Σωματεία ΔΕΗ Μεγαλόπολης: Δεν θα ανεχθούμε περικοπές σε δαπάνες και δικαιώματα εργαζομένων

10
611

ΟΧΙ σε περικοπές εργαζομένων – Αξιοποίηση όλου του προσωπικού – Μείωση εργολαβιών – Άμεση κάλυψη κενών θέσεων εργασίας – Διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων.

Συνάδελφοι – ισσες

Οι επιπτώσεις από τη δεκαπενταετή εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λεγόμενης απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκτόξευσαν το κόστος ηλεκτροδότησης, προκάλεσαν διαδοχικά πλήγματα στη ΔΕΗ, με συνέπεια να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, την ώρα που οι ιδιώτες παραγωγοί και μεταπράτες πλουτίζουν αξιοποιώντας το σαθρό νομοθετικό πλαίσιο και τις προκλητικές επιδοτήσεις.

Σήμερα με τα «προαπαιτούμενα» των δανειστών με το 3ο μνημόνιο επιδιώκεται μεγαλύτερη απορρύθμιση της αγοράς, περεταίρω ιδιωτικοποίηση και εφαρμογή ακόμα πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών με μια σειρά μέτρων που σηματοδοτούν το τελικό στάδιο εκποίησης του Ομίλου ΔΕΗ (πώληση ΑΔΜΗΕ, του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, πώληση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ κάτω του κόστους μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ καθώς και τις προτάσεις Υπουργείου και Διοίκησης για συμπράξεις με ιδιώτες, μέχρι «πολλές μικρές ΔΕΗ»).

Τα αποτελέσματα εφαρμογής των παραπάνω πολιτικών κάνουν πιο εμφανείς τις επιπτώσεις τους και στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης.

Από την αδυναμία και τις δυσκολίες τροφοδοσίας με λιγνίτη στις Μονάδες για κάποιους μήνες το 2014-2015 σήμερα από τις αρχές του 2016 έχουμε σταθερά μια λιγνιτική Μονάδα εκτός λειτουργίας.

Η Ιεραρχία μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση προχωρά σε περικοπές μόνο στους εργαζόμενους.

Εξοικονόμηση δαπανών χρειάζεται και επιβάλλεται να γίνουν σε πολλά άλλα πράγματα στην λειτουργία και τη δραστηριότητα της Επιχείρησης.

Επισημαίνουμε στην Ιεραρχία της ΔΕΗ και τις Τοπικές Διευθύνσεις του ΛΚΜ και των ΑΗΣ να μας απαντήσουν στα κάτωθι:

 

 1. Ποιο το όφελος για την Επιχείρηση της επαύξησης του αρχικού συμβατικού προϋπολογισμού της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου: «Διακίνηση 4.970.000 Μ3 αγόνων και λιγνιτικού κοιτάσματος από το πεδίο Μαραθούσας του ΛΚΜ» μέχρι ποσού 1.858.212 ευρώ ;
 2. Ποιο το όφελος για την Επιχείρηση από την εγκατάσταση του προσομοιωτή στο Αλιβέρι αντί στην Μεγαλόπολη περισσότερα από 12 χρόνια τώρα με κόστος της εν λόγω επένδυσης 1,2 εκατ. ευρώ ; Η μεταφορά του επιτέλους στην Μεγαλόπολη που δεν πραγματοποιείται τι πιστοποιεί ;
 1. Ποιο το κόστος για την Επιχείρηση από την ανάθεση εργολαβίας άντλησης εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στο ορυχείο Κυπαρισσίων ; Ποια μελέτη υπαγόρευσε την εν λόγω ανάθεση ;
 2. Ποιο το κόστος από τις αστοχίες κολλήσεων και επιπρόσθετης επιβάρυνσης της μεταφοράς τέφρας-γύψου από τον μη έγκαιρο προγραμματισμό αντικατάστασης λόγω φθορών των ταινιών στο Σύστημα Σταθεροποίησης της 4ης Μονάδας τον τελευταίο χρόνο ;
 3. Ποιο το κόστος από την παραχώρηση της μεταφοράς υδρασβέστου της 3ης Μονάδας σε εργολάβο και μη αξιοποίησης του σιλοφόρου οχήματος της Επιχείρησης και των μόνιμων οδηγών όπως γινόταν για αρκετό χρονικό διάστημα ;
 4. Ποιο το κόστος από την παραχώρηση της μεταφοράς των αποβλήτων του Σ.Κ.Υ.Β.Α. της 3ης Μονάδας σε εργολάβο και μη αξιοποίησης του φορτηγού και των μόνιμων οδηγών ;
 5. Υπάρχουν στο ΛΚΜ τρείς Διπλωματούχοι Μηχανικοί σε «επιτελικές» θέσεις (κοινώς ψυγεία). Για πρώτη φορά πριν λίγες μέρες προσελήφθησαν στο ΛΚΜ πέντε Διπλωματούχοι Μηχανικοί με 8μηνη σύμβαση. Ποιο το κόστος από την μη πλήρη αξιοποίηση των τριών αυτών στελεχών ;
 6. Στις Υπηρεσιακές Μονάδες του Λεκανοπεδίου (κυρίως σε ΛΚΜ & ΚΜΕΕ) ολόκληρος «στόλος» υπηρεσιακών οχημάτων και οχημάτων που έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ για επίβλεψη εργολαβιών «αξιοποιούνται» για την εξυπηρέτηση λίγων εργαζομένων και στελεχών σε Τρίπολη και Καλαμάτα. Ποιο το κόστος αυτών των μετακινήσεων και της συντήρησης των οχημάτων ;

 

Για το Ενεργειακό Κέντρο (ΑΗΣ – ΛΚΜ) βασικά στοιχεία πρέπει να αφορούν:

 

 • Στην ολόπλευρη αξιοποίηση όλου του προσωπικού.
 • Την στήριξη του λιγνίτη και της λιγνιτικής παραγωγής.
 • Η όποια μειωμένη διαθεσιμότητα του πάγιου εξοπλισμού και των Μονάδων να αξιοποιηθεί για αναβάθμιση εξοπλισμού, συντηρήσεις, εκπαίδευση εργαζομένων.
 • Την μείωση των εργολαβιών.
 • Την κάλυψη άμεσα των κενών θέσεων σε Συνεργεία των Μονάδων και των Ορυχείων.
 • Το σύστημα προμηθειών υλικών, ανταλλακτικών και συντηρήσεων να λειτουργεί με πλήρη τήρηση των όρων και κανόνων όπως προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς (συγκρότηση επιτροπών, κλπ) σχετικά με ζητήματα σκοπιμότητας και αποδοτικότητας καθώς και ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών από τρίτους.
 • Στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που παραπάνω εντοπίζουμε με ενέργειες και λύσεις που θα αποβαίνουν σε όφελος της Επιχείρησης και των εργαζομένων.
 • Διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και αποτροπή περικοπής εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

Δεν θα ανεχθούμε περικοπές οι οποίες σχεδιάζονται για να μειώσουν τις δαπάνες με περικοπές δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το συνδ. κίνημα θα αποτρέψει αντεργατικές πρακτικές υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Εάν η Ιεραρχία και οι Τοπικές Διευθύνσεις ΑΗΣ & ΛΚΜ προχωρήσουν σε τέτοιες επιλογές η αγωνιστική αντίδραση του σ.κ. και των εργαζομένων θα είναι ο μόνος δρόμος.

 

Τα Δ.Σ. των Σωματείων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΡΥΧΕΙΩΝ – ΣΤΑΘΜΩΝ (Σ.Ο.Σ) Δ.Ε.Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ – ΒΟΗΘΩΝ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

Facebook Comments

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. αργα ξυπνησαν οι συνδικαληστες. Τοσα χρονα το μονο που τους εννοιαζε ηταν να μην μπει κανενας ανταγωνιστης του “φιλου” και εθνικου μας εργολαβου, στο ορυχειο. Τωρα κλαινε με κροκοδυλια δακρυα για τους εργαζομενους!

 2. Οταν υπέγραφε η Γενοπ για απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας , οταν έτρεχαν να πάρουν μετοχές απο την μετοχοποίηση έπρεπε να τα σκέφτονταν ολα αυτα ! Αλλα ολα αυτα τα χρονια να βγάλουν κανένα δίπλωμα χειριστή σε δικά τους παιδιά έτρεχαν ,διπλώματα τάπερ ,να καβατζωθουν σε βάρδιες της αρεσκείας τους , μέχρι και ταξιδάκια στην ΑΘΗΝΑ για να γίνουν εργοδηγόι οι δικοί τους ,μόνιμα έλειπαν κάποιοι απο την υπηρεσία με ασθένεια ,αλλά ποτέ αυτοι οι κύριοι δεν σκέφτηκαν τα παιδιά τους και αυτοι που έρχονται πίσω τι θα γίνουν !Τωρα ειναι αργά ομως !καληνύχτα ΔΕΗ ,καληνύχτα μεγαλοπολη ,η Δόξα στην Γ εθνική μας μάρανε !!

 3. Πες τα ρε φιλε. Ετσι ακριβως. Αν βγαλουν διπλωμα χειριστη τα ανιψια τους και οι ψηφοφοροι τους στις δημοτικες τους ενοιαζε μονο. ( και πως θα “φανε” τους αλλους)
  Και αν παιρνει τις εργολαβιες ο φιλος τους. Ψαξτες στις ανακοινωσεις των σωματιων ποσες φορες εκαναν ελεγχο στους εργολαβους των ορυχειων οταν δουλευε η ΙΝΤΕΡΚΑΤ μεσα. (παρα πολλες) και ποσες τα αλλα διαστηματα που δουλευαν μονο οι φιλοι τους εργολαβοι.( σχεδον καμια)

 4. Εδω έδωσαν σε εταιρίες security την φύλαξη που έχουν γίνει ένα σωρό καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας ,τι να θυμηθεί κανεις!Αλλα τι να κάνουμε άλλες οικογένειες και τα 3 παιδιά Μόνιμοι στην ΔΕΗ ,και άλλες οικογένειες όλοι με δουλειες του ποδαριού!Ασε που αν είχε ενας τα Αντερα και κατέβαζε τον εισαγγελέα για τους ταχαμου πληγέντες μόνιμοι κάτοικοι πχ Σουλου ,Τριποτάμου ,Κατω Καρυων ,θα γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι !!Τεσπα οπως πέρναω με τα 750 το μηνα θα περνάω και με τα 500 που θα γίνουν ,άλλοιμονο στα ξεκούραστα 3χιλιαρα που έπαιρναν κάποιοι βολεμένοι και τωρα δεν θα περνούν ούτε τα μισά !!Καληνυχτα ΔΕΗ. Καληνύχτα μεγαλοπολη !

 5. οι εργαζομενοι πρεπει να παιρνουν αξιοπρεπη μισθο. καλα εκαναν και επαιρναν ξεκουραστα 3χιλιαρα. Το προβλημα ειναι οτι οι νεοι παιρνουν 700 και σε λιγο καιρο 500. και αυτο για να τα οικονομανε οι εργολαβοι που τους εκμεταλαιβονται. το κοστος για τη ΔΕΗ ειναι πολλαπλασιο με τους εργολαβους. Πρεπει να σταματησουν οι εργολαβιες, να φυγει η χολερα, και να προσληφθουν ατομα με αξιοπρεπη μισθο και αξιοπρεπη εργασια. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΜΕ

 6. Ποιος να διώξει τους εργολάβους?οι συνδικαλιστές που κάποιοι δούλευαν και δουλεύουν για αυτούς η αυτός που είχε δικό του φορτηγό μεσα ;Οσο για τα 3 χιλιάρα καλα έκαναν και τα έπαιρναν κάποιοι που ηταν στην πρώτη γραμμή (καδοτροχο)(μηχανολογικό) κ.α Οταν ομως τα σωματεία για να πάρουν ψήφους έλεγαν όσοι περνάμε την πύλη να παίρνουμε τα ίδια αυτο λεγόταν ανισότητα και άνοιξη κατανομή του πλούτου !Δεν μπορει να έπαιρνε τα ίδια ο οδηγός που καβαλάγε μόνο το Isuzu , και αυτός που ηταν στα στεγασμένα συνεργεία ,με αυτόν που έτρωγε κανάλι στο μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό ,η στραβωνοταν ολο το βραδυ στον καδοτροχο του εκσκαφέα !Και στην τελική γιατι ρε φίλε να παίρνουν ποιο πολλα λεφτα, απο τον πιλότο στα μαχητικά η αυτόν που εχει τελειώσει Πολυτεχνείο ,αυτοι που μπήκαν το 91-92 με εναν τενεκέ τυρί !

 7. Ε και τι εγινε που μπήκαμε μόνιμοι απο τα 20 με εναν τενεκέ τυρί ,και έφερε όλη την καλαματα τότε ο Καλατζακος με τον Σαμάρα για δουλεια εμεις φταίμε; Οι εταίροι φταίνε για ολα στην ευρωπαϊκή ένωση που μας έδιναν λεφτα και δεν κάναμε επενδύσεις τα τρώγαμε στο δρόμο για τα μπουζούκια και μεσα στα μπουζούκια !αλλα δεν πειράζει μάνα μου και απο την ΔΕΗ να φύγω εχω πραγματα να κάνω έξω ελιές χοντρό ελιές ,λάδια ,σύκα !

 8. φιλε η διαφθορα ειναι παντου. Πεπει να την καταπολεμισουμε στην ριζα της οχι να την χρησιμοποιουμε σαν επιχειρημα για να βλαπτουμε το συνολο. Αν οι αποφοιτοι πολυτεχνειου παιρνουν λιγοτερα απο τους εργαζομενους σε υπερβαρεα καρκινογωνο εργασια ειναι αλλη ιστορια(ισως και να ειναι σωστο ετσι). Και στο κατω κατω αν αυτο ειναι αδικο γιατι δεν ζητας να παρουν αυξηση οι μηχανικοι και ζηταμε να γινει μειωση στους ΔΕΗτζιδες;; (ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΨΩΦΙΣΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΩΝΑ;) Η νοοτροπια των “αφεντικων” που μας εχουν φυτεψει στο μυαλο τα σχολεια και τα καναλια τους, μας καταστρεφει. Δεν γινεται η πορνη να εχει ιδια νοοτροπια με τον νταβατζη της. Και δε το λεω προσωπικα για εσενα, γενικη παρατηρηση κανω.

 9. τις ελιες και τα λαδια σου καπου πρεπει να τα πουλας. Αν εγω παιρνω 500 ευρω πως θα αγορασω ελιες και αν αγορασω θα τις θελω φθηνοτερα απο παλια. οταν “πεφτει” το συνολο της κοινωνιας αυτοματα πεφτεις και εσυ και ας παρεις ακομα και αυξηση στο μισθο. Μιλας σαν τους κλασικους ελληνες που οταν ανεβαινε η βενζινη ελεγαν “δεν με νοιαζει εγω 20 ευρω εβαζα παλια, 20 ευρω θα βαζω και τωρα”. Και τωρα γυρνανε με τς ποδηλατα και προσποιουνται τους εναλακτικους και αθλητικους τυπους.

 10. Ναι ρε μεγάλε όλοι έχετε έξω να κάνετε πολλα πραγματα ,δεν κοιτάτε που οι ποιο πολυ μείνατε άτεχνοι εκει μεσα ολα αυτα τα χρονια !στο τέλος θα λέτε οτι αδικήθηκατε κιόλας απο τα 20-22 διορισμένοι και 1 και 15 ο μισθός στην τράπεζα ! Τι άλλο θα ακούσουμε !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here