Συμμορίες αρχαιοκάπηλων έκαναν παράνομες ανασκαφές σε Αρκαδία και Μεσσηνία (pics)

0
1187

Διακριβώθηκε η δράση δύο συμμοριών τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στην πραγματοποίηση λαθρανασκαφών και παράνομων αρχαιολογικών ερευνών, σε περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας.

Σε ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αρκαδία και Μεσσηνία, συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα, μέλη των συμμοριών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και παράβαση της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ενώ δύο εκ των συλληφθέντων κατηγορούνται και για τα -κατά περίπτωση αδικήματα- της παράβασης των νομοθεσιών για τα όπλα και τα εκρηκτικά, τον Τελωνειακό Κώδικα, τις φωτοβολίδες, κροτίδες και παιδικά αθύρματα και για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους, καθώς και τρία ακόμη άτομα, τα οποία κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχει ταυτοποιηθεί ότι τα μέλη των συμμοριών ενέχονται σε τουλάχιστον έντεκα περιπτώσεις λαθρανασκαφής και παράνομης αρχαιολογικής έρευνας.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, -70- νομίσματα νεότερων χρόνων,

-12- ανιχνευτές μετάλλων, περίστροφο, -3- πιστόλια κρότου και ποσότητες πυρίτιδας και λαθραίου καπνού

 Το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας:

Διακριβώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείς Καλαμάτας, η δράση δύο (2) συμμοριών τα μέλη των οποίων ενέχονται στην πραγματοποίηση λαθρανασκαφών και παράνομων αρχαιολογικών ερευνών, σε περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας.  

Για τη σύλληψη των μελών των εγκληματικών ομάδων, πραγματοποιήθηκαν χθες (16.4.2019) το πρωί, σε περιοχές των Νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας και του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις, στις οποίες συνελήφθησαν συνολικά πέντε (5) ημεδαποί, ηλικίας 44, 52, 54, 55 και 59 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και παράβαση της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς»,  ενώ ο 44χρονος και ο 52χρονος κατηγορούνται και για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της παράβασης των νομοθεσιών για τα όπλα και τα εκρηκτικά, τον Τελωνειακό Κώδικα, τις φωτοβολίδες, κροτίδες και παιδικά αθύρματα και για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους, καθώς και τρεις (3) ακόμη ημεδαπούς, ηλικίας 60, 64 και 69 ετών, αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ειδικότερα, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, διακριβώθηκε ότι οι τρεις (3) εκ των συλληφθέντων, ηλικίας 52, 55 και 59 ετών, μαζί με άγνωστους συνεργούς τους, τουλάχιστον από τις αρχές Δεκεμβρίου 2018, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε συμμορία, ενώ και οι έτεροι δύο (2) ηλικίας 44 και 54 ετών, επίσης με άγνωστους συνεργούς τους, τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2019, είχαν ομοίως συστήσει και ενταχθεί σε έτερη συμμορία, με σκοπό την πραγματοποίηση λαθρανασκαφών και παράνομων αρχαιολογικών ερευνών, σε περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας.

Τα μέλη των συμμοριών, έχοντας αναπτύξει διακριτούς μεταξύ τους ρόλους και διαρκή δράση, αλλά και χρησιμοποιώντας κατάλληλα σκαπτικά μηχανήματα, ανιχνευτές μετάλλων και άλλα μηχανήματα διασκόπισης του εδάφους, προέβαιναν σε λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, από την ανεύρεση- υπεξαίρεση αρχαίων αντικειμένων και την εν συνεχεία παράνομη εμπορία αυτών.

Επιπλέον, για να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, στις μεταξύ τους επικοινωνίες, είτε χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις, αποφεύγοντας την αναφορά περισσότερων στοιχείων, είτε απενεργοποιούσαν τις τηλεφωνικές συσκευές- συνδέσεις τους.

Από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι τα μέλη της πρώτης συμμορίας, κατά το χρονικό διάστημα από την 20.12.2018 έως την 20.3.2019, πραγματοποίησαν συνολικά οκτώ (8) περιπτώσεις λαθρανασκαφών και παράνομων αρχαιολογικών ερευνών, σε περιοχές της Αρκαδίας και μία (1) περίπτωση λαθρανασκαφής και παράνομης αρχαιολογικής έρευνας σε περιοχή της Μεσσηνίας. Ομοίως προέκυψε, ότι τα μέλη της δεύτερης συμμορίας, την 19.3.2019 πραγματοποίησαν δύο (2) περιπτώσεις λαθρανασκαφών και παράνομων αρχαιολογικών ερευνών, σε περιοχές της Μεσσηνίας, ενώ εκτιμάται, ότι σε μία (1) τουλάχιστον περίπτωση προέβησαν στην εκτίμηση της χρηματικής αξίας αρχαίου αντικειμένου. 

Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθήκες, οχήματα, αγροτεμάχια και υπαίθριους χώρους, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

 • -70- νομίσματα νεότερων χρόνων,
 • -12- ανιχνευτές μετάλλων και -5- μεταλλικοί ράβδοι ανίχνευσης μετάλλων,
 • εμπροσθεγεμές δίκαννο όπλο- κουμπούρα,
 • περίστροφο,
 • -5- κυνηγετικά όπλα,
 • -3- πιστόλια κρότου,
 • -61- φυσίγγια και διόπτρα πυροβόλου όπλου,
 • ποσότητες άκαπνης πυρίτιδας, συνολικού βάρους -976- γραμμαρίων,
 • ποσότητα λαθραίου καπνού, συνολικού βάρους -1.106- γραμμαρίων,
 • φορητός πομποδέκτης (ασύρματος),
 • διάφορα ηλεκτρονικά εργαλεία και εξαρτήματα (αμπερόμετρο, συσκευή ανίχνευσης ιόντων, βυθόμετρο, μικροσκόπιο κ.ά.),
 • ναυτική φωτοβολίδα και -5- αμπούλες διοξειδίου του άνθρακα,
 • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, υπολογιστή παλάμης (tablet) και συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb sticks και σκληροί δίσκοι),
 • -13- χάρτες που απεικονίζουν αγροτοδασικές περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας,
 • πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και γεωργικών εργαλείων χειρός και
 • -11- συσκευές κινητών τηλεφώνων, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.   

Τα κατασχεθέντα νομίσματα των νεότερων χρόνων, καθώς και το εμπροσθογεμές δίκαννο- κουμπούρα, θα αποσταλούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες, για εκτίμηση και χαρακτηρισμό, ενώ η κατασχεθείσα ποσότητα λαθραίου καπνού, θα σταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, για τη ταυτοποίηση των συνεργών των ανωτέρω, ενώ διερευνάται περαιτέρω το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας τους, καθώς και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

από το ArcadiaPortal.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here