ΑρχικήΑΡΘΡΑΣυμμετοχή του Δήμου Μεγαλόπολης στο «Δίκτυο Δήμων Αλφειός ποταμός-Το ποτάμι που μας...

Συμμετοχή του Δήμου Μεγαλόπολης στο «Δίκτυο Δήμων Αλφειός ποταμός-Το ποτάμι που μας ενώνει»

Με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που παρουσιάζει ο Αλφειός ποταμός και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης αυτού, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση-συζήτηση για τη δημιουργία του «Δικτύου Δήμων Αλφειός ποταμός-Το ποτάμι που μας ενώνει», μεταξύ του Δήμου Πύργου και των Δήμων που διαπερνά ο Αλφειός ποταμός.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνάντηση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, συμμετείχαν ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος – ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία δημιουργίας του δικτύου – ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Αναστάσιος Καρνάρος (εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Σάκη Μπαλιούκο), ο δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Δημήτρη Σιέμπο και τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου Παναγιώτη Αθανασά. Στη συνάντηση είχε προγραμματιστεί να παρευρεθεί και ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, αλλά ένα έκτακτο προσωπικό θέμα δεν του το επέτρεψε.

Στην συνάντηση-συζήτηση συμμετείχε η άμισθη σύμβουλος δημάρχου σε θέματα Ανάπτυξης, Προγρ/σμού, Ευρωπαϊκών Έργων και Πολιτισμού Έβελυν Καρακίτσου, η οποία «υπέγραψε» το όλο εγχείρημα, καθώς και ο Γιώργος Σαραντόπουλος εκπροσωπώντας την ΚοινΣεπ «Ανιγριάδες Νύμφες» που ασχολείται ενεργά με τα θέματα του Αλφειού. 

* Πρωταρχικός σκοπός του Δικτύου είναι η επίτευξη της συνεργασίας των Δήμων που διαπερνά ο ποταμός Αλφειός και παραπόταμοί του, προκειμένου να αντιμετωπισθούν από κοινού τα περιβαλλοντικά προβλήματα που παρουσιάζει ο ποταμός, καθώς και η προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή κοινών δράσεων και στρατηγικών. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε εκτενή συζήτηση των δημάρχων και των συνεργατών όπου συμφωνήθηκαν όλες οι παράμετροι για τη δημιουργία του καταστατικού του Δικτύου σε μορφή Μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

«Ο Αλφειός μας δίνει η δύναμή του»

Πρώτος το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος που ευχαρίστησε θερμά όλους τους δημάρχους για την συμμετοχή τους και την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρωτοβουλία του.

«Εκπροσωπούμε τους Δήμους από τους οποίους περνάει ο Αλφειός ποταμός και μας δίνει τις δυνάμεις του νερού, του πολιτισμού, της άθλησης… Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί η ανθρώπινη αχαριστία στην ευεργεσία της φύσης. Είναι αυτονόητο ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Αποτελούμε μέρος του οικοσυστήματος και μας απασχολούν ζητήματα όπως, η ρύπανση του ποταμού, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτός παρέχει στην ανάπτυξη, το πολιτιστικό απόθεμα που υπάρχει γύρω από το φυσικό στοιχείο και οι ζημιές που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα» τόνισε ο δήμαρχος Πύργου, και συνέχισε: «Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται αποσπασματικά. Για να έχουμε μια σοβαρή και με διάρκεια στο χρόνο παρέμβαση πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις. Να συμφωνήσουμε σε δράσεις και μελέτες που θα έχουν μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και στήριξη, όπως και να καταλήξουμε σε οργανωτικό σχήμα ώστε να έχουμε μια μόνιμη δομή και πλαίσιο συνεργασίας».

Οι «φιλοξενούμενοι» Δήμοι: Στηρίζουμε την πρωτοβουλία

Την στήριξη της πρωτοβουλίας του κ. Αντωνακόπουλου εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Γορτυνίας και Μεγαλόπολης κ.κ. Κούλης και Χριστογιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τις δυνατότητες που παρέχει μια τέτοια συνεργασία στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση και προστασία του Αλφειού ποταμού.

«Είναι μια πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία για την οποία αναλάβαμε δέσμευση να τη στηρίξουμε» τόνισε ο κ. Κούλης. «Τα ποτάμια είναι πηγή ζωής, έμπνευσης και ιστορίας. Στοιχεία της φύσης που μας δίνουν τη δυνατότητα συνεργασίας και μέγιστης αξιοποίησης. Κι αυτό φιλοδοξούμε για τον Αλφειό. Να μας ενώσει ως πολίτες, να τον αξιοποιήσουμε και μέσω του Δικτύου να υλοποιήσουμε σωρεία δράσεων που θα είναι επωφελείς για τις τοπικές μας κοινωνίες».

Με ανάλογη δήλωσή του ο κ. Χριστογιαννόπουλος υπερθεμάτισε τονίζοντας και την τουριστική δυνατότητα που διαθέτει το ποτάμι. «Συμφωνούμε σε όλα τα βασικά σημεία τοποθέτησης του κ. Αντωνακόπουλου. Ό,τι θετικό μπορεί να δώσει ο Αλφειός, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε μέσω του Δικτύου και πρωτίστως να τον προστατεύσουμε. Επίσης μπορεί να γίνει τουριστική εκμετάλλευση του ποταμού καθώς περνάει από περιοχές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στον τομέα αυτό. Εκτιμώ ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία».

Γιώργος Γεωργιόπουλος: «Να αφήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα με θετικό τρόπο»

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, τόνισε ότι: «Η πρωτοβουλία είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Αρχαία Ολυμπία και ο Αλφειός ταυτίζονται από την εποχή του Μύθου. Δεν αποτελεί μόνο πηγή ζωής για την περιοχή, αλλά και μια μεγάλη δυνατότητα η οποία δυστυχώς μένει ανεκμετάλλευτη χρόνια τώρα. Σήμερα, σε μια εποχή πολύ κρίσιμη για το περιβάλλον, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μέσα από παρεμβάσεις τη βιωσιμότητά του και να αφήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα με θετικό τρόπο».

Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στις …απειλητικές διαθέσεις του ποταμού όταν εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα. «Ο Αλφειός είναι και μια απειλή, και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει. Περνάει ελάχιστα μέτρα από τον Αρχαιολογικό χώρο, έχουν γίνει έργα αλλά δεν είναι ικανά να μας εφησυχάσουν. Μπορεί να μην ανήκει στην αρμοδιότητα των Δήμων η αντιπλημμυρική προστασία των ποταμών, αλλά δεν είναι έξω από τα ενδιαφέροντά τους. Βεβαίως στην περιοχή υπάρχει και το φράγμα που χρειάζεται παρεμβάσεις και ανάδειξη. Ένα Δίκτυο μπορεί να μας προσφέρει πολλά, γιατί είναι χρήσιμο και στη μεταφορά γνώσεων και στην αλληλεπίδραση και τις κοινές δράσεις».

Αναστάσιος Καρνάρος: «Το ποτάμι μας χρειάζεται, όπως κι εμείς αυτό»

Για την αλληλένδετη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των κατοίκων του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και του Αλφειού, μίλησε ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Καρνάρος. «Το ποτάμι μας ενώνει, μας δίνει ζωή… Το ποτάμι χρειάζεται τη βοήθειά μας, όπως κι εμείς τη δύναμή του. Και κυρίως στην επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε με αντιπλημμυρικά έργα. Οι καλλιέργειες του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων βασίζονται στα νερά του αλλά με την ορμή του δημιουργούνται προβλήματα το χειμώνα. Στη συνολική προσπάθεια του Δικτύου, ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων θα είναι δίπλα, πάντα με τη σκέψη ότι χρειαζόμαστε τον ποταμό και μας χρειάζεται κι’ αυτός».

Έβελιν Καρακίτσου: «Ένα πολύ δυναμικό εγχείρημα»

Τέλος, η κ. Καρακίτσου υπογράμμισε τη δυναμική της σύστασης του Δικτύου και ενημέρωσε για επιπλέον δράσεις που γίνονται από την πλευρά του Δήμου Πύργου για την προστασία του Αλφειού. «Από τα πρώτα θέματα που μου ανέθεσε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος χρίζοντάς με συνεργάτιδά του, ήταν το Δίκτυο Δήμων. Πίστεψα και πιστεύω σ’ αυτό, γιατί είναι ένα εγχείρημα πολύ δυναμικό. Πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες, κι ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Μόνο όφελος μπορούν να επιφέρουν. Επιπλέον, έχουμε υποβάλλει πρόταση στο «Πράσινο Ταμείο» σε συνεργασία με το ΕΜΠ για την προστασία του Αλφειού και ευελπιστούμε αυτή η πρόταση να έχει θετικό αποτέλεσμα».

από το lialive.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια