Στο «μικροσκόπιο» της Περιφέρειας Πελοποννήσου η αποκατάσταση των πληγέντων στην Αρκαδία

0
183

Συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 4 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.

Το πρώτο θέμα το οποίο συζητήθηκε είχε να κάνει με τις καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν την Αρκαδία το Σάββατο 25 Ιουνίου.

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου μίλησε για την θεομηνία την οποία έζησαν οι κάτοικοι της Αρκαδίας και συγκεκριμένα του δήμου Μεγαλόπολης και Τρίπολης με τις ασταμάτητες βροχές και το χαλάζι, τα οποία κατέστρεψαν καλλιέργειες και οικοσυσκευές.

Η κυρία Νικολάκου εισηγήθηκε αρχικά κάνοντας μια αναδρομή στα συμβάντα που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση ήταν άμεση θεωρώντας ότι και τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα. Αναφέρθηκε στα κλιμάκια τα οποία επισκέφτηκαν το νομό λέγοντας ότι αυτά μπορούν να πιέσουν έτσι ώστε να διεκδικήσουν χρήματα για να αντιμετωπιστούν οι πληγές.

[blockquote style=”1″]Οι κάτοικοι των περιοχών που χάθηκαν ολοκληρωτικά οι οικοσυσκευές τους πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν.[/blockquote]

Η κυρία Νικολάκου τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και στόχος είναι να γίνει η άμεση αποζημίωση. Για τους αγρότες είπε ότι το θέμα είναι πιο λεπτό και πρέπει να ρίξουν περισσότερο την προσοχή, γιατί είναι πιο δύσκολο θέμα καθώς υπάρχουν και θέματα γραφειοκρατίας τα οποία μπορούν να πάνε τα πράγματα λίγο πίσω.

Ο κ. Γιαννακούρας με την σειρά του είπε ότι η βροχή αυτή έπεσε την πιο ακατάλληλη στιγμή με τις σοδιές μην έχουν προλάβει να γίνουν ή να μαζευτούν από τους αγρότες, με τις καταστροφές να είναι τραγικές και ανυπολόγιστες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας όπως και η κυρία Νικολάκου μίλησαν για τις προσπάθειες που έγιναν από τους υπαλλήλους της περιφέρειας Πελοποννήσου, της ΔΕΗ, της πυροσβεστικής και όλων εκείνων που έσπευσαν να γλιτώσουν τα χειρότερα και να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές.

[blockquote style=”1″]Έχει γίνει καταγραφή των ζημιών και ένας κατάλογος με το τι χρειάζεται. Πρέπει άμεσα να γίνει καθαρισμός των ποταμών και θα γίνει.[/blockquote]

Επίσης ζήτησαν και χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση για να ελαφρύνουν τις πηγές.

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Στρατηγάκος, υπεύθυνος πρωτογενή τομέα περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε την σοβαρότητα του θέματος αλλά και τις συνέπειες που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα και στην τοπική οικονομία.

[blockquote style=”1″]Γύρω στα 1.500 μελισσοσμήνοι έχουν χαθεί όπως επίσης και 50 περίπου πρόβατα[/blockquote]

Ο κ Πατσαρίνος ρώτησε ποιο είναι το ποσό στο οποίο έχει υπολογιστεί το μέγεθος της καταστροφής και τι είναι αυτό που ζητούν από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για τις μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες του δήμου Τρίπολης και στις οικοσυσκευές κυρίως της Μεγαλόπολης.

«Θα είμαστε δίπλα στην παρακολούθηση και στην επίλυση του προβλήματος», τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι τα ζητήματα των επιχειρήσεων και των υποδομών αφορούν την περιφέρεια και με τις οικοσκευές τους δήμους και τις καλλιέργειες τον ΕΛΓΑ. Με τις δηλώσεις αυτές του κ. Πατσαρίνου το περιφερειακό συμβούλιο διαμαρτυρήθηκε ιδιαίτερα με τα αντιπλημμυρικά έργα στα οποία αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γόντικας τοποθετήθηκε επί του θέματος αναφέροντας ότι τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της περιφέρειας και όχι έργα καπιταλιστικά.

[blockquote style=”1″]Μόνο η ζημιά στο Μαντινειακό πεδίο που έγινε από τις χωματερές αρκεί για να χαρακτηρίσει αυτές τις ευθύνες[/blockquote]

«Θέλουμε ένα ομόφωνο ψήφισμα από το περιφερειακό συμβούλιο για να συμψηφιστούν τα ασφάλιστρα του 15 και 16», είπε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος τους του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση» κ. Τσιοτίνας.

Τα δέντρα και τα λάστιχα χάθηκαν, μπορούν να επιδοτηθούν από την περιφέρεια όπως έγινε στις Πρέσπες είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να πέσουν χρήματα στην περιοχή για να ορθοποδήσουν.

[blockquote style=”1″]Μην περιμείνουμε τον ΕΛΓΑ για πηγάδια και γεωτρήσεις[/blockquote]

Κλείνοντας ο κ. Τσιοτίνας κάλεσε την περιφέρεια Πελοποννήσου να βάλει πλάτες.

Ο ταμίας του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας κ. Γκάνιος είπε μερικά από τα προβλήματα τα οποία τους απασχολούν καθημερινά, προβλήματα τα οποία δεν τους επιτρέπουν να εργαστούν και να συνεχίσουν με κάποιο τρόπο τη ζωή τους. Δεν παράλειψε ο κ. Γκάνιος να μιλήσει για τον ΕΛΓΑ και για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις αποζημιώσεις προηγούμενων χρόνων.

Ο πρόεδρος του ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου «Μαντινεία» κ. Τσάμης αναφέρθηκε επίσης για τις καταστροφές πλημμύρες αλλά και στις επόμενες νεροποντές οι οποίες κατέστρεψαν τις όποιες προσπάθειες έκαναν μετά τις πλημμύρες με την ελπίδα ενός εισοδήματος οι παραγωγοί.

Κάλεσε τον κ. Τατούλη και Γιαννακούρα να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταγραφή των νέων δεδομένων καθώς η γεωλογία έχει αλλάξει.

Ο αντιπρόεδρος βιοκαλλιεργητών Αρκαδίας κ. Καρράς πρότεινε να πάρουν μία απόφαση για να υπάρχει μια άμεση στοχευόμενη επίθεση στους πληγέντες, και μίλησε και για τα αντιπλημμυρικά έργα με δυο φράγματα στην περιοχή του Κούβλη και του Μανασιώτη όπου θα μπορούν να αρδεύουν και να ελέγχουν την ροή των δυο χειμάρρων και περνούν από χωριά.

[blockquote style=”1″]Πάγωμα των χρεών προς των ΕΛΓΑ εδώ και 3 χρόνια που έχουν πάει ήδη στην εφορία και να πιστωθεί ο ΕΛΓΑ[/blockquote]

Ο κ. Κατσίρης μίλησε για τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν στις καλλιέργειες σε μια εποχή συγκομιδής , αλλά και ανάπτυξης των αμπελιών και των αχλαδιών. Θα πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές να παγώσουν όπως και τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και να δούμε τι θα κάνουμε με τα ρέματα και με τους χείμαρρους.

Ο κ. Ρουμελιώτης εντεταλμένος σύμβουλος της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Πελοποννήσου μεταξύ άλλων περιέγραψε τις εικόνες τις οποίες αντίκρισε ο ίδιος στην περιοχή της Αρκαδίας, οι οποίες ήταν απογοητευτικές, καθώς υπήρξαν ολοκληρωτικές καταστροφές. Η καταστροφή αυτή πρέπει να γίνει ο λόγος για τον οποίο θα γίνουν επεμβάσεις έτσι ώστε να μην υπάρξουν πάλι τέτοια φαινόμενα. Μίλησε επίσης για όλα όσα πρέπει να γίνουν για να επιδιορθωθούν οι ζημιές.

[blockquote style=”1″]Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Πρέπει να γίνει άμεσα εκτίμηση των ζημιών και να γίνει μία γενναία χρηματοδότηση έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες[/blockquote]

 

από το ArcadiaPortal.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here