Συμπληρωματικά ερωτήματα στον Δήμαρχο Μεγαλόπολης για την Τηλεθέρμανση

0
950

Σε συνέχεια της συνέντευξης που δόθηκε από τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης την Κυριακή 10 Μαΐου για την Τηλεθέρμανση και με αφορμή τα όσα ακούστηκαν , έχουν προκύψει κάποια ερωτήματα που δεν μπορούσαν να τεθούν εκείνη την ώρα γιατί δεν είχα την πλήρη εικόνα.

δείτε το σχετικό άρθρο για την συνέντευξη ΕΔΩ

Επειδή τα θέματα είναι πολύ σημαντικά , δημοσιεύω σήμερα αυτή την ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης, με την οποία ζητάω κάποιες διευκρινίσεις και απαντήσεις.

Κύριε Δήμαρχε σε συνέχεια της συνέντευξης της 10ης Μαΐου θα ήθελα να διευκρινίσουμε κάποια σημεία που θεωρώ ότι χρειάζεται.

1. Σε ότι αφορά την σύγκριση της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της σύμβασης που υπογράφηκε. Θα ήθελα να με ενημερώσετε αν το κείμενο που διαβάσατε από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν από το κομμάτι της εισήγησης η από το κομμάτι της απόφασης. Στο αρχείο που υπάρχει στην Διαύγεια (δείτε ΕΔΩ) δεν υπάρχει κανένα τμήμα της σύμβασης, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου γράφει μόνο ότι η σύμβαση της Τηλεθέρμανσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Δεν υπάρχει πουθενά όμως η σύμβαση. Άρα προκύπτει το ερώτημα από ποιο μέρος της απόφασης διαβάσατε τη παράγραφο και κάνατε τη σύγκριση που όπως είπατε άλλαξε εκ των υστέρων ; Στο έντυπο αρχείο που έχετε υπάρχει και η σύμβαση ολόκληρη; Η απλά διαβάσατε το κομμάτι της εισήγησης; Και σας το ρωτάω αυτό γιατί στο τμήμα της εισήγησης αναφέρεται μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι της σύμβασης.

2. Είπατε ότι για την τηλεθέρμανση υπάρχουν μόνο δυο συμβάσεις, του 1998 και του 2018. Σύμφωνα με έγγραφα όμως της ΔΕΗ και των άλλων δήμων της Δυτ. Μακεδονίας, υπήρχε κάποια σύμβαση που έληξε στις 31-12-2012 και η οποία ήταν αυτή που ανανεώθηκε το 2018 με αναδρομική ισχύ από 1-1-2013 έως 31-12-2020. Θα πρέπει να διευκρινιστεί, αυτή η σύμβαση που έληγε στις 31-12-2012, πότε υπογράφτηκε, τι διάρκεια είχε και πόσο ίδια ήταν με αυτή του 2018.

3. Η επίμαχη σύμβαση που υπογράφηκε το 2018 από όσο είδα στα έγγραφα που κατάφερα να βρω, είναι ακριβώς ίδια με τις συμβάσεις των άλλων πόλεων που έχουν τηλεθέρμανση. Η σύμβαση λοιπόν αυτή είναι ακόμα σε ισχύ και απομένουν 7 μήνες μέχρι να λήξει. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε σήμερα, η μονάδα 3 δεν θα έχει κλείσει , ούτε θα έχει αποσυρθεί μέχρι την λήξη της σύμβασης αυτής. Οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι από που προκύπτει ότι η σύμβαση του 2018 , έτσι όπως συμφωνήθηκε και υπογράφηκε, ευθύνεται για το κλείσιμο της Τηλεθέρμανσης;

4.Υπάρχει μέσα στην σύμβαση του 2018 η παράγραφος 3 από το άρθρο 3 που λέει: Κάθε ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη διατηρεί το δικαίωμα υποβολής αιτήματος αναθεώρησης των όρων της Σύμβασης, κυρίως σε περιπτώσεις ουσιαστικής μεταβολής των συνθηκών παροχής της εν λόγω υπηρεσίας (σε συνδυασμό με τα αναγραφόμενα στο άρθρο 7.3). Η υποβολή του σχετικού αιτήματος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον ένα έτος πριν την ημερομηνία λήξης της ισχύος της Σύμβασης. Σε κάθε περίπτωση η νέα, ή συμπληρωματική, Σύμβαση θα πρέπει να έχει συνυπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέρη πριν τη λήξη της τρέχουσας Σύμβασης. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι αν ο Δήμος Μεγαλόπολης ή το Δ.Σ. της Τηλεθέρμανσης έχουν ζητήσει από την ΔΕΗ κάποιο αίτημα αναθεώρησης ή υπογραφής κάποιας συμπληρωματικής σύμβασης , αφού έχουν προκύψει ουσιαστικές μεταβολές στις συνθήκες παροχής θερμικής ενέργειας.

5. Στην σύμβαση υπάρχει επίσης η παράγραφος 4 του άρθρου 3 όπου αναφέρει: Σε περίπτωση που είτε η ΔΕΗ είτε ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ δεν αιτηθεί λύση της Σύμβασης τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν τη λήξη ισχύος της, η Σύμβαση, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις παραγράφους 1 και 2 ανωτέρω, παρατείνεται αυτοδικαίως για πέντε (5) έτη. Η εν λόγω παράταση εφαρμόζεται ανά πενταετία υπό την αίρεση της εφαρμογής των αναφερομένων στις ανωτέρω παραγράφους 1 και 2, σχετικά με τη διάρκεια ζωής των Μονάδων. Το ερώτημα είναι αν κάποιος από τους συμβαλλόμενους έχει αιτηθεί λύση της σύμβασης; Αν δεν το κάνει κανένα μέρος αυτό , θα υπάρξει η παράταση των 5 χρόνων;

6. Είπατε ότι η αρχική σύμβαση του 1998 προέβλεπε ότι αν κλείσει η μονάδα 3 θα υπήρχε η δυνατότητα να βρεθεί τρόπος να συνδεθεί με άλλη μονάδα. Στην νέα σύμβαση του 2018 η παράγραφος 5 του άρθρου 3 αναφέρει:Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι θα εξετάσουν από κοινού πρόσφορους εναλλακτικούς τρόπους παροχής Θ/Ε μετά τη λήξη της διάρκειας ζωής (παύση λειτουργίας –απένταξη) της Μονάδας ή των Μονάδων που την παρέχουν. Στο πλαίσιο της εν λόγω διερεύνησης θα μπορούσε να εξεταστεί και η συγκρότηση ομάδας εργασίας από στελέχη των εμπλεκομένων μερών. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν ο Δήμος Μεγαλόπολης και η Τηλεθέρμανση έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για να συνεργαστούν με την ΔΕΗ για να βρεθούν εναλλακτικούς τρόπους παροχής θερμικής ενέργειας όπως αναφέρει η σύμβαση.

7. Αναφέρατε πολλές φορές την λέξη “μελέτες” και παρουσιάσατε πολλά αριθμητικά παραδείγματα για την Τηλεθέρμανση και το Φυσικό Αέριο, τόσο εσείς όσο και ο κ. Μπουγιούκος εμφανιστήκατε απόλυτα βέβαιοι ότι το Φυσικό Αέριο είναι η μόνη λύση . Θα ήθελα να δημοσιοποιήσετε την μελέτη ή τις μελέτες που έχετε στα χέρια σας και αναφέρατε και που με βάση αυτές έχετε καταλήξει στα συμπεράσματα σας.

8. Μου δηλώσατε ότι η ΔΕΗ δεν σας αφήνει ή δεν σας δίνει την δυνατότητα να συνδεθείτε με την μονάδα 5 φυσικού αερίου , οπότε από αυτό προκύπτει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την Τηλεθέρμανση. Θα ήθελα να μου στείλετε ή να δημοσιοποιήσετε το σχετικό έγγραφο της ΔΕΗ το οποίο αναφέρει αυτά που μου απαντήσατε.

Κύριε Δήμαρχε σεβόμενος τον πολύτιμο χρόνο σας, σας αποστέλλω τα παραπάνω ερωτήματα και αναμένω τις απαντήσεις σας, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη και πιο ακριβής ενημέρωση των πολιτών.

Σας ευχαριστώ

Αλεβίζος Παναγιώτης

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here