ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ

Τις θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε αναγνώριση του έργου που επιτέλεσαν όλες οι δομές του κράτους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και την πλήρη στήριξη τη κυβέρνησης στον σχεδιασμό του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη για άμεσες ενέργειες αποκατάστασης του περιβάλλοντος και αποζημίωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων, μετέφερε ο Υπουργός Υγείας και Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος στην συνάντηση των δύο αντρών στην Τρίπολη με θέμα την αντιμετώπιση των σφοδρών συνεπειών των πρόσφατων πυρκαγιών στην Πελοπόννησο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Μεγαλόπολης κ. Παναγιώτης Μπούρας, και Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνίωτης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, Ανδρέας Πουλάς, Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Θανάσης Ρούμπος, ο Περιφερειακός Διοικητής της Αστυνομίας κ. Ηλίας Γεωργόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Γρήγορες και συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών
«Σημείο αναφοράς για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών με γρήγορες και συντονισμένες παρεμβάσεις» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης τη σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο στην Τρίπολη την Παρασκευή 10 Αυγούστου, κατά την οποία υπήρξε απόλυτη συμφωνία για τον χάρτη πορείας και το χρόνο των ενεργειών για την αποζημίωση των πληγέντων, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την απόδοση των υποδομών στους πολίτες, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αρκαδία, αλλά και σε άλλα σημεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των πυροσβεστικών δυνάμεων, των Δημοτικών αρχών και των εθελοντών με την Περιφέρεια
Ο Περιφερειάρχης, αφού παρουσίασε στον  Υπουργό την εικόνα των πυρκαγιών στην Αρκαδία και την Κορινθία, όπου εντοπίζονταν τα μεγαλύτερα προβλήματα, εξήρε το επίπεδο συνεργασίας με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, τις Δημοτικές αρχές, τις εθελοντικές ομάδες, αλλά και όλες τις δομές που συμμετείχαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Η καταστροφή είναι εδαφική και επιτάσσει εκτεταμένες αναδασώσεις εκ μέρους της πολιτείας
Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η ειδοποιός διαφορά αυτής της πυρκαγιάς σε σχέση με αυτή του 2007 είναι ότι η καταστροφή είναι εδαφική, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει τη φυσική αναδάσωση και επιτάσσει εκτεταμένες αναδασώσεις εκ μέρους της πολιτείας. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στάθηκε για άλλη μια φορά στην ευθύνη των  εισαγγελικών αρχών για τιμωρία των υπαιτίων, την οποία χαρακτήρισε τεράστια ιδίως σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά περίοδο, όπου είναι δυσβάσταχτο το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, και ζήτησε την ιδιαίτερη μέριμνα της κυβέρνησης.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οκτώ δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μεγαλόπολης και τέσσερα από την Κορινθία
Μετά την παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης από τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε τον Υπουργό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κήρυξε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οκτώ δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μεγαλόπολης και τέσσερα από την Κορινθία, ότι είναι ήδη έτοιμες οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών και ότι άμεσα οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Μεγαλόπολης και του Δήμου Τρίπολης θα κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των υποδομών.
Συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταβολή αποζημιώσεων και παροχή άμεσης βοήθειας προς τους κτηνοτρόφους
Σύμφωνα επίσης με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, υπάρχει ήδη συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταβολή αποζημιώσεων και παροχή άμεσης βοήθειας προς τους κτηνοτρόφους, ενώ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας εξετάζουν ήδη την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.
Α. Λυκουρέντζος: Θα στηρίξουμε το

ν
Περιφερειάρχη να υλοποιήσει το σχέδιό του όπως το έχει προετοιμάσει

Ο κ. Λυκουρέντζος εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για τις προσπάθειες όλων για τον έλεγχο των πυρκαγιών και προσυπέγραψε την ενεργό βοήθεια της κυβέρνησης σε κάθε ανάγκη των περιοχών αυτών. Δήλωσε επίσης τη στήριξη της κυβέρνησης για τη διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών και την τιμωρία των ενόχων και προέτρεψε τον Περιφερειάρχη να υλοποιήσει το σχέδιό του όπως το έχει προετοιμάσει.
“Οι ευχαριστίες του πρωθυπουργού δεν είναι τυπικές, αλλά θερμές και ειλικρινείς, σε αναγνώριση του έργου που “επιτελέσατε και της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλατε” από την πολιτεία σημείωσε ο Υπουργός Υγείας υποστηρίζοντας το αίτημα του περιφερειάρχη για πλήρη διαλεύκανση και τιμωρία των εμπρηστών σημειώνοντας ότι «η αντίληψη περί ατιμωρησίας διευκολύνει εκείνους που λειτουργούν με δόλο».
Π. Τατούλης: Ζητάμε την πιλοτική μεταφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου της ευθύνης και της εποπτείας των μονάδων υγείας
Πέραν του ζητήματος των πυρκαγιών στη σύσκεψη τέθηκαν και ευρύτερα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου με έμφαση στο τομέα υγείας, τον οποίο χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης το «σημαντικότερο ζήτημα κοινωνικής συνοχής». Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι ο κωδικός της υγείας του ΕΣΠΑ βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση κατά την παραλαβή της αρμοδιότητας διαχείρισής του, και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχει καλυφθεί πλέον του 60 %.
Ο Περιφερειάρχης πρότεινε ακόμη την πιλοτική μεταφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου της ευθύνης και της εποπτείας των μονάδων υγείας, με το Υπουργείο να χαράσσει την πολιτική για την υγεία.
Ο Υπουργός συμφώνησε με την πρόταση του Περιφερειάρχη και εξέφρασε τη χαρά του για το ρυθμό αξιοποίησης του ΕΣΠΑ για την υγεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τόνισε ωστόσο, ότι παρά την άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν θα θιχτεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Ο κ. Τατούλης έθιξε επίσης το ζήτημα της αξιοποίησης των υποδομών του Ψυχιατρείου της Τρίπολης, αλλά και τη δημιουργία του πρώτου αμιγούς low cost πολιτικού και εμπορικού αεροδρομίου στην Τρίπολη με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 
Αναφορικά με τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε την ικανοποίησή του, ιδίως μάλιστα για το αεροδρόμιο της Τρίπολης, για το οποίο εξέφρασε την πλήρη στήριξή του ιδίως μάλιστα καθώς υιοθετείται πρωτοποριακή πρωτοβουλία με τη διαδικασία ΣΔΙΤ.  

Έθεσε τέλος ο κ. Λυκουρέντζος στη διάθεση της Περιφέρειας την προσωπική του υποστήριξη, αλλά και των συνεργατών του προκειμένου να εφαρμοστούν ρεαλιστικές και αποτελεσματικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα, όπως άλλωστε υποστήριξε και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.   

Από το ιστολόγιο  ARCADIA PRESS

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια