Σωματείο Ενέργειας: Για την προσπάθεια ενοποίησης σωματείων στην Μεγαλόπολη

0
209

Σε μια περίοδο ολομέτωπης επίθεσης στα κοινωνικοασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, σε μια περίοδο μεγάλων αγώνων και προετοιμασίας νέας 48ωρης γενικής απεργίας, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης ασχολείται με το πώς θα διασφαλίσει τις καρέκλες του.

Με αφορμή όλων αυτών που ακούγονται για δήθεν ενοποίηση των σωματείων του χώρου (Σωματείο Χειριστών, ΣΟΣ, Προμηθέας), θέλουμε να εκφράσουμε ορισμένα ερωτήματα.

  • Τι θα ωφελήσει τους εργαζόμενους ένα νέο σωματείο φτιαγμένο από παλιά υλικά; (ίδιοι άνθρωποι). Η εναλλαγή ρόλων πιστεύουν ότι θα ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων ώστε να συνεχίσουν το παιχνίδι στην πλάτη τους; Πάνε να καλύψουν την αποτυχία που είχε η πρώτη τους απόπειρα με τον Προμηθέα; Γιατί δικό τους έργο ήταν κι αυτό. Και τώρα μην μπορώντας πια να κρυφτούν όλοι μαζί ΔΑΚΕ,ΠΑΣΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΦΑΖΑΝΑΙΟΙ, ΠΟΤΑΜΙΣΙΟΙ, αγκαλιά με τους φασίστες της χρυσής αυγής, μιλάνε για την παρθενογένεση ενός νέου σωματείου που θα στηρίζετε στα σάπια θεμέλια των παλιών. Τα ίδια δεν έλεγαν όταν έφτιαχναν το ΣΟΣ;
  • Σε τι γραμμή θα κινείται το νέο αυτό σωματείο; Θα ακολουθήσει την ίδια τακτική που ακολουθούν μέχρι τώρα (εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός) και μας έχει φτάσει στο σημείο που είμαστε σήμερα; Θα είναι ένα ακόμα σωματείο που θα στηρίζει τις επιλογές του κεφαλαίου, της ΕΕ, των κυβερνήσεων, των διοικήσεων της ΔΕΗ και των τοπικών διευθύνσεων (δικά μας παιδιά);
  • Όταν μιλάνε για ενότητα τι εννοούν; Με τις μέχρι τώρα επιλογές τους, σε δευτεροβάθμιο ειδικά επίπεδο, οι ίδιοι (όσοι από αυτούς είχαν εκλεγεί), ή αυτοί που εξέλεγαν με την ψήφο οι υπόλοιποι, αποδέχτηκαν τη διάλυση του ασφαλιστικού, τη μετοχοποίηση, την απελευθέρωση της παραγωγής ενέργειας, την τριχοτόμηση και μια σειρά άλλα μέτρα που έχουν συρρικνώσει το ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης και έχουν κάνει μειοψηφία τους μόνιμους εργαζόμενους. Έχουμε φτάσει σε σημείο οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι οκταμηνίτες σε όλους τους τομείς στη ΔΕΗ να είναι περισσότεροι από τους μόνιμους. Και αυτούς (που πολλοί είναι και παιδιά μας) τους αφήνουν απ’ έξω. Για τέτοια ενότητα μιλάνε. Τέτοια ενότητα θέλουν. Όποιον δεν τον έχουν στο χέρι τον αποκλείουν. Αποκλείουν αυτούς που θα κάνουν τους αγώνες αποτελεσματικότερους γιατί είναι οι περισσότεροι και θα γίνουν ακόμα περισσότεροι.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Μην πέσετε πάλι στην ίδια παγίδα. Σωματείο που δεν έχει σαν πρώτο μέλημα τον εργαζόμενο, που δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τις εντολές τις κυβέρνησης και τις οδηγίες της ΕΕ, που σε δευτεροβάθμιο επίπεδο (ΓΕΝΟΠ) και τριτοβάθμιο ΓΣΕΕ αποδέχεται την ταφόπλακα των δικαιωμάτων μας δεν μας χρειάζεται. Δε χρειαζόμαστε σωματείο που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των παραγόντων και των παρατάξεων αλλά σωματείο που θα έρχεται σε ρήξη με την εργοδοσία και θα έχει πρώτο στόχο τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων.

Εμείς σαν Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια αυτά τα παλεύουμε από τη μέρα που ξεκινήσαμε. Παλεύουμε την ένωση και την ενότητα με ταξικό προσανατολισμό, με συσπείρωση όλων των εργαζομένων, σε όποιο τομέα κι αν βρίσκονται, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις. Για μια τέτοια ενότητα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Ξέρουμε ότι ενωμένοι εργάτες με σωστή καθοδήγηση είναι το κλειδί για να πάει μπροστά το εργατικό κίνημα. Γιατί χωρίς εμάς τους εργαζόμενους τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Εμείς παράγουμε και σε εμάς ανήκει ο παραγόμενος πλούτος.

Αυτές οι αξίες και οι αρχές είναι επίκαιρες όσο ποτέ. Σήμερα που υπάρχει αναγκαιότητα να οργανωθεί και να είναι όσο γίνεται πιο επιτυχημένη η 48ωρη γενική απεργία, σήμερα που στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ανοίγει πάλι το θέμα της μικρής ΔΕΗ και η παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, σήμερα που προχωράει η παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας απαιτείται η μεγαλύτερη ενότητα των εργαζόμενων του κλάδου, η συσπείρωση στο Σωματείο των Εργαζόμενων στην Ενέργεια, η πάλη τους σε ταξική κατεύθυνση απέναντι στις κατευθύνεις της ΕΕ, του κεφαλαίου, της διοίκησης της ΔΕΗ, των κυβερνήσεων.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here