Τέλος εποχής για τη ΔΕΗ όπως την ξέραμε !!

0
161

Φαίνεται ότι οι εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας και τη ΔΕΗ θα είναι καταιγιστικές τις επόμενες εβδομάδες. Η κυβέρνηση μαζί με το πακέτο των μέτρων θα προχωρήσει και στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την ενέργεια και μάλιστα με διαδικασίες fasttruck. Μάλιστα, οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα έχουν τριπλό χαρακτήρα. Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εκχώρηση σε ιδιώτες της διαχείρισης λιγνίτης και σε νέα ορυχεία, υλοποίηση προγράμματος Ήλιος.

Όλο το τρίπτυχο των ενεργειών, όπως δείχνει η κατάσταση, θα υλοποιηθεί μέσα στους τρεις επόμενους μήνες. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της ενέργειας θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στη χώρα μας με όλα αυτά να έχουν συνέπειες στην περιοχή μας αλλά και εργασιακό statusquo. Προφανώς και δεν θα μείνουν οι ίδιες συνθήκες αλλά προβλέπεται σύμφωνα με εκτιμητές να χειροτερέψουν. Από την άλλη ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο για την εκχώρηση εκμετάλλευσης ορυχείων λιγνίτη σε ιδιώτες υπό καθεστώς που ακόμη η κυβέρνηση κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά της.Ριζικές αλλαγές θα υπάρξουν και στα συνδικαλιστικά δεδομένα, αφού οι επιλογές συνδικαλιστών που τάχθηκαν με τη νέα κατάσταση θα χρεωθούν όλη την δυσαρέσκεια των εργαζομένων και θα οδηγηθούν σε οικειοθελή αποχώρηση…

Επίσης, σύμφωνα με έγκυρη εφημερίδα της Αθήνας, «προδιαγράφεται η πώληση μέρους της παραγόμενης ενέργειας της ΔΕΗ σε τιμές κόστους σε ιδιωτικούς ομίλους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταπωλούν το ρεύμα σε καταναλωτές. Για τους συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέρεται η γερμανική RWE, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι επιχειρηματίες Δ. Κοπελούζος με τη «Horizon Μεταλλευτική», ο Ευαγ. Μυτιληναίος με τη ΜΕΤΚΑ, αλλά και ο όμιλος ΑΚΤΩΡ συμφερόντων Μπόμπολα»

Τέλος, για το πρόγραμμα «Ήλιος» όπως αναφέρει συγκεκριμένα το ρεπορτάζ Αθηναϊκής εφημερίδας «Η υλοποίηση του «σχεδίου Ηλιος» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων, το οποίο αποτελεί «μήλον της Εριδος» για τις γερμανικές εταιρείες «Enercon», «Bosch» και «Siemens» που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και για ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους».

Όπως φαίνεται πλέον οι κινήσεις της κυβέρνησης θα αλλάξουν ριζικά τον ενεργειακό χάρτη. Δεν είναι τυχαίο πως ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου μετά από επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή, είπε ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι θέμα ταμειακό αλλά ποιοτικό, θέλοντας να διευκρινίσει ότι η είσοδος ιδιωτών στην επιχείρηση θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση προς το καλύτερο μεν επιχειρηματικά, αλλά φοβάμαι προς το χειρότερο για την περιοχή και τους εργαζομένους.

του Μιχάλη Αγραφιώτη από το kozan.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here