ΑρχικήΑΡΘΡΑΣυγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Δήμου Μεγαλόπολης

Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Δήμου Μεγαλόπολης

Σύμφωνα με την από 23-11-2020 Εισήγηση της Προϊσταμένης της Δ/νσης Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μεγαλόπολης, προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αιτείται η συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Δήμου Μεγαλόπολης.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας συγκροτείται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και αποτελείται από τα εξής μέλη:

α. Έναν (1) Αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο ή δημοτικό/ή σύμβουλο ως Πρόεδρο.

β. Έναν (1) δημοτικό/ή σύμβουλο των λοιπών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

γ. Έναν (1) υπάλληλο της Κοινωνικής Υπηρεσίας ή της Υπηρεσιακής Μονάδας Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του δήμου.

δ. Έναν (1) εκπρόσωπο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του δήμου.

ε. Έναν (1) εκπρόσωπο τοπικού επαγγελματικού/εμπορικού συλλόγου ή συνεταιριστικής οργάνωσης.

στ. Έναν (1) εκπρόσωπο τοπικού γυναικείου/φεμινιστικού συλλόγου/φεμινιστικής οργάνωσης ή μη κυβερνητικής οργάνωσης με δράση στα θέματα της ισότητας των φύλων.

ζ. Δύο (2) εμπειρογνώμονες δημότες με ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων.

Τα μέλη της Επιτροπής δεν λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους σε αυτή κανενός είδους αμοιβή ή αποζημίωση.

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθορίζονται ο τρόπος επιλογής των μελών, η λειτουργία της και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την οργάνωση της Επιτροπής.

Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας περιλαμβάνουν:

-> Σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία, συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του Δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση σχεδίων δράσης και την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο

-> Διατυπώνει προτάσεις και εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής , πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

-> Συνεργάζεται με την «Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων», με τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, Υπηρεσιακές Μονάδες των Δήμου, με δομές και συλλογικότητες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό επίπεδο.

-> Συνεργάζεται με τις δομές του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ.) για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

Συνεπώς η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας αποτελεί τον σύνδεσμο της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. με τους Δήμους, σε επίπεδο πολιτικών ισότητας και μπορεί να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές που εμπίπτουν στο φάσμα των αρμοδιοτήτων των Δήμων.

Ενδεικτικά, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας μπορεί να συνδιοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια σε θέματα κακοποίησης/πρόληψης της βίας, υγείας, γυναικείας απασχόλησης και πολιτικών ίσων ευκαιριών, καταπολέμησης των στερεοτύπων με βάση το φύλο, ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης καθώς και να συνεργάζεται με γυναίκες από το πεδίο του πολιτισμού και των τεχνών σε επίπεδο Δήμου ή και Περιφέρειας, με την Α”/θμια και Β”/θμια εκπαίδευση και με τις Μονάδες Υγείας για ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες των Δήμων κλπ .

Το ΔΣ Μεγαλόπολης αποφάσισε ομόφωνα και συγκροτεί Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Μεγαλόπολης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 70Α του Ν. 3852/2010 «…- Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/7.6.2010 τεύχος Α’), όπως προστέθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 4604/19 (ΦΕΚ 50/26.03.2019 τεύχος Α”), αποτελούμενη από τα εξής παρακάτω μέλη:

1. Θεοφάνης Καλογερόπουλος, Αντιδήμαρχος Μεγαλόπολης/Δημοτικός Σύμβουλος από την παράταξη του Δημάρχου «Βήμα στο Αύριο», ως Πρόεδρος.

2. Κακκαβάς Πολύβιος/ Δημοτικός Σύμβουλος από την παράταξη της μειοψηφίας «Νέα Αρχή».

3. Μπρακουμάτσου Μαρία, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, υπάλληλος του Νομικού Προσώπου «Κοινωνική Προστασία & Αλληλεγγύη» του Δήμου Μεγαλόπολης.

4. Τρουγκάκου Χαρίκλεια, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ενιαίου Λυκείου Μεγαλόπολης.

5. Γεωργακόπουλος Χρήστος, εκπρόσωπος Εμπορικού Συλλόγου Μεγαλόπολης.

6. Σπανού Θεοδώρα, εκπρόσωπος Συλλόγου Γυναικών Μεγαλόπολης.

7. Γκιουμές Ιωάννης, δημότης.

8. Μανιάτη Μαρία, δημότισσα

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
794ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ