Στο επίκεντρο απολύσεις και κινητικότητα

0
174

Απανωτές συναντήσεις είχε χθες ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενόψει του κρίσιμου ραντεβού του με την τρόικα τη Δευτέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να εξασφαλίσει παράταση ως τον Σεπτέμβριο για την επίλυση του ζητήματος της κινητικότητας και για τον λόγο αυτό συνεργάστηκε με υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να συγκεντρώσει όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί.

Στη συνάντηση που είχε με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, το μοναδικό θέμα στην ατζέντα ήταν η νομοθετική ρύθμιση – εξπρές που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στο καθεστώς της μακρόχρονης δικαστικής προστασίας, την οποία απολαμβάνουν συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι – αν και η εργασιακή τους σχέση έχει λήξει – παραμένουν στις θέσεις τους για πολλά χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις μέσα από προσωρινές δικαστικές διαταγές.

Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να συγκεντρώσει τα στοιχεία για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις και στη συνέχεια να καταλήξει στο περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης, που σε κάθε περίπτωση θα προβλέπει την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να γίνονται σύντομα οι δίκες των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές παραμένουν περίπου 6.000 συμβασιούχοι, από τους οποίους οι περισσότεροι απασχολούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, από την ημέρα που κατατίθεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, το αίτημα για προσωρινή διαταγή θα πρέπει να συζητείται σε δύο ημέρες και η συζήτηση της αίτησης να γίνεται μέσα σε τριάντα ημέρες. Ενώ η οριστική απόφαση να εκδίδεται το αργότερο μέσα σε οκτώ μήνες. Μάλιστα, προτείνεται να μην υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης αναβολής στα ασφαλιστικά μέτρα ή – σε περίπτωση που δίδεται – να μην ξεπερνά τις δεκαπέντε ημέρες.

Από το enikos.gr

 

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here