ΑρχικήΑΡΘΡΑΣτο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης εντάσσεται και ο Δήμος Μεγαλόπολης

Στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης εντάσσεται και ο Δήμος Μεγαλόπολης

60 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης!

Με 60 εκατομμύρια ευρώ, 20 κάθε χρόνο έως το 2021, ξεκινά άμεσα το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το οποίο θα χρηματοδοτήσει έργα προστασίας του περιβάλλοντος δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης.

Την ίδρυση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης εξήγγειλε την Δευτέρα 4 Ιουνίου στην Κοζάνη ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος.

«Το Ελληνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ιδέα που τώρα σταδιακά ωριμάζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση το κάνει πράξη», δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κινητοποιεί επίσης και τα συναρμόδια υπουργεία για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και συντονισμό δράσεων στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας.

«Στόχος μας είναι να χρηματοδοτήσουμε δράσεις και μέτρα που να εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη και βιώσιμη εργασία και να έχουν θετικό περιβαλλοντικό και κλιματικό πρόσημο», υπογράμμισε ο Αν. ΥΠΕΝ σημειώνοντας επίσης ότι το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι διακριτό εργαλείο από άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο και το ειδικό τέλος δικαιωμάτων λιγνίτη. Αντίθετα, οι πόροι του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης προέρχονται από μέρος των εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία είναι κάτω από την κεντρική διαχείριση της πολιτείας.

Θέτοντας περαιτέρω το πλαίσιο για το Ελληνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι η δημιουργία ενός νέου φορέα για τη διαχείριση της χρηματοδότησης δεν είναι επιθυμητή λύση, καθώς θα αύξανε την πολυπλοκότητα χωρίς ουσιαστικό όφελος. Η κυβέρνηση πρόκειται να θεσπίσει επομένως Ειδικό Λογαριασμό για τη Δίκαιη Μετάβαση σε υφιστάμενο φορέα και θα προχωρήσει στις θεσμικές παρεμβάσεις που χρειάζονται εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Σε ό,τι αφορά τους ειδικότερους άξονες χρηματοδότησης, ο Αν. ΥΠΕΝ. σημείωσε ότι ειδικά για το 2018, χρειάζονται ώριμα έργα και προτάσεις από όλους τους φορείς και όχι μόνο από την αυτοδιοίκηση, ενώ από το 2019 και μετά θα αξιοποιηθούν και τα αναπτυξιακά και χωροταξικά σχέδια που θα καταρτιστούν μέσω του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας που θα υλοποιήσει η περιοχή με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην παρούσα φάση, και με βάση τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας, αλλά και αναπτυξιακά σχέδια και προτάσεις που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν, διαφαίνεται ότι πιθανοί άξονες για το Ταμείο αφορούν την ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, κυκλική οικονομία (αξιοποίηση αποβλήτων, αποβλήτων τροφίμων), τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, την αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς και προγράμματα ολοκληρωμένης παρέμβασης στον τομέα της εργασίας και στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Βούληση του ΥΠΕΝ και της κυβέρνησης συνολικά είναι να κινητοποιηθεί όλη η κοινωνία για τον προγραμματισμό του πόρου: «Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, κεντρική κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, φορείς, επιστημονική κοινότητα, κοινωνία» επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ ανακοινώνοντας την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης με όλη την τοπική κοινωνία, με κατάθεση προτάσεων και ηλεκτρονικά, μέσω του open.gov. H ηλεκτρονική διαβούλευση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών, και η συζήτηση πρέπει να είναι ανοικτή, με τους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τους νέους, τους επιστήμονες.

«Από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, θέλουμε να φέρουμε παραδείγματα από το μέλλον, ένα μέλλον το οποίο εάν το σχεδιάσουμε σωστά όλοι μαζί, θα επιτρέψει και τη μόχλευση και την κινητοποίηση επιπλέον κεφαλαίων και παραγωγικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.

δείτε ολόκληρη την ομιλία του κ. Φάμελου από το kozani.tv

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ερχονται πολύ δυσκολες καταστασεις στη Μεγαλοπολη. Πρεπει ολοι, πολιτες-πολιτικοι-ΜΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ. Η ανεργια και η παρακμη ειναι προ των πυλών!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια