισχύ των 20MWth και άδεια προμήθειας θερμικής ενέργειας στον οικισμό Μεγαλόπολης, πριν την κατακύρωση της σύμβασης του υποέργου 1.
 • Ο δικαιούχος θα έχει διασφαλίσει την παροχή της απαιτούμενης για τη λειτουργία του έργου θερμικής ενέργειας, για όλον τον κύκλο ζωής του, σε συμφωνία με τον αντίστοιχο σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πριν από την κατακύρωση της σύμβασης του υποέργου 1.
 • Ο δικαιούχος θα εγγράψει στον Π/Υ κάθε έτους το ποσό της απαιτούμενης ιδίας συμμετοχής
 • Ο δικαιούχος είναι υπεύθυνος για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας στο έργο των ΑμεΑ, λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Εφόσον απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ αυτές θα καλυφθούν με έξοδα του δικαιούχου (Ν.4047/2012, Καν.1303/2013).

Από τα πιο δύσκολα σημεία είναι η απαίτηση ο δικαιούχος ( η Τηλεθέρμανση δλδ) να έχει διασφαλίσει την παροχή της απαιτούμενης για τη λειτουργία του έργου θερμικής ενέργειας, για όλον τον κύκλο ζωής του. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του κλεισίματος της μονάδας 3 και να συνδεθεί η Τηλεθέρμανση με την μονάδα 5 ή άλλη πηγή παροχής θερμικής ενέργειας.

Τα προβλήματα λοιπόν είναι σοβαρά και πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες για να λυθούν.

Αλεβίζος Παναγιώτης


Δείτε την απόφαση ένταξης και διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τηλεθέρμανση: Κατατέθηκε η πρόταση για χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ και διερεύνηση εναλλακτικών θερμικών πηγών ενέργειας

Οδ.Κωνσταντινόπουλος: Ενημέρωση για την Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης

ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας:Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για την χρηματοδότηση της Τηλεθέρμανσης

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για το έργο της Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης

Ένταξη του Έργου «Επέκταση … by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here