xabilomati9-2-23
spot_img
ΑρχικήΑΡΘΡΑΣύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου: Εφτά ασφαλιστικοί μύθοι

Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου: Εφτά ασφαλιστικοί μύθοι

Εφτά ασφαλιστικοί μύθοι

Συνάδελφοι

Κάποιες αυξήσεις θα δουν μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχων από τους συνολικά 2.550.000. Αντίθετα, το 90% από αυτούς θα έχει απώλεια εισοδήματος λόγω της κατάργησης με τον νέο νόμο της 13ης σύνταξης, η οποία είναι θεσμοθετημένη, μόνιμη και σταθερή, κατ’ έτος καταβαλλόμενη.

Αν  όσα έλεγε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, θα ήταν βέβαιος ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι καινοτόμα.

Ότι δημιουργεί βιώσιμο ασφαλιστικό έως το 2070. 

Ότι θα ωφελήσει εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους.

 Όμως, το κατατεθειμένο νομοσχέδιο και η πραγματικότητα αποκαλύπτουν τα μυθεύματα.

ΜΥΘΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ότι 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα έχουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. 

Η αλήθεια είναι ότι κάποιες αυξήσεις θα δουν μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχων από τους συνολικά 2.550.000. 

Αντίθετα, το 90% από αυτούς θα έχει απώλεια εισοδήματος, λόγω της κατάργησης με τον νέο νόμο της 13ης σύνταξης, η οποία είναι θεσμοθετημένη, μόνιμη και σταθερή, κατ’ έτος καταβαλλόμενη, όπως ορίζεται στο άρθρο 120 του ν. 4611/2019.

 Ομολογία των μειώσεων αποτελεί η μείωση της δαπάνης κατά 200 εκατ. για τις συντάξεις, όπως περιέχεται στον προϋπολογισμό του 2020, τον οποίο ψήφισε η Ν.Δ.

ΜΥΘΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ότι προκύπτει ελάφρυνση για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών. 

Η αλήθεια είναι ότι το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τους. 

Αυτό συμβαίνει γιατί η κατώτερη εισφορά με τον ισχύοντα νόμο ανέρχεται σε 185 ευρώ τον μήνα και με το νέο νόμο θα ανέλθει στα 220 ευρώ τον μήνα.

ΜΥΘΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ότι υπάρχουν αυξήσεις για όλους από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης. 

Οι αυξήσεις αφορούν μόνο όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, ενώ είναι γνωστό ότι από τον ΕΦΚΑ συνταξιοδοτείται το 84% των ασφαλισμένων με λιγότερα από 33 έτη.

ΜΥΘΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ ότι η κυβέρνηση μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς. Η κυβέρνηση μειώνει τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ κατά 0,9% στερώντας από τον φορέα τη δυνατότητα να εκπονήσει πολιτικές ενεργητικής απασχόλησης.

ΜΥΘΟΣ ΠΕΜΠΤΟΣ η θαυματουργή ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ. Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αφορά την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ και τη μετονομασία του σε e-ΕΦΚΑ (Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης). 

Πρόκειται για μια συγχώνευση φορέων επί χάρτου, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαδικασία προετοιμασίας της ενοποίησης, είτε αυτή αφορά το διοικητικό της μέρος, είτε τα πληροφοριακά συστήματα, που είναι αδύνατον να ανταποκριθούν άμεσα. 

Η αιφνιδιαστική ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων και εφάπαξ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες επί κυβέρνησης Ν.Δ. έχουν εκτοξευθεί, αυξανόμενες κατά 50%.

 .

ΜΥΘΟΣ ΕΚΤΟΣ ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα έως το 2070. 

Είναι γνωστό ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας έχει έσοδα από την κρατική χρηματοδότηση, τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. 

Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. 

Οι πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας  . για την εργασία έχουν οδηγήσει σε απολύσεις και μειώσεις μισθών ενώ υπαναχωρεί και από την δέσμευσή της για πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Επίσης, στο νομοσχέδιο απουσιάζει κάθε πρόβλεψη για σίγουρη και συνετή αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

 Ολα τα ανωτέρω είναι ενδεικτικά της πολιτικής πρόθεσης για υποβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και όχι διασφάλιση της βιωσιμότητάς της, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο για ενίσχυση των αποθεματικών και των πόρων του συστήματος.

ΜΥΘΟΣ ΕΒΔΟΜΟΣ η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. 

Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να εμπιστευτούν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να λάβουν μεγαλύτερες συντάξεις.

 Μα, είναι η ίδια κυβέρνηση που μέχρι πρόσφατα άνοιγε τη συζήτηση ώστε οι νέοι ασφαλισμένοι από το 2021 και μετά να επενδύουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους –τους μισθούς τους δηλαδή– σε ιδιωτικούς εναλλακτικούς παρόχους, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το σχετικό ρίσκο!

Συμπερασματικά η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μειώνει το εισόδημα της μεγάλης πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών και των συνταξιούχων και προκαλεί διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα στον νέο φορέα, τη στιγμή που παρέλαβε μια διοικητική δομή η οποία, παρά τις αρρυθμίες της, είχε βρει τον βηματισμό της.

 Παίρνει πολλά από τους πολλούς μικρομεσαίους με την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. 

Κάνει μια ανάποδη αναδιανομή, υπέρ εκείνων που δεν έχουν ανάγκη μεγαλύτερης κοινωνικής προστασίας.

Όσο για τους Συνταξιούχους  Εργαζόμενους  πριν τον ν.4387/2016 δεν είχαν καμία περικοπή του λεγομένου 60% επί της Σύνταξη τους , η εφαρμογή του νόμου αφορούσε  μόνο τους Νέους Συνταξιούχους μετά τον ν4387/2016.

Με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού  νόμου ( ΒΡΟΥΤΣΗ  ) , μειώνετε το ποσοστό της παρακράτησης , από 60% σε 30%   συμπεριλαμβάνοντας  όλους τους Συνταξιούχους , Παλαιούς και Νέους ..

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,567ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,297ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ