ΑρχικήΑΡΘΡΑΣτην Μεγαλόπολη δεν χάσαμε απλά το τρένο, μας έχει πατήσει και δεν...

Στην Μεγαλόπολη δεν χάσαμε απλά το τρένο, μας έχει πατήσει και δεν το έχουμε καταλάβει!

Για ακόμη μια φορά κάθομαι και γράφω και έχω γίνει ήδη γραφικός. Δεν διεκδικώ καμία αποκλειστικότητα, υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που έχουν τις ίδιες αγωνίες.Υπάρχουν πολλά ακόμα ΜΜΕ που έχουν παρουσιάσει τις δικές τους ανησυχίες.

Για ακόμη μια φορά εδώ στην Μεγαλόπολη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές εξελίξεις και εμείς δεν μπορούμε ούτε καν να τις πιστέψουμε.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που εξελέγη τον Ιούλιο πήρε μια απόφαση, εγκαταλείπει το ξεπούλημα των μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ και εκπονεί νέα πρόταση το οριστικό κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων.

Στην Μεγαλόπολη η μονάδα 3 θα κλείσει το αργότερο τον Ιούνιο του 2020, η μονάδα 4 που θα λειτουργούσε μέχρι το 2035 περίπου θα κλείσει τουλάχιστον 10 χρόνια νωρίτερα! Με λίγα λόγια τα επόμενα 4-5 χρόνια αναμένεται να σταματήσει εντελώς η δραστηριότητα των 2 σταθμών και των ορυχείων. Φαντάζομαι δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.

Έχουν περάσει 30 ημέρες από τις επίσημες δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, 10 ημέρες από την επίσημη ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ για κλείσιμο ΟΛΩΝ των λιγνιτικών μονάδων.

Στην Μακεδονία έγινε ήδη επίσημη επίσκεψη του υφυπουργού κ. Θωμά, λόγω της απόφασης της Κυβέρνησης να κλείσει όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια.

Μετά από όλα αυτά λοιπόν εδώ στην Μεγαλόπολη τι έχουμε;

Η Δημοτική Αρχή θα πάει στις 11 Οκτωβρίου στον υπουργό να αποκρυσταλλώσει τις διαθέσεις του!

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ (σύμφωνα με την δήλωση του Δημάρχου) στην συνάντηση τους με τον Δήμαρχο ήταν κατηγορηματικοί ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Οι Σύλλογοι , οι φορείς , οι έμποροι και καταστηματάρχες και φυσικά οι πολίτες προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται.

Οι Βουλευτές μας εξαφανισμένοι, μάλιστα ο κ. Βλάσης συμμετείχε και σε συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη αλλά ακόμα δεν μας έχει ανακοινώσει για ποιο θέμα μίλησαν.

Η Περιφέρεια κάνει συμβούλιο μεθαύριο αλλά για την ΔΕΗ καμία κουβέντα! Βέβαια ο κ. Νίκας δικαιώθηκε ( κάτι θα ήξερε) όταν έλεγε πέρυσι: καλύτερα να πουληθούν οι μονάδες , αλλιώς θα κλείσουν!

Με λίγα λόγια : Τελειώσαμε ! Πέρασε το τρένο, όχι μόνο το χάσαμε αλλά μας πάτησε κιόλας και εμείς δεν το έχουμε καν πάρει είδηση!

Όσο συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα ανάλογα τα ιδιωτικά μας συμφέροντα, ανάλογα τα κομματικά μας πιστεύω, με βάση μικροκομματικές και παραταξιακές λογικές, πάντα θα υπάρχει πρόβλημα και πάντα η περιοχή μας θα υποβαθμίζεται.

Στο παρελθόν έγιναν πολύ σοβαρά λάθη, αντί όμως να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, τα ξανακάνουμε η κάνουμε μεγαλύτερα.

Προσέξτε όλοι, έρχονται μαύρες μέρες, έρχεται δυστυχία. Και χρειάζεται αφύπνιση!

Το βασικό μας πρόβλημα μας δεν είναι η Τηλεθέρμανση , αυτό είναι σημαντικό θέμα αλλά μιας μερίδας των πολιτών (αφού 10 χρόνια τώρα δεν καταφέραμε να έχουν όλοι) που είναι συνδεμένοι και θα δούμε τι θα γίνει.

Το βασικό μας πρόβλημα μας δεν είναι συνδικαλιστικό, θα υπάρχει βέβαια μεγάλη περιπέτεια για μερίδα εργαζομένων , θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες όμως με κάποιο τρόπο θα υπάρχει μέριμνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και σίγουρα είναι πολύ σημαντική η απώλεια θέσεων εργασίας αλλά τόσα χρόνια δεν φτιάξαμε υποδομές στην πόλη και τα λεωφορεία μετέφεραν τους εργαζομένους Τρίπολη-Καλαμάτα. Θα πρέπει να σκεφτούμε όμως και τις θέσεις εργασίας που πρέπει να υπάρξουν και για τις επόμενες γενιές.

Το βασικό και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η Κυβέρνηση αποφασίζει να σταματήσει εγκαταστάσεις που παράγουν κάποιο πλούτο . Και όταν θα γίνει αυτό θα εξαφανιστούν εκατομμύρια ευρώ που έπεφταν στην περιοχή, μέσω των μισθών και πολλών άλλων τρόπων. Ήδη έχουμε νιώσει τις συνέπειες αυτές από τις μειώσεις μισθών και το κλείσιμο των μονάδων 1-2. Και όταν έκλεισαν οι μονάδες 1-2 είχαμε τουλάχιστον το κέρδος ότι καθάρισε ο ουρανός. Και τώρα θα καθαρίσει. Έτσι όμως όπως ανακοινώθηκε το κλείσιμο σημαίνει ότι τα ορυχεία δεν θα αποκατασταθούν , θα παραμείνουν ακάλυπτα, αφού κανείς δεν θα τολμήσει να χώσει το κοίτασμα λιγνίτη που θα μείνει.

Επίσης μεγάλο πρόβλημα μας είναι ότι δεν είμαστε έτοιμοι για το μέλλον, δεν έχουμε σχέδιο. Έχουμε κάποιο όραμα αλλά δεν ξέρουμε να μπορεί να υλοποιηθεί.. Δεν έχει γίνει καμία απολύτως προετοιμασία και τώρα δεν υπάρχει χρόνος.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά , η πόλη κοιμάται , πίνει καφεδάκια και τσίπουρα, άπαντες έχουν μια συμπεριφορά ότι … έλα μωρέ σιγά δεν έγινε και τίποτα.

Δεν είναι τώρα η ώρα απόδοσης ευθυνών για το έχει πάει στραβά. Δεν ξεχνάμε ούτε παραβλέπουμε. Δεν έχουμε όμως χρόνο. Αλλά έστω και τώρα , έστω με μεγάλη καθυστέρηση έπρεπε ήδη να έχουμε μαζευτεί όλοι κάπου και να συζητάμε τι θα κάνουμε. Πως θα δράσουμε. Γιατί αν δεν το κάνουμε , θα έρθουν οι σωτήρες μας κάποια στιγμή και θα μας φορτώσουν με λύσεις που μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον μας.

Θα δεχθούμε ας πούμε να μας υποσχεθούν τα χρήματα που ήδη μας χρωστάνε για το λιγνιτόσημο από το 2014; Που βέβαια εμείς οι έξυπνοι το σκορπίσαμε;

Θα δεχθούμε ας πούμε εγκαταστάσεις επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων;

Θα δεχθούμε χωρίς καμία αντίδραση την πολιτική απόφαση να κλείσουν οι μονάδες; η επειδή το λέει η δική μας κυβέρνηση που ψηφίσαμε , θα το καταπιούμε αμάσητο;

Θα δεχθούμε ας πούμε μια λύση για την Τηλεθέρμανση και μερικές υποσχέσεις με φανταχτερά λόγια και θα νομίζουμε ότι έχουμε λύσει το γενικότερο πρόβλημα;

Θα κάνουμε κάτι; η θα συνεχίζουμε απαθείς να τα δεχόμαστε όλα;

Λυπάμαι που το λέω αλλά όσο οι πολίτες δεν ξυπνάνε και δεν παρεμβαίνουν , όσο αφήνουν άλλους να καθορίζουν και να αποφασίζουν για το μέλλον, τόσο πιο πολύ είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και πολύ σύντομα στην Μεγαλόπολη θα αρχίσουν να κλείνουν επιχειρήσεις και να υπάρχει μεγάλη μείωση πληθυσμού.

Πολύ φοβάμαι ότι όταν θα καταλάβουμε τι έχει γίνει , θα βρισκόμαστε στην πλατεία της κοινότητας Μεγαλόπολης και θα είμαστε πολύ λίγοι……

Αλεβίζος Παναγιώτης

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ