Από την εφημερίδα Νέα της Μεγαλοπόλεως , φύλλο Ιανουαρίου 2019, αναδημοδιεύουμε την συνέντευξη του Κώστα Μιχόπουλου, με τίτλο: «Καλούμε την τοπική κοινωνία να κάνουμε μια «ΝΕΑ ΑΡΧΗ»…
Ποιός είναι ο Κώστας Μιχόπουλος;
Ο τόπος μας είναι πολύ μικρός και γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο. Έτσι δεν έχω να πω περισσότερα, απ όσα ο κόσμος γνωρίζει. Είμαι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, μέλος μιας πολυμελούς φτωχής αγροτικής οικογένειας της περιοχής. Εδώ δούλεψα και μόχθησα. Εδώ με πολύ κόπο έστησα την επιχείρησή μου, το σπίτι μου, την οικογένειά μου. Εδώ ονειρεύτηκα καλύτερες μέρες για το μέλλον. Όμως δεν αρκεί να ονειρευόμαστε μόνο, αλλά θα πρέπει να αγωνιζόμαστε να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας για τον τόπο μας και το περιβάλλον που θα αφήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Με αυτές τις σκέψεις αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν μπήκα στην πολιτική για να ικανοποιήσω προσωπικές μου φιλοδοξίες, αλλά για να υπηρετήσω τον τόπο. Και το έκανα είτε από τη θέση δημάρχου, στο δήμο Γόρτυνος επί δύο θητείες, είτε από όποια θέση μου όριζε κάθε φορά η τοπική κοινωνία. Νοιάζομαι για τον τόπο και το δείχνω με πράξεις. Δεν είμαι από αυτούς που φιλοδοξούν να διοικήσουν το δήμο, ενώ λένε πως είναι ανοησία να επενδύει κανείς στη Μεγαλόπολη…
Θα επιδιώξετε κάποια κομματική στήριξη;
Τα προβλήματα της περιοχής μας δεν έχουν χρώμα και πλήττουν το ίδιο όλους μας, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Γι αυτό λοιπόν καλώ όλους τους πολίτες, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκουν, να έρθουν κοντά μας και μαζί να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας για τον τόπο. Για τον κοινό αυτό σκοπό δεν χρειαζόμαστε κομματικό χρίσμα, αλλά τη λαϊκή εντολή και την τοπική κοινωνία πλάι μας. Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι ακτιβιστής, ασυμβίβαστος, να διεκδικεί και να δίνει καθημερινά μάχες για τον τόπο του. Ένας κομματικός δήμαρχος, είναι αναγκασμένος να παραβλέψει το συμφέρον του τόπου του, όταν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις επιλογές του κόμματός που τον στήριξε. Γι αυτό το λόγο δεν θέλουμε κομματικές εξαρτήσεις.
Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά μιας εκλογικής σας νίκης;
Θα επιδιώξουμε να έχουμε την τοπική κοινωνία πλάι μας, δραστήρια, ενεργή. Ειδικά τώρα, με την πώληση της ΔΕΗ, ο τόπος μας αναγκαστικά καλείται να κάνει μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε θα είναι, μαζί με τους εργαζόμενους, να νοικοκυρέψουμε το Δήμο, να τον κάνουμε αναπτυξιακό εργαλείο και πρότυπο για όλους. Άμεσα καλούμαστε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στο πόδι. Χρειάζεται σχεδιασμός ουσίας, που θα αγγίζει όλα τα προβλήματα του τόπου και η λύση τους να εναρμονίζεται με το σφυγμό και τα όνειρα των δημοτών. Γι αυτό καλούμε τους πολίτες να συνεργαστούμε. Να συναποφασίσουμε. Είναι απαράδεκτο, μια δημοτική αρχή τετραετούς θητείας, να παίρνει αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας για θέματα που θα επηρεάσουν τον τόπο για τα επόμενα τριάντα, πενήντα ή εκατό χρόνια. Για να ξέρουμε τι λέμε, στη δημοκρατία δεν υπάρχει απόφαση ερήμην του λαού. Ο λαός αποφασίζει, δεν είναι στο «γύψο»…
Αυτό δεν είναι κάπως δύσκολο να υλοποιηθεί;
Όχι! Η δημοκρατία δεν έχει φοβίες. Θα εφαρμόσουμε στην πράξη την άμεση δημοκρατία, με το να καλούμε το λαό κάθε φορά να αποφασίζει ο ίδιος για τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής. Δεν θα υπάρξουν αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Όλα θα είναι φανερά και το εννοούμε. Τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο δήμο. Θα υπάρχει διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητας του δήμου. Δεν φοβόμαστε τις ερωτήσεις όσο δύσκολες και αν είναι. Πιστεύουμε ότι σωστός πολίτης είναι ο καλά ενημερωμένος πολίτης. Εμείς τον πολίτη τον θέλουμε καλά ενημερωμένο, δύσκολο, απαιτητικό. Να συμμετέχει στις αποφάσεις εκφράζοντας ελεύθερα τη γνώμη του, χωρίς φόβο. Να μας ασκεί σκληρή κριτική, γιατί έτσι πιστεύουμε πως θα μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι, για το καλό του τόπου μας.
Ποιο είναι για σας το μείζον πρόβλημα για τον Δήμο Μεγαλόπολης;
Δήμος σημαίνει άνθρωποι. Αν δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει δήμος. Χρόνο με το χρόνο βλέπουμε τις γεννήσεις να μειώνονται και αυτό φαίνεται ανάγλυφα από την κατακόρυφη μείωση των παιδιών στα σχολεία. Οι νέοι μας φεύγουν για σπουδές και δεν επιστρέφουν. Ο τοπικός πληθυσμός γερνάει. Ο τόπος ερημώνει. Αυτό είναι για μας το μείζον πρόβλημα! Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘50 και μεγιστοποιήθηκε στις μέρες μας, και κανένας δεν επιχείρησε να το αντιμετωπίσει. Οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως την κεντρική πολιτική εξουσία, όμως και η τοπική εξουσία έμεινε απαθής. Το δημογραφικό και η ερήμωση είναι συνέπεια της έλλειψης απασχόλησης, της στρεβλής ανάπτυξης, της ελλειμματικής υγείας, της προβληματικής παιδείας, του βεβαρυμμένου φυσικού περιβάλλοντος, της έλλειψης υποδομών, της έλλειψης σχεδιασμού από τις τοπικές εξουσίες και της αβεβαιότητας για το μέλλον του τόπου, του ανύπαρκτου πολιτισμού κ.λπ. που όλα αυτά μεγιστοποιήθηκαν με την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Η προσπάθεια αναστροφής αυτής της κατάστασης θα πρέπει να γίνει με πρόγραμμα και στρατηγική, στοιχεία που μέχρι σήμερα απουσίαζαν από την τοπική πολιτική πρακτική. Όπως βλέπετε τα πράγματα είναι δύσκολα…
…και μη αναστρέψιμα;
Λέω δύσκολα όχι μη αναστρέψιμα. Η ΔΕΗ πωλείται και δεν έχουμε καν υποψιαστεί τις συνέπειες. Θα πρέπει να αλλάξουμε ρότα στο καράβι. Θα πρέπει να επιδιώξουμε μια πολύπλευρη ανάπτυξη, που θα στηρίζεται σε υγιείς βάσεις. Θα χρειαστεί ανθρώπινο δυναμικό. Η γη έχει εγκαταλειφθεί χρόνια. Τα μνημεία πολιτισμού το ίδιο. Το αρχαίο θέατρο, η αρχαία Λυκόσουρα και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής ρημάζουν. Σκεφτείτε πως στη Μεγαλόπολη δεν υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο και τα ευρήματα όλων των εποχών είναι διάσπαρτα σε άλλα μουσεία και δεν προβλέπεται να επιστρέψουν. Δέκα χρόνια γίνονται ανασκαφές στο Λύκαιο όρος. Τι έγιναν τα ευρήματα; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει επίσημα ανακοινώσεις; Αλλά και στον τομέα των παλαιοντολογικών ανασκαφών, υπήρξαν σπουδαία ευρήματα. Δεν βρέθηκε ένας χώρος να φυλαχθούν και έφυγαν στην Αθήνα απ’ όπου δύσκολα θα επιστρέψουν. Χρειάζονται νέες υποδομές. Χρήματα. Υπάρχουν κάποιοι πόροι. Υπάρχει το πρόγραμμα μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Έχουμε σχέδιο ώστε να μη πάει χαμένο. Θα αναζητήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα διεκδικήσουμε τις χρηματοδοτήσεις που μας αναλογούν από το δημόσιο κορβανά, που μέχρι σήμερα συμψηφίζονται με το λιγνιτόσημο και δεν μας δίνουν δεκάρα. Άμεσα, θα προσπαθήσουμε να ανακόψουμε τη φυγή των νέων μας και με το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής μας και με την τοπική κοινωνία συνολικά, με πρόγραμμα και στρατηγική θα δώσουμε την εσχάτη μάχη και θα την κερδίσουμε.
Σ΄ αυτή την προσπάθεια δεν φαίνεται να βασίζεστε στη ΔΕΗ…
Ναι έτσι είναι. Η ΔΕΗ τελειώνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα διεκδικήσουμε ότι θεωρούμε πως δικαιούμαστε σαν περιοχή. Επί πενήντα χρόνια η ΔΕΗ έδωσε εργασία και οικονομική άνθιση στην περιοχή. Όμως από την άλλη μεριά, με την ανοχή της εκάστοτε δημοτικής αρχής και με ευθύνη της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας, η ΔΕΗ συμπεριφέρθηκε στον τόπο μας αλαζονικά. Λειτούργησε ως αναπτυξιακός μονόδρομος στραγγαλίζοντας κυριολεκτικά οποιαδήποτε άλλη αναπτυξιακή δυνατότητα. Όμως το λιγνιτικό κοίτασμα πλησιάζει στο τέλος του και η ΔΕΗ βαθμιαία κλείνει τον κύκλο ζωής της στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, και η οικονομική κρίση επιταχύνει τις εξελίξεις και μεγιστοποιεί τα προβλήματα που, σημειωτέον, ακόμα είναι στην αρχή τους. Θα πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε τα χειρότερα. Βέβαια η ΔΕΗ έχει ακόμα υποχρεώσεις απέναντι στον τόπο…
Εννοείτε την αποκατάσταση του περιβάλλοντος;
Φυσικά… Όταν ήρθε η ΔΕΗ πριν πενήντα χρόνια, δημιούργησε ένα περιβαλλοντικό χάος και ποτέ δεν μπήκε στον ελάχιστο κόπο να το διορθώσει. Από τα 45.000 στρέμματα που κατέχει, και ενώ έχει εξαντληθεί το κοίτασμα σε ποσοστό πάνω από 80%, οι εκτάσεις που έχουν αποκατασταθεί μόλις αγγίζουν το 18%. Το εξαντλημένο ορυχείο Θωκνίας, έχει γίνει χώρος απόθεσης των υλικών της αποθείωσης. Αλλά το χειρότερο είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει, να μας φέρουν εδώ από βιομηχανικά απόβλητα, σκουπίδια κ.λπ. Όποιος μιλάει για διαχείριση απορριμμάτων αλληθωρίζει κατά τη Μεγαλόπολη. Το ορυχείο Κυπαρισσίων θεωρείται ακόμα ενεργό, γιατί στον πάτο της λίμνης που έχει σχηματιστεί, λένε πως υπάρχουν 400 χιλ τόνοι λιγνίτης. Όμως για να εξορυχτεί θα πρέπει να αδειάσει η λίμνη, που προφανώς θα κοστίσει περισσότερο από την ενέργεια που θα αποδώσει. Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ μεταθέτει στο άγνωστο μέλλον την περιβαλλοντική αποκατάσταση του, γλυτώνοντας μερικά εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν πολλά βερεσέδια. Δεν θα επιτρέψουμε στη ΔΕΗ να φύγει από δω αφήνοντας πίσω της κρανίου τόπο. Το λίφτινγκ με τις μπουλντόζες που έγινε στις αποθέσεις σαν αποκατάσταση, δεν περνάει.
Πως φτάσαμε στην πώληση της ΔΕΗ;
Η δική μας θέση είναι όχι στην πώληση, γιατί πιστεύουμε ότι θα μετατραπεί από χώρος δουλειάς σε χώρο δουλείας. Γιατί πιστεύουμε πως κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν θα ενδιαφερθεί για τον τόπο, το περιβάλλον, τα εργασιακά, τον πολιτισμό. Αν η ΔΕΗ φέρθηκε αλαζονικά, ο ιδιώτης θα φερθεί σαν αποικιοκράτης. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, με πρόταση του Δημάρχου, είχαμε αποφασίσει ομόφωνα όλες οι δημοτικές παρατάξεις, πως αν προχωρούσε η διαδικασία πώλησης, θα καταθέταμε τις παραιτήσεις μας. Εγώ το έπραξα πρώτος, και μετά η μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση. Δυστυχώς η Δημοτική αρχή αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και ανακόλουθη των ομόφωνων αποφάσεων, αφού αρνούμενη να παραιτηθεί εγκατέλειψε τον αγώνα αμαχητί. Αν στόχος ήταν να μείνουν μόνοι, χωρίς τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, το κατάφεραν. Τι άλλο να πω; Καθένας κρίνεται για τις πράξεις του. Εμείς θα σταθμίζουμε τη στάση μας ανάλογα με τις εξελίξεις, πάντα στις επάλξεις μαζί με την τοπική κοινωνία, υπηρετώντας το συμφέρον του τόπου.
Για τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις τι θα κάνετε;
Οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις της ΔΕΗ ανήκουν στην τοπική κοινωνία. Κάποτε πάρθηκαν με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για να γίνει η εκμετάλλευση του λιγνίτη και όταν αυτή τελείωνε, θα επιστρέφονταν στην τοπική κοινωνία. Αντί αυτού, σε μια νύχτα δόθηκαν προίκα στη μετοχοποιημένη ΔΕΗ ΑΕ. Μέχρι σήμερα κανένας δήμαρχος δεν τις διεκδίκησε. Εμείς δεν θέλουμε νέους τσιφλικάδες στον τόπο μας. Θα τα διεκδικήσουμε για να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της περιοχής. Έχουμε σχέδιο. Μπορεί να αναπτυχθούν βιολογικές καλλιέργειες, βιολογική κτηνοτροφία και άλλες δράσεις που θα αποφέρουν στην οικονομία της περιοχής αλλά και στην απασχόληση που τόσο μας καίει. Τη λίμνη που σχηματίστηκε στο εξαντλημένο ορυχείο Κυπαρισσίων, με τα εγκαταλειμμένα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο, βλέπουμε να γίνεται ένας μοναδικός προορισμός άθλησης και αναψυχής. Θα τα πούμε εν καιρώ…
Για την τηλεθέρμανση. Τι έχετε να πείτε;
Το έργο ξεκίνησε με καλές προοπτικές, αλλά κατάντησε μια μαύρη τρύπα που καταπίνει απίστευτα εκατομμύρια σε βάρος της ευρύτερης περιοχής. Ακόμα δεν ξέρουμε πόσα. Είκοσι χρόνια από την έναρξη κατασκευής και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού καλύπτει μόνο λίγα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από την πλατεία. Εν τω μεταξύ το μέλλον της είναι αβέβαιο, αφού η 3η μονάδα απ’ όπου παίρνει θερμική ενέργεια κλείνει σε λίγα χρόνια. Η βιομάζα που έχει επιλεχτεί σαν εναλλακτικό καύσιμο δεν μπορεί να αποτελέσει το κύριο καύσιμο, αλλά ούτε και το πετρέλαιο, με την τιμή του στα ύψη. Η καλύτερη λύση -αν και ακριβότερη από το λιγνίτη- θα ήταν το Φυσικό Αέριο. Υπάρχουν σκέψεις για να ρίξουμε το κόστος λειτουργίας, να επαναφέρουμε το τέλος άντλησης υδάτων που είχαμε επιβάλλει σαν δήμος Γόρτυνος. Να καταργήσουμε τον εργολάβο που τη λειτουργεί και να προσλάβουμε προσωπικό με πολύ λιγότερα χρήματα. Ότι αποφασιστεί θα γίνει μετά από επιστημονική μελέτη. Δεν θα αυτοσχεδιάσουμε σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.
Βιολογικός καθαρισμός;
Μια πονεμένη ιστορία. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 2006. Κόστισε 5.000.000 ευρώ και μπήκε σε λειτουργία από την κατασκευάστρια εταιρεία το 2012. Λειτούργησε για λίγους μήνες και την ίδια χρονιά κατέρρευσε. Από τότε πέρασαν άλλα 6 χρόνια. Άλλαξαν δύο δήμαρχοι και δύο δημοτικά συμβούλια αλλά οι πολίτες της Μεγαλόπολης δεν έμαθαν ποτέ τι φταίει. Ποιοι φταίνε. Γιατί καταστράφηκε. Και φυσικά δε έγινε ποτέ καμιά προσπάθεια επισκευής. Ο δημότης πληρώνει τέλος βιολογικού καθαρισμού. Ο δήμος πληρώνει πρόστιμο στην Περιφέρεια γιατί δεν λειτουργεί ο βιολογικός, και ο χορός του παραλόγου καλά κρατεί. Εμείς την επόμενη ημέρα θα κάνουμε δυο πράματα. Πρώτα θα εξετάσουμε το θέμα και θα ζητήσουμε να εφαρμοστεί ότι προβλέπει ο νόμος. Και μετά θα εξετάσουμε τι έργα χρειάζεται να γίνουν προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά…
Τα σκουπίδια; Τα βιομηχανικά απόβλητα;
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας. Την ίδια αγωνία έχουμε όλοι μας. Φυσικά όλα αυτά το «προϊόντα» του πολιτισμού μας θα πρέπει κάπως να διευθετηθούν και αν θέλετε με τον καλύτερο δυνατό, ασφαλή και επιστημονικό τρόπο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τα «λουστεί» το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης. Εμείς δώσαμε. Τελεία και παύλα. Ας δώσουν κι οι άλλοι. Ας τα πάνε αλλού… Τέλος.
Πως βλέπετε να εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος;
Είμαστε οι πρώτοι που ανακοινώσαμε τη διεκδίκηση του δήμου Μεγαλόπολης. Ξεκαθαρίσαμε πως δεν θα μπούμε σε καμιά διαδικασία ανόητου ανταγωνισμού, μικροπολιτικής και στείρας αντιπαράθεσης με τους συνυποψήφιους μας, όσο και αν προκληθούμε. Στις προκλήσεις θα απαντάμε είτε με μια ανακοίνωση, αν υπάρχουν θέματα μετέωρα ή και καθόλου, αν κρίνουμε ότι δεν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Από την πλευρά μας, ο προεκλογικός διάλογος θα γίνεται στη βάση προεκλογικών προγραμμάτων…
Ο εκλογικός νόμος δύσκολα θα δώσει αυτοδυναμία. Πως θα το αντιμετωπίσετε αν είστε δήμαρχος;
Δεν θα κάνουμε συναλλαγές με κανένα. Θα απευθυνθούμε ανοιχτά στους δημοτικούς συμβούλους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο κοιτάζοντας τους στα μάτια και θα επιδιώξουμε πολιτικό διάλογο πάνω σε προγράμματα και θέσεις για τα μεγάλα προβλήματα που χρόνια ταλαιπωρούν τον τόπο. Όπως σας είπα τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Θα βρούμε λύσεις. Είναι καιρός να μάθουμε να συζητάμε μεταξύ μας. Δημοκρατία σημαίνει σύνθεση απόψεων. Αυτό θα κάνουμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από χώρος αντιπαράθεσης, αντεγκλήσεων και μειωτικών χαρακτηρισμών που είναι μέχρι σήμερα, θα γίνει χώρος σύνθεσης και δημιουργίας.
Σας καταλογίζουν πως το 2010 ξεκινήσατε υποψήφιος Δήμαρχος και καταλήξατε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος σε άλλη δημοτική παράταξη…
Ναι… Είναι αλήθεια. Εκείνο που μας εξανάγκασε να το κάνουμε, ήταν ο «Καλλικράτης». Χρειαζόταν μια στρατιά άνω των 150 υποψηφίων για να κατοχυρώσουμε και να καταθέσουμε το ψηφοδέλτιο. Δεν τα καταφέραμε. Είχαμε κάνει μια πολύ σπουδαία προεκλογική κίνηση. Αποφασίσαμε σαν παράταξη να απευθυνθούμε στους αρχηγούς των άλλων παρατάξεων. Προτείναμε συγκεκριμένο μίνιμουμ πρόγραμμα ώστε να προσχωρήσουμε. Κάποιοι μας χλεύασαν. Κάποιοι μας είδαν σοβαρά. Έτσι κάναμε εκείνη την περιβόητη συνεργασία. Αυτή είναι η αλήθεια.
Υπάρχει και το 2014 όπου συνεργαστήκατε με το κ. Παπαδόπουλο…
Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η κοινωνία αναζητούσε νέο πρόσωπο να ηγηθεί. Ενστερνίστηκα την ιδέα, γιατί όπως σας είπα, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και στην πολιτική μπήκα για να προσφέρω στον τόπο μου και όχι να ικανοποιήσω προσωπικές φιλοδοξίες. Έτσι συμμετείχα ισότιμα με τους άλλους δύο δημάρχους της περιοχής σε ένα συνδυασμό ανάταξης του τόπου, με αρχηγό τρίτο πρόσωπο. Ο συνδυασμός κέρδισε τις εκλογές. Η συμφωνία ήταν πως δεν θα αναλαμβάναμε κανένα αξίωμα και θα κάναμε τόπο στους νέους. Από την πλευρά μου αυτό ΕΠΡΑΞΑ. Στην πορεία διαπίστωσα πως τα πράγματα δεν εναρμονίζονταν με όσα αρχικά είχαμε συμφωνήσει, αλλά και με τις αξίες και τις αρχές μου, τόσα χρόνια στην πολιτική. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε όλα ενδελεχώς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Έτσι αναγκάστηκα να ανεξαρτητοποιηθώ. Η στάση μου αυτή με δικαίωσε πανηγυρικά, όταν η πλειοψηφία του δήμου δεν τήρησε το λόγο της και την ομόφωνη απόφαση μας για την μαζική παραίτηση σε περίπτωση που ξεκινούσε η πώληση της ΔΕΗ.
Τώρα μιλάτε για νέα αρχή. Θεωρείτε πως εκπροσωπείτε το «νέο» μετά από τριάντα χρόνια πολιτικής διαδρομής;
Εμείς δεν στεκόμαστε ρατσιστικά απέναντι στο νέο ή στο παλιό, στους νέους ή στους μεγαλύτερους. Για μας χρειάζεται η γνώση και η εμπειρία του παλιού, όμως είναι απαραίτητα η επαναστατικότητα, οι φρέσκες ιδέες και ο δυναμισμός του νέου. Δεν αποκλείουμε κανένα. Άλλωστε καλούμε πρώτα τους νέους να πλαισιώσουν την παράταξη μας. Το «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» το λέμε με την έννοια ότι αυτή τη χρονική στιγμή για το δήμο Μεγαλόπολης κλείνει σιγά – σιγά ο κύκλος του λιγνίτη και μοιραία θα πρέπει να ανοίξει ένας άλλος που θα μας οδηγήσει στο μέλλον. Για να μη βρεθούμε λοιπόν, μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις θα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον από το μηδέν κάνοντας μια «ΝΕΑ ΑΡΧΗ».
Κλείνοντας θα θέλατε να πείτε κάτι ακόμα;
Ναι… Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους υγεία, ευτυχία και κάθε επιτυχία στο νέο έτος. Το 2019 θα είναι μια χρονιά ανακατατάξεων και προκλήσεων. Εύχομαι σε όλους μας να λειτουργήσουμε με σύνεση και υπευθυνότητα ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για το κοινό καλό, δεδομένου ότι το καλό του καθενός μας απορρέει από το καλό όλων μας. Μια ευτυχισμένη κοινωνία έχει να δείξει ευτυχισμένους ανθρώπους. Αντίθετα σε μια μίζερη και δυστυχισμένη κοινωνία η ατομική ευτυχία έχει πικρή γεύση… Σ’ αυτή την κατεύθυνση καλούμε την τοπική κοινωνία να κάνουμε μια «ΝΕΑ ΑΡΧΗ»…
Συνέντευξη του υποψηφίου δη… by on Scribd