ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΤατούλης: Είστε αιθεροβάμων - Τσιρώνης: Ζητήστε συγγνώμη από τον λαό

Τατούλης: Είστε αιθεροβάμων – Τσιρώνης: Ζητήστε συγγνώμη από τον λαό

Υψώθηκαν φωνές στην κοινή συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη και του περιφερειάρχη Π. Τατούλη, την Πέμπτη 28 Μαΐου, με αφορμή τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Τσιρώνης επισκέφθηκε την Τρίπολη, προκειμένου να συναντηθεί τόσο με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη όσο και με τους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, και αμέσως μετά, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, όπου διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε σχέση με τον σχεδιασμό που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον οποίον διαφωνεί η κυβέρνηση.

Κατ’ αρχάς, ο κ. Τσιρώνης ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται αν την κατάσταση αναλάβουν οι δήμοι, η Περιφέρεια ή κάποια ανώνυμη εταιρία, ωστόσο είπε ότι εφόσον τα απορρίμματα ανήκουν στους πολίτες, τον πρώτο λόγο έχει ο Δήμος: «Δεν μιλάμε για χώρους, μιλάμε για καινούρια μέθοδο. Και ξεκινάμε από τον Δήμο, επειδή τα σκουπίδια πρώτα απ’ όλα ξεκινάνε από τον πολίτη. Άρα, το βασικό κύτταρο είναι ο Δήμος. Μπορεί να κάνει προγραμματικές συμβάσεις. Αν το κάνει με δημόσιο έργο, ας το κάνει με δημόσιο έργο. Αλλά δεν είμαστε εμείς ως υπουργείο που θα υποδείξουμε στους Δήμους αν θα το κάνει με τον άλφα ή με τον βήτα τρόπο».

Στην ερώτηση εκ μέρους δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να ακυρώσει το έργο της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων και για το από πού θα βρει τα χρήματα ώστε να κάνει τον δικό της σχεδιασμό, απάντησε:

«Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να καταργούμε έργα. Από εκεί και πέρα, αν θέλετε την κριτική μου πάνω στον περιφερειακό σχεδιασμό, είναι ότι η ποσότητα απορριμμάτων που θα παραλαμβάνεται από αυτά τα τρία σημεία είναι υπερβολικά μεγάλη. Για 27 χρόνια, θα δίνουν 150.000 τόνους απορρίμματα οι πολίτες; Κατά τη γνώμη μου, είναι πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα, εμείς θέλουμε τα απορρίμματα αυτά να είναι πολύ-πολύ λιγότερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, και όχι μέσα στα επόμενα 27».

Και εξακολούθησε, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση ποιος θα κάνει τον σχεδιασμό, αρκεί η ποσότητα των απορριμμάτων να είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στη ΣΔΙΤ: «Θέλουμε τις δομές σε επίπεδο πολίτη, θέλουμε δομές χαμηλού κόστους. Το υπόλειμμα που καταλήγει στον πράσινο κάδο, είναι προφανές ότι δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να έρθει ο ΦΟΔΣΑ, να κάνει συνεργασία με την Περιφέρεια και να φτιάξουν τα τρία σημεία όπου κρίνουν. Ο σχεδιασμός δεν απαιτεί πολλά έργα ή πολλά χρήματα. Για αυτά τα έργα έχουμε την τεχνογνωσία. Το θέμα είναι οι στόχοι. Εάν τα 400 κιλά γίνουν 50 θα λυθεί το πρόβλημα».

Ακολούθησε ερώτηση σε σχέση με την παύση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ και το πώς θα γίνεται η διαχείριση εφόσον αυτοί κλείσουν. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος απάντησε ότι «είναι προφανές ότι θα χρειαστεί προσωρινή διαχείριση. Θα υπάρξουν σημεία, προφανώς». Και δήλωσε: «Από εκεί και πέρα, εγώ δεν ήρθα εδώ για να σχολιάσω το συγκεκριμένο έργο. Δεν είναι δική μου δουλειά πού θα γίνει. Αλλά λέω ότι 150.000 τόνοι σύμμεικτο, είναι πάρα πολύ. Για εμάς, είναι εκτός του σχεδιασμού μας».

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο κ. Τατούλης, προκειμένου να αναφέρει ότι ήδη μέσα στον σχεδιασμό της Περιφέρειας υπάρχει ένα «πράσινο ταμείο», για να παίρνει ποσοστό από ανακύκλωση, ώστε να δημιουργούνται πράσινα σημεία. Και τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από τον περιφερειακό σχεδιασμό, πρέπει όλα τα σχέδια να έχουν έγκριση από τον περιφερειακό σχεδιασμό, όπως χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας τον κομβικό θεσμικό ρόλο της Περιφέρειας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε από δημοσιογράφο η δήλωση του κ. Βούτση στην εκπομπή της Έλλης Στάη την Τετάρτη 27 Μαΐου, ότι θα ακυρώσει τον σχεδιασμό της Περιφέρειας. ο δημοσιογράφος ρώτησε αν ο κ. Τσιρώνης συμφωνέι με τον κ. Βούτση, για να λάβει την απάντηση από τον υφυπουργό ότι τα δύο υπουργεία είναι σε άριστη συνεργασία και ότι έχουν κοινή πολιτική και στρατηγική. «Το δικό μου υπουργείο δεν είναι υπερκείμενος οργανισμός των Δήμων και της Περιφέρειας, ενώ του κ. Βούτση είναι», είπε ο κ. Τσιρώνης.

Τότε, παρενέβη και πάλι ο κ. Τατούλης, ο οποίος ύψωσε τους τόνους, λέγοντας: «Δεν μπορεί κανένας από την κυβέρνηση να σταματήσει το δικό μας έργο. Είναι μια πολιτική αντίληψη που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε Σοβιετία το 2015. Θέλω οι κύριοι υπουργοί όταν έρχονται εδώ και μας επισκέπτονται, να έχουν το ίδιο θάρρος και την ίδια αποφασιστικότητα με εμάς και να τοποθετούνται στα ίσα. Ο κ. Βούτσης να καθήσει εκεί που είναι και να μην παραβιάσει το Σύνταγμα. Δεν μπορούν να θέλουν να αποδομήσουν έναν δημοκρατικό θεσμό. Θα μας βρουν απέναντι. Θα είμαστε απέναντι στον οποιονδήποτε».

Ο κ. Τσιρώνης απάντησε στον κ. Τατούλη αναφέροντας ότι τους 150.000 τόνους θα κληθεί να τους πληρώσει ο πολίτης με τον περιφερειακό σχεδιασμό. «Εσείς θα μεταφέρετε μια παράβαση καθήκοντος στο σύνολο των ανθρώπων. Διαφωνώ ριζικά να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος», είπε, αναφερόμενος στην πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη περί ευθυνών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε αυτό το σημείο, η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάκου παρενέβη, δυναμικά, λέγοντας: «Λαμβάνετε υπόψη τον σχεδιασμό μας; Συμφωνούμε με όσα λέτε, όμως η Πελοπόννησος είναι ένα βήμα μετά, έχουμε δουλέψει πολύ, έχουμε κουραστεί πολύ. Δεν μπορώ να ακούω ότι κάποιος έχει την πρόθεση να ακυρώσει έναν διεθνή διαγωνισμό!».

Τότε, ο κ. Τσιρώνης απάντησε σε πιο υψηλό τόνο αυτή τη φορά: «Αν δεν χρειάζεται η αρωγή του υπουργείου μας, πάρτε την ευθύνη, να πληρώνουν οι πολίτες 150.000 τόνους επί 27 χρόνια. Με τον δικό μας σχεδιασμό, οι πολίτες θα παράγουν λιγότερα απορρίμματα, με λιγότερα χρήματα και να κερδίζουν κιόλας. Σέβομαι την άποψή σας, αλλά η δική μου είναι διαφορετική από το να χρυσοπληρώνουμε σε εταιρίες τα απορρίμματά μας».

Ο κ. Τατούλης τότε δήλωσε: «Συμμετείχαμε σε όλους τους προηγούμενους σχεδιασμούς, και σας λέω από θέση ευθύνης ότι είναι αιθεροβάμονες και θεωρητικές προσεγγίσεις αυτές που μας παρουσιάζετε εδώ. Σταματήστε αυτό το θέμα περί των εγγυημένων ποσοτήτων. Σεβαστείτε τον σχεδιασμό και τη μελέτη που έχουμε κάνει. Προβλέπουμε ανακύκλωση πάνω από το 70%. Για τους 150.000 τόνους μιλάτε με μια θεωρητική προσέγγιση».

Και εξακολούθησε: «Δεν μπορείτε να πειράξετε το σχέδιό μας, το κράτος έχει συνέχεια, οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν. Με τι χρήματα θα κάνετε σχεδιασμό; Εδώ δεν έχει 9.000 ευρώ το υπουργείο Παιδείας για να στείλει τους συμμετέχοντες στη μαθητική Ολυμπιάδα».

Τότε, ο κ. Τσιρώνης αντέδρασε δυναμικά, υψώνοντας τον τόνο της φωνή του: «Υπερβαίνει το όριο της φιλοξενίας ο τρόπος που μας μιλάτε. Δεν μπορείτε εσείς να είστε πάντοτε τιμητής και πάντοτε έξω από την ευθύνη. Αν με λέτε αιθεροβάμονα, κι εγώ σας αποκαλώ υπεύθυνο. Η πολιτική που υπηρετείτε, έβαλε σε κίνδυνο τη χώρα μας για δεκαετίες. Οι ευθύνες οι δικές σας είναι βαρύτατες. Αντί να κάνετε κριτική, τουλάχιστον πείτε πρώτα συγγνώμη, ελληνικέ λαέ. Αιώνες μπροστά ο σχεδιασμός σας; Τα σκουπίδια του Δήμου σας δείχνουν σε τι κατάσταση είστε».

«Δεν είναι δυνατόν να έρχομαι σε μια Περιφέρεια και να ακούω για Σοβιετία και ότι είμαστε αιθεροβάμονες.»

από το ArcadiaPortal.gr

[ot-video][/ot-video]

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια