ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας: Η ΝΔ των κ. Μητσοτάκη-Βορίδη «κόβει και ράβει» την Αυτοδιοίκηση στα μέτρα της

0
60

Η ΝΔ των κ. Μητσοτάκη-Βορίδη διαμορφώνει ένα εκλογικό σύστημα για την αυτοδιοίκηση που συρρικνώνει τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό και όμοιό του δεν υπάρχει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Για αυτό και καθιερώνει ένα απόλυτα πλειοψηφικό σύστημα όπου με 43% ο πρώτος συνδυασμός εκλέγει Δήμαρχο και Περιφερειάρχη, χωρίς το 50%+1, ορίζει το 3% ως όριο εισόδου εμποδίζοντας την εκπροσώπηση μικρών τοπικών δυνάμεων, μειώνει τον αριθμό συμβούλων και δυσκολεύει Δήμους που προήλθαν από συνενώσεις πολλών δημοτικών ενοτήτων(όπως συμβαίνει πχ με Δήμους στην Αρκαδία), αυξάνει τα παράβολα για τους υποψηφίους και εξαφανίζει ουσιαστικά την αυτοτελή λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων. Μιας  λειτουργίας δηλαδή, που επέτρεψε σε χιλιάδες πολίτες και ιδιαίτερα νέους, να συμμετέχουν ενεργά στις τοπικές υποθέσεις και τώρα τους υποχρεώνει να «κρέμονται» κάτω από ένα δημοτικό συνδυασμό και να εξαρτώνται από το κεντρικό αποτέλεσμα των δήμων.

Και ενώ το ζητούμενο, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, είναι μια σειρά ευρύτερων μεταρρυθμίσεων που θα αφορούσαν τις αρμοδιότητες, τους πόρους, την επιχειρησιακή ενίσχυση των ΟΤΑ, αυτό που επιδιώκεται είναι η εγκαθίδρυση και παγίωση ενός συστήματος  διακυβέρνησης ελεγχόμενο από τη συντηρητική παράταξη. Ωστόσο, λογαριάζουν χωρίς τους ενεργούς πολίτες των τοπικών κοινωνιών, τα αυτοδιοικητικά στελέχη, τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις.

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here