Στις επιτροπές προς συζήτηση το νομοσχέδιο της ΔΕΗ – Τοποθετήσεις κομμάτων και Σταθάκη

0
412

Στην αρμόδια επιτροπή συζητάται από σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα της τρέχουσας αξιολόγησης – Οι εισηγήσεις των πολιτικών κομμάτων.

Πεδίο μετωπικής σύγκρουσης, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αποτελεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων τής ΔΕΗ. Η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο «Διαρθρωτικά Μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτην και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού» ξεκίνησε, με τη διαδικασία του επείγοντος, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με στόχο να ψηφιστεί μέσα στην προσεχή εβδομάδα από την Ολομέλεια, στη σκιά των κινητοποιήσεων που έχει προαναγγείλει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Κυριακής.

Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που εκλέγονται στις περιοχές της αποεπένδυσης της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες, καθώς αυτά ήταν εμβληματικού χαρακτήρα ζητήματα που είχε αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.

Σταθάκης: Κρατήσαμε τις υδροηλεκτρικές μονάδες – Ανατρέψαμε τους δραματικούς σχεδιασμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη ΔΕΗ

Η κυβέρνηση, μέσα από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση, ανέτρεψε τους δραματικούς σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει για τη ΔΕΗ, διαδοχικά προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας για το νομοσχέδιο στη Βουλή, αναφέροντας ότι αποτελεί θράσος η στάση της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ανέτρεψε, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, τις τρεις βασικές ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά. «Φέρνουμε την τρίτη κατά σειρά επιτυχημένη κύρωση στις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα. Δεν θα ζητήσουμε, ασφαλώς, συγνώμη από τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά γιατί ακυρώσαμε τα σχέδιά τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός και την πρώτη και τη δεύτερη και θα μας εμπιστευτεί και την τρίτη φορά» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δεν άνοιξε κανένα άλλο θέμα διαπραγμάτευσης. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι δεν πωλείται καμία υδροηλεκτρική μονάδα, που είναι και οι καλύτερες μονάδες από άποψη απόδοσης στη ΔΕΗ και αποτελούν και τη βάση της κερδοφορίας της. Δεν πωλούνται οι μονάδες φυσικού αερίου που αποτελούν, επίσης, εξαιρετικά αποδοτικές μονάδες. Πωλούνται δύο μονάδες λιγνίτη, μία στη Μεγαλόπολη που έχει σύντομη διάρκεια ζωής και μία στη Μελίτη. Συγκριτικά με τους σχεδιασμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, στη ΔΕΗ μένει ο Άγιος Δημήτριος και αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα όλων των μονάδων του, μετά την περιβαλλοντική αναβάθμιση. Μένει, επίσης, η «Πτολεμαϊδα 5», που με την ολοκλήρωσή της, σε δύο χρόνια, θα αποτελεί, με διαφορά, την καλύτερη λιγνιτική μονάδα από όλες. Συνεπώς, η ΔΕΗ διατηρεί μία ισοδυναμία, αν όχι πλεονέκτημα, στη σύνθεση των μονάδων του λιγνίτη, υποστήριξε.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στη «Μεγαλόπολη 5» και στο ιστορικό της. «Θα ανοίξω το στόμα μου. Φτιάχτηκε μία ολοκαίνουργια μονάδα χωρίς δίκτυο για να μπορεί να λειτουργήσει, με συνέπεια να δουλεύει μέχρι σήμερα σε δοκιμαστική λειτουργία, γιατί δεν μπορεί να παράξει και να δώσει στο δίκτυο, γιατί δεν υπάρχει δίκτυο για να απορροφήσει. Άρα, το status quo που υπάρχει σήμερα δεν μπορούσε να αλλάξει γιατί μετά δεν θα έπαιρνε κανείς τις λιγνιτικές μονάδες. Άρα έναν χρόνο, μέχρι το 2019 που θα δουλέψει το νέο δίκτυο και η νέα μονάδα θα μπορέσει να δουλέψει πλήρως, αναγκαστικά πληρώνουμε το κόστος των περίφημων σχεδιασμών των διαδοχικών κυβερνήσεων που έκαναν πανάκριβες μονάδες χωρίς να έχουν σχεδιάσει την υποδομή» σημείωσε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι με αυτά τα δεδομένα, η κριτική που ασκείται σήμερα είναι προβληματική και ακατανόητη. «Δεν βάζουμε εμείς τη Μεγαλόπολη σε δοκιμαστική λειτουργία. Είναι έτσι από ιδρύσεώς της. Διότι δεν αναπτύχθηκε το δίκτυο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιταχυνθεί το έργο ώστε να τελειώσει το δίκτυο της Πελοποννήσου και να μπορέσει η μονάδα να μπει σε πλήρη λειτουργία» τόνισε.

Έντονη κριτική στη ΝΔ
«Αποτελεί θράσος εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας όλη αυτή η ηθικοκεντρική συζήτηση» σχολίασε, επίσης, ο κ. Σταθάκης για την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει σήμερα. «Το σύνολο των μέτρων που πήρε η ΝΔ και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ποτέ δεν τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού. Αντίθετα, εμείς θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού τη νέα συμφωνία του 2015 με όλες τις δεσμεύσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα θέματα του ενεργειακού τομέα. Όλα αυτά τα είπαμε στον ελληνικό λαό με μεγάλο κόστος πολιτικό και χάσαμε το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Άρα όλη αυτή τη συζήτηση ηθικοκεντρικού χαρακτήρα απορώ πώς έχει το θράσος η ΝΔ να την κάνει» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Όντως, ακυρώσαμε τις τρεις βασικές ιδιωτικοποιήσεις που έκανε η ΝΔ στον ενεργειακό τομέα. Ακυρώσαμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, φτιάξαμε ένα νέο σχέδιο που διαπραγματευτήκαμε και πέρασε από τους θεσμούς, ο ΑΔΜΗΕ βρέθηκε με 51% δημόσιο έλεγχο, βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής με υψηλό τίμημα και έχουμε μία εταιρεία που και ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση πληρωμής ενός μέρους του χρέους και διατηρήσαμε μία εταιρεία με δημόσιο έλεγχο και πολύ σημαντικό στρατηγικό επενδυτή» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και επέμεινε: «Να ζητήσουμε συγνώμη από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που ακυρώσαμε το ΔΕΣΦΑ; Την περίφημη επένδυση των 400 εκατομμυρίων με μία αζέρικη εταιρεία; Η κυβέρνησή μας, που τη λέγατε ιδεοληπτική, που τη λέτε ότι διώχνει επενδύσεις, 18 μήνες μετά κατάφερε να ανεβάσει το τίμημα στα 535 εκατομμύρια, δεν είναι μικρή η διαφορά, στον διαγωνισμό συμμετείχαν δύο ευρωπαϊκές συμπράξεις, τον κέρδισε μία με μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις στην περιοχή, ενώ η συμφωνία των μετόχων δίνει στο Δημόσιο στο 34% ενισχυμένα δικαιώματα βέτο στο σύνολο των σημαντικών θεμάτων. Συνεπώς, η ΝΔ καθώς μας εγκαλεί ότι καταστρέψαμε το καταπληκτικό έργο της κυβέρνησης Σαμαρά, τώρα κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Σήμερα είναι το τρίτο σχέδιό της που ακυρώνεται για τη μικρή ΔΕΗ, που δεν ήταν και τόσο μικρή και που πίσω είχε και την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ».

Τα εργασιακά
Αναφερόμενος στους εργαζομένους, ο υπουργός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι απόλυτα σαφές και οι συλλογικές συμβάσεις θα μεταφερθούν αυτούσιες στις νέες μονάδες με νέο εσωτερικό κανονισμό, που θα είναι προσαρμοσμένος στη λειτουργία αυτών των μονάδων και τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα πλήρως. Πάντως, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε έχει την παραμικρή αμφιβολία για τα εργασιακά θέματα, να φέρει βελτιωτικές διατάξεις, «αν και ο νόμος είναι σαφής και δεν δέχεται καμία παρερμηνεία».
δεη-λιγνιτικες-μοναδες

ΣΥΡΙΖΑ: Με διαπραγμάτευση ακυρώσαμε το καταστροφικό σχέδιο για τη ΔΕΗ
«Αν δεχόμασταν όσα είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις για το ξεπούλημα μεγάλων επιχειρήσεων, δεν θα είχαμε πρόβλημα με τον χρόνο και θα ήταν πολύ νωρίτερα έτοιμα τα νομοσχέδια» ήταν το σχόλιο του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερού, στις αντιδράσεις των κομμάτων τής αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το νομοσχέδιο έχει διαφοροποιηθεί, σε μεγάλο βαθμό, σε σχέση με αυτό που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους θεσμούς. «Το ίδιο αντιμετωπίσαμε σε όλες τις συμφωνίες που βρήκαμε και υποχρεωθήκαμε να δεχθούμε, όπως με το λιμάνι του Πειραιά όπου καταφέραμε να απελευθερώσουμε ζώνες, κτίρια, περιουσία του ΟΛΠ εκτός του λιμένα, και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το ίδιο έγινε και με το Ελληνικό, όταν καταφέραμε να αποδεσμεύσουμε μεγάλα κομμάτια και να αυξήσουμε το πράσινο και να μειώσουμε τη δόμηση, να απελευθερώσουμε παραλίες. Το ίδιο και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Συνεπώς, χρειαζόταν χρόνος για διαπραγματεύσεις προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου. Όσον αφορά το επείγον, δεν το κρύβουμε ότι είναι προαπαιτούμενο της αξιολόγησης. Οι ημερομηνίες τρέχουν και αναφέρονται και μέσα στο νομοσχέδιο» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο ιστορικό για την απόφαση της αποέπενδυσης, ο κ. Καματερός σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση “βρήκε” μία δέσμευση που είχαν αναλάβει για την εκποίηση ενός κομματιού του ΔΕΗ, αλλά κατάφερε με τις διαπραγματεύσεις να περιορίσει αυτό το ποσοστό της ΔΕΗ μόνο στις λιγνιτικές μονάδες, και μάλιστα σε έναν τομέα, για τον οποίο υπάρχει καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρεώνει να δοθεί και σε ιδιώτες η δυνατότητα να επενδύουν πάνω στην παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, εξάλλου, τις δεσμεύσεις που απορρέουν και από διεθνείς συνθήκες και πρόσθεσε πως είναι και πολιτική της κυβέρνησης ότι με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει να βαίνει μειούμενη η εκμετάλλευση και παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη.

ΝΔ: Καταστροφικό για τη ΔΕΗ και το δημόσιο συμφέρον το νομοσχέδιο
«Όχι» στο νομοσχέδιο δηλώνει η ΝΔ. Ο εισηγητής της, Θεόδωρος Σκρέκας, επέλεξε να ξεκινήσει την τοποθέτησή του με την υπόμνηση όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, ως αντιπολίτευση, για το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθούν κομμάτια της περιουσίας της ΔΕΗ, όταν, όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, είχε προαναγγείλει την παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπουργών και πολιτικών που θα υπέγραφαν αυτές τις αποφάσεις. «Σήμερα, όμως, έρχεται ένα νομοσχέδιο που πουλάει μονάδες της ΔΕΗ και μάλιστα τις πουλάει με τρόπο που είναι καταστροφικός και για τη ΔΕΗ και για το δημόσιο συμφέρον. Το νομοσχέδιο αυτό κάνει μάλιστα αυτό που τότε κατηγορούσε, δηλαδή προνομιακά πριμοδοτεί αυτές τις μονάδες και όποιος υποψήφιος ιδιώτης επενδύτης έρθει, θα μπορέσει να κερδοσκοπήσει» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι προκύπτει ηθικό ζήτημα για τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα που έγιναν για να υποκλέψει την ψήφο παραγωγικών δυνάμεων.

Ο κ. Σκρέκας δεν αρνήθηκε ότι η ΔΕΗ είχε προνομιακή μονοπωλιακή πρόσβαση στην αγορά τού λιγνίτη, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θα πουλήσει τις μονάδες που έχουν το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, δηλαδή ότι πουλάει τις πιο ανταγωνιστικές μονάδες της ΔΕΗ σήμερα. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι για να προικοδοτήσει, μάλιστα, αυτές τις μονάδες και να τις κάνει ελκυστικότερες στον ιδιώτη επενδυτή, αφαιρεί προσωπικό και εργαζόμενους από αυτές, ώστε να επιβαρύνεται λιγότερο το μισθολογικό κόστος τους και να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικές. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, όπως είπε, και φορτώνει αυτό το προσωπικό στην υπόλοιπη ΔΕΗ και δεν επιβαρύνει τις προς πώληση μονάδες με ούτε ένα ευρώ δανειακών υποχρεώσεων, αφού όλα τα δάνεια τα ρίχνει στην εναπομείνασα ΔΕΗ. Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε για μεροληπτική στάση υπέρ του υποψήφιου επενδυτή επειδή επιβάλλεται διά νόμου στη ΔΕΗ να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει στο 100% την πιο σύγχρονη μονάδα που διαθέτει, τη μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, και επειδή το νομοσχέδιο την υποχρεώνει να τη λειτουργεί κατά 40% έως 50% κάτω από τις δυνατότητές της. «Εδώ γίνονται πράγματα ανήκουστα και εγκληματικά, στο πλαίσιο ενός σχεδίου, από τη σημερινή κυβέρνηση που έφερε τη ΔΕΗ σε πολύ δύσκολη θέση» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

ΔΗΣΥ: Η ΔΕΗ θα μείνει με τους κακοπληρωτές και τις ανείσπρακτες οφειλές
Η κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσής της, ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, και ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου για να έρθει μία σοβαρή πρόταση που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και θα είναι επικερδής στην ελληνική οικονομία.

Ο βουλευτής προειδοποίησε ότι η ΔΕΗ «κινδυνεύει να μείνει μόνο με το κακό κομμάτι μίας εταιρείας. Μία άλλη κακή ΔΕΗ που θα μείνει μόνο με κακοπληρωτές και με περισσότερα από 3 δισ. ανείσπρακτες οφειλές». «Η επιλογή που κάνετε σήμερα και φέρνουν αποκλειστικά τη δική σας σφραγίδα, μπορεί να μας οδηγήσουν σε πολύ χειρότερα αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Αρβανιτίδης. Όπως εκτίμησε, η κυβέρνηση, αφού καθυστέρησε επί τρία χρόνια, σήμερα, με την πλάτη στον τοίχο, φέρνει άρον-άρον στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο που οδηγεί σε ξεπούλημα λιγνιτικών πηγών και μονάδων, την ίδια ώρα που η ΔΕΗ κινδυνεύει να σκάσει σαν ωρολογιακή βόμβα και οι συνέπειες αφορούν όλη τη χώρα, τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, για τους οποίους είπε ότι εμπαίζονται από τη σημερινή κυβέρνηση.

ΚΚΕ: Ένα ακόμη βήμα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων
«Το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη βήμα, από τα πολλά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι μία επιλογή της ΕΕ για την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών. Δεν είναι βήμα για την ενεργειακή επάρκεια ή ένα βήμα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Ο κ. Καραθανασόπουλος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η οποία θα προχωρήσει μέσα από τη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μέσα από τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της ενέργειας, είτε αφορά την παραγωγή, είτε τη διάθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η στρατηγική έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας, αφού είναι φανερό ότι ενώ η Ελλάδα έχει τεράστιες πηγές παραγωγής ενέργειας, που είτε είναι ανανεώσιμης μορφής, είτε από ορυκτές μορφές, βρίσκεται στην ανάγκη να καταφεύγει σε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες χώρες. όΠως συμπλήρωσε, αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν και στα εργασιακά δικαιώματα, και το νομοσχέδιο θα επιφέρει περαιτέρω ενεργειακή φτώχεια σε βάρος του λαού. «Ακούω σήμερα βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να σκίζουν τα ιμάτια τους για τους εργαζόμενους. Μα αυτοί δεν έβαλαν τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και που η σημερινή κυβέρνηση τις επεκτείνει φαλκιδεύοντας το δικαίωμα στη σταθερή, στη μόνιμη εργασία;» σχολίασε ο κ. Καραθανασόπουλος και απευθύνθηκε στα άλλα κόμματα: «Πόσων ταχυτήτων εργαζόμενοι υπάρχουν σήμερα στη ΔΕΗ ή είναι υπό δημόσιο έλεγχο; Δεν υπάρχουν οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και μάλιστα στις πιο επώδυνες συνθήκες, μέσα στα ορυχεία;».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έκανε αναφορά στις υποχρεώσεις τής χώρας για την κλιματική αλλαγή και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2016. Όπως είπε, ότι έχει έρθει η ώρα που το παλαιό ενεργειακό μοντέλο θα πρέπει να ξεκινήσει να αντικαθίσταται. «Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει κάποιοι να μπουν μπροστά» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση, με ειλικρίνεια, φέρνει αυτό το νομοσχέδιο που δεν είναι εύκολο και ξεβολεύει ανθρώπους στη Βόρεια Ελλάδα». «Με όλον τον σεβασμό σε αυτές τις ομάδες, εμείς, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είμαστε κοντά σε αυτό το νομοσχέδιο, και επί της αρχής και επί των άρθρων» σημείωσε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, που δηλώνει «κατά» επί της αρχής του νομοσχεδίου, τόνισε ότι παραχωρούνται και αργότερα θα πουληθούν όσο-όσο περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε τα περί αναγκαιότητας του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας. Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς για το μέλλον των εργαζομένων, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο εθελουσίας εξόδου και τα ποσά, και να διευκρινίσει από πού θα καλυφθούν. Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να επισημάνει ότι η ΔΕΗ απασχολεί 18.902 υπαλλήλους, έχοντας πανευρωπαϊκό ρεκόρ για τέτοιου είδους εταιρεία, να καταγγείλει ότι μοιράζει μεγάλα ποσά σε μπόνους και να κατηγορήσει τη διοίκηση για σπατάλες διαχείρισης. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πολλές πρόνοιες του νομοσχεδίου θα προχωρήσουν κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν άρθρα που έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία των Παρισίων.

Από το Ποτάμι, ο Γιώργος Μαυρωτάς επανέφερε τις προτάσεις του κόμματος περί μίας μικρής νέας ΔΕΗ για να ανοίξει η αγορά και να προσελκύσει τη συμμετοχή νέων αξιόπιστων επενδυτών, διότι η πώληση μεμονωμένων μονάδων δεν είναι ελκυστική, σε αντίθεση με την πώληση ενός παραγωγικού χαρτοφυλακίου που μπορεί να υπάρξουν αξιόπιστοι επενδυτές. Επανέφερε, επίσης, την πρόταση για την ύπαρξη στρατηγικού επενδυτή, για εργασιακή ειρήνη με την αξιοποίηση του εξειδικευμένου προσωπικού της ΔΕΗ, για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ και για νέο μοντέλο που θα στηρίζει τις πιο δυναμικές λειτουργίες της ΔΕΗ. Τίποτα από όλα αυτά δεν άκουσε η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Μαυρωτάς.

ΑΔΜΗΕ: Δεν θα προκύψουν μεγάλης κλίμακας προβλήματα από την απεργία της ΓΕΝΟΠ
Την εκτίμηση ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα μεγάλης κλίμακας από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ διατυπώνει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), τονίζοντας ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ασφαλής και συνεχής τροφοδοσία όλων των καταναλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι παρακαλουθεί στενά την διαμορφούμενη κατάσταση και έχει ενεργοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα – με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητές του – για να διασφαλίσει την ευστάθεια του Συστήματος Μεταφοράς και προσθέτει: «Όσο διαρκούν οι κινητοποιήσεις και για όσο χρειαστεί, ο ΑΔΜΗΕ θα παρακολουθεί αδιάλειπτα τη λειτουργία του Συστήματος και θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή λειτουργία του, εάν αυτό απαιτηθεί».

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here