ΑρχικήΑΡΘΡΑΣύλλογος Τριών Τέκνων: Είμαστε αντίθετοι στην πώληση λιγνιτικών μονάδων

Σύλλογος Τριών Τέκνων: Είμαστε αντίθετοι στην πώληση λιγνιτικών μονάδων

Μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθούμε ξεκρέμαστοι την επόμενη μέρα, ασχέτως εάν πουληθεί το λιγνιτικό κέντρο ή όχι, ο σύλλογος υπογράφει μαζί με άλλους 10 συλλόγους ένα ψήφισμα που ζήτα να προβλεφτούν αναπτυξιακές δεσμεύσεις στην υπό έγκριση από το υπουργείο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ορυχείων Μεγαλόπολης .

Ο σύλλογος τριών τεκνών Μεγαλόπολης ο “ΑΡΚΑΣ” εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης που αποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στηρίζει τους εργαζόμενους της επιχείρησης στον αγώνα τους για εργασία και ενάντια στο ξεπούλημα και διάλυση του πυλώνα της οικονομίας, της περιοχής Μεγαλόπολης. Πιστεύει ότι το αγαθό της ενέργειας ,του νερού, της υγείας κ.α. , πρέπει να είναι δημόσια ,υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες του λαού.

Η απώλεια αυτών των αγαθών από το δημόσιο χαρακτήρα τους, εγκυμονεί κινδύνους για τους εργαζόμενους ,και θα έχει αντίκτυπο στην πρόσβαση και εν γένει εξυπηρέτηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η προσπάθεια πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης έρχεται σε μια περίοδο που θα έπρεπε να σχεδιάζεται το πέρασμα του τόπου στην μεταλιγνιτική εποχή και όχι το ξεπούλημα της στο βωμό της απελευθέρωσης της ενέργειας από το ΔΝΤ.

Η συνεχή υποβάθμιση της περιοχής από την πολιτεία μετά και την πώληση των μονάδων θα κάνει το έργο της ανασυγκρότησης ακόμα ποιο δύσκολο αφού δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες αναπτυξιακές δεσμεύσεις για την περιοχή μας .

Στα πλαίσια αυτά και μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθούμε ξεκρέμαστοι την επόμενη μέρα, ασχέτως εάν πουληθεί το λιγνιτικό κέντρο ή όχι, ο σύλλογος υπογράφει μαζί με άλλους 10 συλλόγους ένα ψήφισμα που ζήτα να προβλεφτούν αναπτυξιακές δεσμεύσεις στην υπό έγκριση από το υπουργείο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ορυχείων Μεγαλόπολης .

Ζητά δε, μετά από αίτηση του προς το δήμο Μεγαλόπολης και την περιφέρεια Πελοποννήσου να φέρουν το ψήφισμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης από το δημοτικό και περιφερικό συμβούλιο. Ο σύλλογος μας εργάζεται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης κάθε δυνατής πρότασης που θα αντισταθμίσει τις απώλειες εισοδημάτων από την ΔΕΗ στην περιοχή, που εκτιμάτε σε περίπου 50.000.000 ευρώ στην ερχόμενη τριετία ( από μειώσεις / περικοπές μισθών και συντάξεων ).Είναι σημαντικό να παίρνουμε αποφάσεις για την στρατηγική που θα ακολουθήσουμε για την περιοχή μας και να τις ανακοινώνουμε προκειμένου να λαμβάνονται υπόψην από τα αρμόδια όργανα που διαχειρίζονται τα κονδύλια και τα έργα του λεκανοπεδίου τις Μεγαλόπολης .

Είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε περεταίρω μαρασμό της περιοχής, είναι υποχρέωση μας να παλέψουμε για το μέλλον των παιδιών μας . ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Προτάσεις για τις Αναπτυξιακές παρεμβάσεις στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης εν όψει της έγκρισης της ΜΠΕ Ορυχείου
Εν όψει της επικείμενης έγκρισης από το υπουργείο Ενέργειας της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Ορυχείου Μεγαλόπολης και δεδομένης της μετάβασης στη μετά τον λιγνίτη εποχή, οι συνυπογράφοντες Σύλλογοι και Φορείς του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης επισημαίνουν ότι:
Στην υπό έγκριση ΜΠΕ προβλέπονται διάφορες μελλοντικές δεσμεύσεις «αποκατάστασης», όπως η δημιουργία λίμνης, η κατεδάφιση δυο παλαιών θερμικών σταθμών και το θάψιμο των επικίνδυνων υλικών τους (κυρίως αμίαντος) σε ειδικό χώρο τύπου ΧΔΒΑ, αποκατάσταση εδαφών για καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις.
Δεν υπάρχουν προβλέψεις αποκατάστασης αναπτυξιακού χαρακτήρα παρά μόνο οι η πρόβλεψη για αγροτικές εκτάσεις που μπορούν να αποδοθούν για καλλιέργειες.
Ζητάμε να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τροποποίησή της ΜΠΕ σε ορισμένο χρόνο (στην επόμενη τριετία), στα παρακάτω κρίσιμα θέματα :
1. Λίμνη: Πρέπει η λίμνη να ακουμπήσει το σχέδιο πόλης της Μεγαλόπολης ώστε η πόλη να γίνει παραλίμνια. Τεχνικά αυτό δεν είναι δύσκολο μιας και η υψομετρική διαφορά από την προβλεπόμενη στάθμη της λίμνης είναι μικρή. Ακόμη η λίμνη δεν πρέπει να είναι ενιαία διότι διχοτομεί την κοιλάδα της Μεγαλόπολης και απομονώνει τα νότια χωριά. Και αυτό είναι τεχνικά απλό ιδιαίτερα εάν δεν γκρεμιστεί ο ένας παλαιός θερμικός σταθμός και παραμείνει σαν ένα νησί της λίμνης, Ο σταθμός θα πρέπει να μετατραπεί σε τεχνολογικό μουσείο και πάρκο περιπέτειας.

2. Αγροτικές και δασικές εκτάσεις: Οι προς αποκατάσταση αγροτικές εκτάσεις θα πρέπει να επιλεγούν με κριτήριο την δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο τηλεθέρμανσης ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για υψηλής τεχνολογίας γεωργία. Επίσης θα πρέπει να παρθεί σοβαρά υπόψιν ότι στην περιοχή είναι ανεπτυγμένη η μελισσοκομία και κατά συνέπεια στις υπό δημιουργία δασικές εκτάσεις θα πρέπει να υπάρχουν μελιτοφόρα φυτά και δένδρα.
3. Τηλεθέρμανση : Θα πρέπει να υπάρχει η δέσμευση παροχής μόνιμης και εγγυημένης τηλεθέρμανσης τόσο στην πόλη όσο και σε τυχόν αγροτικές εκμεταλλεύσεις την αξιοποιήσουν.

4. Πάρκο αναψυχής: Πρέπει να δημιουργηθεί η υποχρέωση για την διαμόρφωσης ενός σχετικά ενιαίου πάρκου αναψυχής μέσα στο οποίο θα χωροθετηθούν, η υφιστάμενη πίστα μότο κρος, η υφιστάμενη πίστα μικρών αεροπλάνων (έκταση του Υπ. Γεωργίας ), πίστα οχημάτων ασφάλτινη και χωμάτινη (έκτασης περίπου 1.200στρ), κλειστή κυνηγετική περιοχή έκτασης τουλάχιστον 15.000στρ και καταφύγιο αναπαραγωγής θηραμάτων (υπάρχει ήδη ένα σε υποτυπώδη μορφή) και οι ανάλογοι χώροι στάθμευσης. Τα παραπάνω θα πρέπει να είναι σε λειτουργική συνάρτηση με τον διασωζόμενο Θερμικό Σταθμό – Τεχνολογικό Μουσείο ώστε να λειτουργούν ενιαία.

5. ΧΔΒΑ : Με δεδομένη την δημιουργία λίμνης και της ύπαρξης σημαντικής υπόγειας λίμνης καθώς και του Πάρκου αναψυχής θα πρέπει να ακυρωθεί η πρόβλεψη δημιουργίας ειδικού χώρου ΧΔΒΑ για την απόθεση του αμιάντου των Θερμικών σταθμών που διακόψουν την λειτουργία τους. Σχετικά είναι σε εξέλιξη σχετική νομική αντίδραση του Δήμου Μεγαλόπολης.
Για όλα αυτά τα παραπάνω υπάρχει μια γενική προμελέτη διάταξης χώρων που έχουν εκπονήσει μηχανικοί – στελέχη του Αναπτυξιακού Συλλόγου Μεγαλόπολης-Γορτυνίας-Τρίπολης «ΑΛΦΕΙΟΣ-ΜΑΙΝΑΛΟ 2020» όπως επίσης και δεσμευμένα κονδύλια (πάνω από 2 εκατ. ευρώ) από τον Ειδικό Αναπτυξιακό Πόρο (λιγνιτόσημο) που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τέλος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η με αριθμό 1/2017 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Μεγαλόπολης, σχετικά με το φάκελο μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) (με συνημμένο Σ.Δ.Α.) του Λιγνιτωρυχείου ΔΕΗ Μεγαλόπολης.

Οι υπογράφοντες (Σύλλογοι/Φορείς) :
Αναπτυξιακός Σύλλογος Γορτυνίας-Μεγαλόπολης -Τρίπολης « Αλφειός Μαίναλο 2020».
Εμπορικός Σύλλογος Μεγαλόπολης – ο Φιλοποίμην.
Σύλλογος Γυναικών Μεγαλόπολης – Καλλιστώ.
Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Μεγαλόπολης – ο Αρκάς.
Κυνηγητικός Σύλλογος Μεγαλόπολης – ο Παν.
Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Μεγαλόπολης – ΑΛΜΑ.
Σύλλογος φίλων Παρασείου Πάρκου.
Σύλλογος Ανθοχωριτών Μεγαλόπολης – Αγ. Γεώργιος.
ΑΕΜ Πολύβιος (Αθλητικός Σύλλογος ).
Σύλλογος φίλων αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ