ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΣυνεχίζεται η κόντρα Άργους - Καλαμάτας για τα απορρίμματα - Στον «χορό»...

Συνεχίζεται η κόντρα Άργους – Καλαμάτας για τα απορρίμματα – Στον «χορό» και η Ηλέκτωρ

Μαίνεται η κόντρα Παναγιώτη Νίκα, δημάρχου Καλαμάτας, και Δημήτρη Καμπόσου, δημάρχου Άργους, με αφορμή τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο (δείτε ΕΔΩ), στην οποία, μάλιστα, παρενέβη με ανακοίνωσή της η Ηλέκτωρ, η εταιρία στην οποία ανατέθηκε η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων της Καλαμάτας, μέλος του ομίλου Ελλάκτωρ. Αλλά και ο κ. Καμπόσος δεν άφησε αναπάντητα τα όσα του καταλόγισε ο κ. Νίκας, και κυρίως τη φράση του ότι δεν υπάρχει στη Διαύγεια του Δήμου Άργους – Μυκηνών ο διαγωνισμός για τη διαείριση των απορριμμάτων.

Ηλέκτωρ: Ο Δήμος Άργους επιβαρύνεται με μεγαλύτερο κόστος

Η Ηλέκτωρ, κατ’ αρχάς, υποστήριξε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Άργους θα είναι πιο δαπανηρή απ’ ό,τι στον Δήμο Καλαμάτας, επειδή ο Δήμος της Αργολίδας θα επιβαρυνθεί με το κόστος του εξοπλισμού και της συντήρησης:

«Με κατάπληξη ενημερωθήκαμε για τις θέσεις του αξιότιμου Δημάρχου Άργους-Μυκηνών κ. Καμπόσου ο οποίος σύγκρινε κι ακολούθως προχώρησε σε σχολιασμούς αναφορικά με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων μεταξύ της πόλης του και της Καλαμάτας με την οποία αναμένεται να υπογράψουμε σύμβαση.

Προς αποκατάσταση της ορθότητας και συγκρισιμότητας των στοιχείων και δεδομένων και προς αποφυγή εντυπώσεων οφείλουμε να ενημερώσουμε σχετικά τα ακόλουθα:
Ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο Δήμος Άργους – Μυκηνών έχει ‘’σπάσει’’ το συνολικό σύστημα της προσωρινής διαχείρισης για 18.712 τόνους ετησίως σε τρεις διαφορετικές εργολαβίες:

1o Έργο: «Κατασκευή Μονάδας Μηχανικής Διαλογής στα πλαίσια Προσωρινής Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων», προϋπολογισμού 1.198.462,24 € με ΦΠΑ
2ο Έργο: «Λειτουργία Μονάδας Διαχείρισης – Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης και Προσωρινής Διαχείρισης Στερεών Αστικών Αποβλήτων 2016-20 Δήμου Άργους-Μυκηνών».
3ο Έργο: Δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα και θα πρέπει να προκηρυχθεί η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων προκειμένου να μπορεί ο Ανάδοχος του 2ου Έργου να παρέχει τις υπηρεσίες διαχείρισης.

Έτσι, με το συγκεκριμένο σύστημα διαγωνισμών ο Δήμος Άργους – Μυκηνών παρέχει (αφού κατασκευάσει ή προμηθευτεί) τα περισσότερα στοιχεία του απαιτούμενου εξοπλισμού για την παροχή των υπηρεσιών διαχείρισης. Για το λόγο αυτό στο κόστος της προσωρινής διαχείρισης θα πρέπει να προστεθεί το κόστος της κατασκευής των υποδομών και της προμήθειας και συντήρησης των μηχανημάτων, το οποίο υπερβαίνει τα 2,5 εκ. €,που σημαίνει άνω των 40 €/τόνο επιπλέον του τιμήματος του Αναδόχου στο Άργος.

Ο Δήμος Καλαμάτας αντίθετα έχει προχωρήσει σε ένα ενιαίο κι ολοκληρωμένο έργο προσωρινής διαχείρισης για 28.000 τόνους ετησίως, για το οποίο ο Ανάδοχος είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος και για την παροχή του συνόλου του εξοπλισμού. Κατά συνέπεια, το προσφερόμενο τίμημα των 59,1 €/τόνο που προσέφερε η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ προς το Δήμο
Καλαμάτας καταλήγει να είναι φθηνότερο σε σχέση με το τίμημα που έχει προσφερθεί και το οποίο τελικά θα αφορά ένα μέρος και μόνον των υπηρεσιών προς το Δήμο Άργους – Μυκηνών.

Από τα συνοπτικά παραπάνω φαίνονται τα εξής:
– Στο Άργος το σύνολο των εγκαταστάσεων κατασκευάζεται από το Δήμο όπως επίσης κι ο παρεχόμενος εξοπλισμός, ενώ στην Καλαμάτα όλος ο εξοπλισμός είναι του Αναδόχου, με αποτέλεσμα το κόστος απόκτησης, απόσβεσης, μίσθωσης, συντήρησης και γενικά χρήσης του εξοπλισμού για την Καλαμάτα να είναι υψηλότερο.
– Στο Άργος, για το ακριβότερο μέρος του εξοπλισμού η συντήρηση είναι ευθύνη του Δήμου και του αντίστοιχου προμηθευτή για 2 έτη. Οπότε το κόστος συντήρησης στο Άργος που αναλογεί στον ανάδοχο είναι χαμηλότερο μιας και μεγάλο μέρος του, το επιβαρύνεται ο Δήμος.
– Στο Άργος φαίνεται ότι η εγκατάσταση είναι συνδεμένη με το δίκτυο ύδρευσης πόλης. Στην Καλαμάτα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Έτσι το κόστος του νερού είναι υψηλότερο.
– Για την Καλαμάτα η ευθύνη της λειτουργίας είναι εξολοκλήρου του Αναδόχου.
– Η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στο Άργος δεν προβλέπονταν από τα τεύχη.
Είναι προσφορά χωρίς επιπλέον κόστος ??? της αναδόχου εταιρίας σύμφωνα με τη δεσμευτική προσφορά της.

Με αυτά τα στοιχεία η ΗΛΕΚΤΩΡ επιθυμεί να αποκαταστήσει την ορθότητα των πληροφοριών και των γεγονότων ευχόμενη καλή επιτυχία στο έργο και των δύο πόλεων στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων μας».

Καμπόσος: Ο κ. Νίκας ψεύδεται

Ο κ. Καμπόσος απάντησε με σκληρό τρόπο στον Δήμο Καλαμάτας, κατηγορώντας τον κ. Νίκα ότι ψεύδεται:

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, προσπαθώντας να  δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στους πολίτες του στο θέμα των απορριμμάτων, εξέδωσε  ανακοίνωση μνημειώδους ψεύδους  και σουρεαλισμού. Επειδή οι πολίτες έχουν κουραστεί από την μικροπολιτική και τις θολές μεθοδεύσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, απαντάμε  τα εξής:

1ον

Ο κ. Νικάς δεν είδε το διαγωνισμό στη διαύγεια, μάλλον γιατί δεν ήθελε να τον δει. Για το λόγο αυτό, του παραθέτουμε  τη διακήρυξη του διαγωνισμού με αριθμό  ΑΔΑ: Ω71ΖΩΨΔ-Ε6Μ. Επίσης, τον ενημερώνουμε, ότι τον διεθνή διαγωνισμό τον είδαν όλες οι εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου, αποδέχτηκαν τους όρους, ενώ συμμετείχαν οι οκτώ μεγαλύτερες του χώρου στη διαχείριση αποβλήτων . Μπορεί να μας ενημερώσει, πόσες εταιρείες συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Καλαμάτας; Είναι αλήθεια, ότι μόνο μια εταιρεία κατέθεσε πλήρη φάκελο στο διαγωνισμό της Καλαμάτας;Τι είδους  διαγωνισμός είναι αυτός, με μία μόνο  εταιρεία;Σας ενημερώνουμε ότι  ο ανταγωνισμός επιφέρει την πιο συμφέρουσα τιμή.

2ον

Είναι γνωστό πως  μοιράστηκαν 11 εκ. ευρώ, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για την διαχείριση των απορριμμάτων . Ο Δήμος Άργους Μυκηνών πήρε  από αυτά,μόνο 600.000 ευρώπαρότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Πελοποννήσου. Σας ενημερώνουμε λοιπόν  ότι, τα χρήματα αυτά τα αξιοποιούμε καθώς μέχρι στιγμής, μελετήσαμε, σχεδιάσαμε, δημοπρατήσαμε και  πλέον ξεκινάμε να κατασκευάσουμε μια πρότυπη μονάδα διαχείρισης  που δεν υπάρχει πουθενά στη Πελοπόννησο.Το κόστος της μονάδας ανέρχεται στα 550.000 ευρώ, με τους πλέον σύγχρονους και απαιτητικούς  περιβαλλοντολογικούς όρους, που προκύπτουν από την ΑΕΠΟ( Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων).

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών προχωρά στην δημιουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, για τουλάχιστον 20 χρόνια και όχι για ένα με δύο.  Η μονάδα αυτή, όπως και να καταλήξει η συνολική διαχείριση των στερεών  αποβλήτων της Πελοποννήσου, έχει την δυνατότητα και την υποδομή να  λειτουργεί και με ρεύματα καφέ κάδου(κομποστοποίησης) και μπλε κάδου(ανακύκλωσης), άρα ο δημότης  Άργους –Μυκηνών έχει μονάδα για πολλά χρόνια, πλήρως εναρμονισμένη με τον ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχέδιο  Διαχείρισης Αποβλήτων) 

Εσείς κ. Νίκα, ποιους περιβαλλοντικούς όρους και ποιες υποδομές έχετε;  Ή καλείστε στη μέση του πουθενά, να κάνετε διαχείριση, όταν  εμείς τις επόμενες ώρες θα δημοσιεύσουμε τα σχέδια της μονάδας στον τύπο; Μια μονάδας που  δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στον λαό του Δήμου Άργους Μυκηνών. Αναμένουμε να γνωστοποιήσετε την μονάδα που διατείνεστε πως έχετε, καθώς και την ΑΕΠΟ( Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) την οποία έχει! Περιμένει ο λαός και των δύο πόλεων να συγκρίνει.

3ον

κ. Νικά κι εμείς θέλουμε οριστική λύση για τα αστικά απόβλητα, όμως  υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα μας. Εμείς εργαζόμαστε αποκλειστικά για το συμφέρον των πολιτών μας. Καλούμε και εσάς να έρθετε από την πλευρά αυτή και μαζί μας θα ανακαλύψετε ότι σκοπός ενός αυτοδιοικητικού παράγοντα δεν είναι να παραχωρεί δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχει από το νόμο, αλλά να διεκδικεί το καλύτερο για τους πολίτες του.

4ον

Σας επισημαίνουμε, πως η βιασύνη δεν είναι προσόν. Το εάν είναι νόμιμη η διαχείριση της ΤΕΡΝΑ και πού οδηγεί αυτή, θα την κρίνουμε όλοι μαζί στο ΦΟΔΣΑ.

5ον

Πράγματι δεν χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια στο θέμα των  απόβλητων. Σταματήστε τα λοιπόν και πείτε την αλήθεια στο λαό της Καλαμάτας, γιατί πληρώνει κάτι τόσο ακριβά που δεν είναι μόνιμο;

Τέλος είδαμε με ενδιαφέρον, την ανακοίνωση του προσωρινού αναδόχου σας, του Ομίλου ΜΠΟΜΠΟΛΑ, να προσπαθεί να αιτιολογήσει την τιμή της διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλαμάτα.Δεν είναι σκοπός μας να έρθουμε σε διάλογο με καμία εταιρεία, όπως και δεν ήρθαμε ποτέ. Απλώς  ενημερώνουμε, ότι οι υπολογισμοί που κάνει ως προς το τίμημα, είναι ανακριβείς. Για τις εγκαταστάσεις αναφερθήκαμε εκτενώς. Όσο για τα μηχανήματα, στοχεύουμε ώστε   να προσέλθουν χρηματοδοτήσεις του ΕΠΕΡΑ(Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον–Αειφόρος Ανάπτυξη) και σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει τα κόστη που αναφέρει. Την ευχαριστούμε που προσήλθε στον διαγωνισμό του Δήμου Άργους Μυκηνών και έδωσε μια  καλή τιμή για την διαχείριση των απορριμμάτων, αν  και θεωρούμε, ότι στο κ. Νίκα και στον λαό της Καλαμάτας, ως ΜΟΝΑΔΙΚΗ εταιρεία που κατέθεσε πλήρη  φάκελο,έχει το χρόνο να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις και επιχειρήματα  για την τιμή που έδωσε.   

από το ArcadiaPortal.gr

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ