ΑρχικήΑΡΘΡΑΣωματείο Ενέργειας: Ανακοίνωση για την μη πρόσληψη 8μηνιτών από την Λιγνιτική Μεγαλόπολης

Σωματείο Ενέργειας: Ανακοίνωση για την μη πρόσληψη 8μηνιτών από την Λιγνιτική Μεγαλόπολης

Σε ακόμα μια προκλητική και ταυτόχρονα αντεργατική ενέργεια έχει προχωρήσει η διοίκηση της λιγνιτικής Μεγαλόπολης το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα ενώ κατόπιν ανακοίνωσης για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ήδη από τον Ιούλιο του 2020  και με τα αποτελέσματα να είναι ήδη γνωστά από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, υπάρχουν ακόμα 20 εργαζόμενοι που δεν τους έχει προσλάβει, τεσσεράμισι μήνες μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων!! Οι εργαζόμενοι αυτοί, ενώ συμμετείχαν στην διαδικασία η οποία προβλέπει ότι ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ μετά την ανακοίνωση τον αποτελεσμάτων, έχουν, επί όλο αυτό το διάστημα, τεθεί από τη διοίκηση σε καθεστώς ομηρίας, με αποτέλεσμα να στερούνται κάθε εισοδήματος, να διακινδυνεύει η διαβίωσή τους, να μην κάνουν γιορτές με το εισόδημα που ανέμεναν, να ζουν με το άγχος και μες στην επισφάλεια για το ΑΝ και ΠΟΤΕ θα τους καλέσουν για την υπογραφή της σύμβασης τους. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας και με πλήρη αδυναμία να προγραμματίσουν το εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό τους  βίο.

Με την τακτική της αυτή η διοίκηση έχει καταστήσει την όλη διαδικασία της πρόσληψης των 8μηνων αναξιόπιστη μιας και με δική της ευθύνη  καθιστά τον διαγωνισμό διαβλητό όσον αφορά και το ΚΩΛΥΜΑ ΟΚΤΑΜΗΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ αφού οι επιτυχόντες ακόμα δεν έχουν προσληφθεί.

Το σωματείο μας, γνωρίζοντας τις δυσκολίες και την ανασφάλεια που νιώθουν όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν μια μόνιμη δουλειά, αίτημα για το οποίο παλεύουμε από ιδρύσεως του σωματείου, απευθύνθηκε στην διοίκηση στις 30/10/2020 ζητώντας το λόγο για τον οποίο δυο μήνες μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων δεν έχει προσλάβει ακόμα το προσωπικό, υπενθυμίζοντας τους ότι η ανακοίνωση για την προκήρυξη αναφέρει ξεκάθαρα ότι η πρόσληψη των επιτυχόντων γίνεται ΑΜΕΣΩΣ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Να επισημάνουμε επίσης ότι σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπία της ομοσπονδίας μεταλλωρύχων Ελλάδος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας ο ίδιος είχε δηλώσει στα μέλη της ομοσπονδίας ότι μέχρι την 1 Νοεμβρίου θα έχουν προσληφθεί όλοι οι συμβασιούχοι.Έπειτα από περίπου ενάμισι μήνα μετά τη διαμαρτυρία μας, λάβαμε την απάντηση ότι η επιχείρηση θα κρίνει το αν και πότε θα προσλάβει το προσωπικό αυτό, λαμβάνοντας υπόψη κάποιους «παράγοντες». Ωσάν οι εργαζόμενοι να είναι πιόνια που τα κινούν κατά το δοκούν χωρίς να υπολογίζουν κανόνες, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες στη ζωή τους.

 Από την απάντηση τους βγαίνει το συμπέρασμα ότι πιθανότατα δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να διατυπώνεις όρους προκήρυξης και τι σημαίνει διαγωνισμός υπό το ΑΣΕΠ. Τους πληροφορούμε λοιπόν ότι δεν μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

 Καλούμε λοιπόν τη διοίκηση, έστω και την ύστατη τούτη ώρα, να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη του προσωπικού και καλούμε το προσωπικό που προσλήφθηκε μετά την 1 Οκτώβρη να έρθει σε επαφή με το σωματείο για να διερευνήσουμε την δυνατότητα κίνησης διαδικασιών για ενδεχόμενες πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, σύμφωνα με τις παραγράφους 8 και 9 του άρθρου 10 του Ν. 3051/2002 καθώς και για τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημίωσης λόγω της απώλειας των αποδοχών τους, όχι μόνον από την εταιρεία αλλά (ενδεχομένως) και από τα φυσικά πρόσωπα που απαρτίζουν τη διοίκησή της. (Έχουμε λάβει καταγγελίες απο εργαζόμενους που είχαν κανονίσει μετά το 8μηνο που θα τελείωνε κανονικά τον Απρίλιο ότι θα ξεκινούσαν αμέσως μετά νέα εργασία για την καλοκαιρινή σεζόν σε νησιά, δυνατότητα που πλέον έχουν χάσει)

Το σωματείο έχει απευθυνθεί στην επιθεώρηση εργασίας και θα απευθυνθεί και στο ΑΣΕΠ, ενώ, αναμένοντας τη θέση τους, έχει έρθει σε επαφή και με δικηγόρο εργατολόγο ο οποίος μας διαβεβαίωσε για το δίκαιο των ερωτημάτων μας.

Σας καλούμε επίσης να ενταχθείτε και να συμμετέχετε στις διαδικασίες του σωματείου έτσι ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπεια, την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, το δικαίωμα στην εργασία και να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας απέναντι σε όλη την αντεργατική πραγματικότητα που καθημερινά βιώνουμε.

Ο Πρόεδρος Μπουρσιάνης Ιωάννης
Ο γραμματέας Κουλουράς Χρήστος

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Eκτος από το συγκεκριμένο ζήτημα που είναι πολύ σημαντικό υπάρχει και άλλο θέμα σχετικό με οκταμηνα. Από τον Αύγουστο έχουν εγκριθεί 54 θέσεις για τον κλάδο παραγωγής της Λιγνιτικης. Ωστόσο η διοίκηση επιλέγει να κρατά τους εργολαβικους της MECHANICA και δεν προκηρύσσει το οκταμηνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ