ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣτην τελευταία θέση ο λιγνίτης στο μείγμα καυσίμου της Ελλάδας

Στην τελευταία θέση ο λιγνίτης στο μείγμα καυσίμου της Ελλάδας

Για να έχουμε μια εικόνα πως λειτουργεί το σύστημα με τους κώδικες ηλεκτρικής ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς και ποια είναι η τύχη των λιγνιτικών μονάδων όσο υπάρχει ο ακριβός φόρος καυσαερίων, ας δούμε πως λειτούργησε η αγορά την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι μονάδες φυσικού αερίου που πριν λίγο καιρό ήταν οι ακριβότερες, πλέον είναι αυτές που λειτουργούν πιο πολύ και προσφέρουν τις χαμηλότερες τιμές. Αυτό οφείλεται στην μικρή πτώση των τιμών του φυσικού αερίου αλλά κυρίως στο διπλασιάστηκε το κόστος του λιγνίτη. Πολύ μεγάλη είναι η αύξηση εισαγωγών ενέργειας, όταν υπάρχει φθηνότερη ενέργεια να έρθει από το εξωτερικό, τότε οι δικές μας μονάδες θα παραμένουν κλειστές.

Οι λιγνιτικές μονάδες λειτουργούν πλέον μόνο λόγω των Τηλεθερμάνσεων ( δυστυχώς δεν ισχύει αυτό για την Μεγαλόπολη- δεν ξέρουμε γιατί) και έχουν πέσει στην τελευταία θέση , αφού βρίσκονται πίσω και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η απολιγνιτοποίηση δεν έρχεται, είναι ήδη εδώ, είναι ήδη γεγονός και όσο δεν θέλουμε να το καταλάβουμε , τόσο θα βρισκόμαστε προ δυσάρεστων εξελίξεων. Οι αποφάσεις και οι κανονισμοί που έχουν παρθεί πριν χρόνια, τώρα δείχνουν τα αποτελέσματα τους.

δείτε την λίστα με το μείγμα καυσίμου της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα:

1η θέση το φυσικό αέριο με 31%
2η θέση οι εισαγωγές ρεύματος με 27%
3η θέση οι ΑΠΕ με 23%
4η θέση ο λιγνίτης με 18%
και τέλος κάτω από 1% από υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Tις προηγούμενες ημέρες στην Μεγαλόπολη είχαν σβήσει και οι δυο λιγνιτικές μονάδες αφού υπήρχαν μεγάλες εισαγωγές ενέργειας , η μονάδα 4 ξεκίνησε αλλά η μονάδα 3 παραμένει εκτός παρόλο που οι δήμαρχοι ενεργειακών δήμων και το υπουργείο ενέργειας είχαν συμφωνήσει να μην βγαίνουν εκτός λειτουργίας μονάδες που έχουν Τηλεθέρμανση. Αυτό μας δείχνει και πόσο σοβαρότητα και εγγύηση έχουν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης!

*Με στοιχεία από το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια