Σύλλογος Καρυτινών Αθήνας: Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το εκκλησιαστικό μουσείο της Καρύταινας (photo)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά  «ο Θ. Κολοκοτρώνης»  βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της μελέτης για το εκκλησιαστικό μουσείο της Καρύταινας, υπό τον τίτλο :

¨ΜΟΝΙΜΗ  ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ Ι. Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ¨.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον εξαίρετο συμπατριώτη μας Απόστολο Κοντογιάννη, εκπονήθηκε από το ειδικό γραφείο μελετών ¨NIKOS GEROU ARCHITECTS¨, τα  δε σχετικά τεύχη της μελέτης  παραδόθηκαν ήδη στο Σύλλογό μας.

Μετά την έγκριση  της μελέτης από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν.  Ευαγγελισμού της Θεοτόκου υπό την Προεδρία του Ιερέως της Καρύταινας Πατρός Δήμου  και  μετά  την υπ αριθμόν πρωτοκόλλου 70/13-04-2021  Απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, τις αμέσως προσεχείς μέρες θα υποβληθεί η μελέτη, από τον Σύλλογό μας, και με τις ευλογίες και ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας ΚΚ ΙΕΡΕΜΙΑ, στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αρκαδίας, δεδομένου ότι ο Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έχει κυρηχθεί ως Μνημείο με την  ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/φ30/5551/191/19-02-2001 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το βασικό θέμα που θα επιχειρήσει να αναπτύξει η Έκθεση είναι η Ιστορική Σχέση της Καρύταινας με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα στούς αιώνες με την ανοικοδόμηση μεγάλου αριθμού Εκκλησιών και τον καταλυτικό ρόλο τους στην διαμόρφωση και εξέλιξη του ιστορικού τόπου.

Η Έκθεση θα στεγάσει πολύτιμα κειμήλια που επιμελώς φυλάσσονται στον Ι. Ναό, όπως το Ευαγγέλιο του Κολοκοτρώνη, πολλές σπάνιες εικόνες του 17ου,18ου, και 19ου αιώνα, τον υπέροχο Επιτάφιο του 19ου αιώνα από την Οδησσό, σπάνια παλιά εκκλησιαστικά βιβλία, άμφια, παλαιά Ιερά σκεύη, μαρμάρινα μέλη επιγραφών κλπ.

Για την ανάπτυξη της Έκθεσης χρησιμοποιούνται οι παρακάτω δύο χώροι :

  • Ο εξαιρετικός θολωτός χώρος κάτω από το προαύλιο του Ι.Ναού, ισόγειος ως προς την πλατεία, που θα υπηρετήσει το πρώτο στάδιο ενημέρωσης του επισκέπτη, για την ιστορία, τα τοπόσημα και την πολιτιστική κληρονομιά της Καρύταινας,  και
  • Ο υπέροχος και μεγάλος χώρος του γυναικονίτη του Ι. Ναού. Στον χώρο αυτό θα γίνει η ανάπτυξη της κυρίως έκθεσης, η πρόσβαση στον οποίον γίνεται από δύο μεγάλες ξύλινες κυκλικές κλίμακες που βρίσκονται εκατέρωθεν της κεντρικής εισόδου του Ναού. Ο χώρος διακρίνεται για την δραματικότητα και τον μυσταγωγικό χαρακτήρα, στοιχεία που ενδυναμώνουν τη βιωματική εμπειρία της περιήγησης και παράλληλα ενσωματώνουν την Έκθεση στον υπόλοιπο Ναό.

Στις συνημμένες φωτορεαλιστικές αποικονίσεις,  μπορεί κανείς να αποκτήσει μια καλή εικόνα της διαμόρφωσης τόσο του θολωτού χώρου, όσο και του γυναικονίτη του Ι. Ναού.

Μετά την, ελπίζουμε σύντομη, έγκριση της μελέτης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, θα προχωρήσουμε άμεσα στην εκτέλεση του έργου, για το οποίο έχουμε ήδη την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, από το άξιο τέκνο της Καρύταινας, τον αγαπητό συμπατριώτη μας Απόστολο Κοντογιάννη.

Αγαπητέ Αποστόλη, σύσσωμος ο Σύλλογος σου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες και εύχεται ολόψυχα Υγεία, Ευτυχία και Δύναμη σε σένα και την Οικογένειά σου.

                                              Κ Α Λ Ο   Π Α Σ Χ Α

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρυτινών «ο Θ.Κολοκοτρώνης»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γιώργος Αδαμόπουλος
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ηλίας Νικολούλης

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,684ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,312ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ