ΑρχικήΑΡΘΡΑΣτην Ελλάδα η ακριβότερη τιμή ρεύματος τον Αύγουστο με 121,72 ευρώ ανά...

Στην Ελλάδα η ακριβότερη τιμή ρεύματος τον Αύγουστο με 121,72 ευρώ ανά Μεγαβατώρα – Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς

«Πρωταθλήτρια» Ευρώπης για τον μήνα Αύγουστο αναδείχτηκε η Ελλάδα στην χονδρική ρεύματος, καταγράφοντας την υψηλότερη μηνιαία μέση τιμή προημερήσιας αγοράς (day-ahead market) στα 121.72 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του Energylive.

Ακολουθούν η Ρουμανία με 112.7ευρώ/MWh, η Ιταλία με 112.4 ευρώ/MWh, η Βουλγαρία με 111.55 ευρώ/MWh, η Σερβία με 109.65 ευρώ/MWh, η Ουγγαρία με 109.02 ευρώ/MWh και η Πορτογαλία με 105.99 ευρώ/MWh. Η χαμηλότερη μηνιαία μέση τιμή χονδρικής εντοπίζεται στη Γαλλία με 77.3 ευρώ/MWh.

Σε συνέχεια των «οιωνών» του καλοκαιριού που προμηνύουν εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, το «κλείσιμο» του Αυγούστου έρχεται να επισφραγίσει πως απέχουμε από μια αποκλιμάκωση των τιμών, ενώ, ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται οι φωνές αναλυτών και παραγόντων της αγοράς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο που μιλούν για εξαιρετικά αυξημένες τιμές το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Αναλυτές εκπέμπουν σήμα κινδύνου

Ενδεικτικό είναι πως η μέση τιμή στις αγορές των σκανδιναβικών χωρών (Nordic Power System) ενδέχεται να υπερβεί τα 80 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη τιμή για πάνω από μια δεκαετία, εν μέσω μείωσης των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων και υψηλών τιμών σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως αναφέρουν αναλυτές στο Montel.

Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου κυμαινόταν τελευταία στα 71.25 ευρώ/MWh, από τα 30.80 ευρώ/MWh την 1η Αυγούστου. Ωστόσο, οι τιμές διατηρούν δυναμική περαιτέρω ανόδου, σύμφωνα με τον Ame Bergvik, επικεφαλής αναλυτή στην Σουηδική εταιρεία Jamtkraft. «Με τις υφιστάμενες καιρικές συνθήκες και τις προβλέψεις που γίνονται για την εξέλιξη του καιρού, η τιμή του συστήματος Nordic μπορεί να φτάσει κατά μέσο όρο στα 80 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Nord Pool, σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για την υψηλότερη μηνιαία τιμή συστήματος από τον Δεκέμβριο του 2010.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι αναλύσεις του Refinitiv, με τον αναλυτή Ole Tom Djupkaas να προβλέπει μια μέση τιμή στα 74 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως «πιστεύουμε πως ο κίνδυνος ανοδικής τροχιάς είναι υψηλότερος έναντι της καθοδικής. Το ρίσκο ανόδου των τιμών είναι συνδεδεμένο με συνέχιση των υψηλών τιμών σε άνθρακα, αέριο και CO2 και εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση διόρθωση στο οριακό κόστος (short marginal cost/SRMC) για άνθρακα και αέριο».

Να αναφέρουμε πως οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί τις τελευταίες μέρες στα 48 ευρώ/MWh, ενώ, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στην ΕΕ, μόλις προχθές, ξεπέρασε τα 61 ευρώ ανά τόνο, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άνοδος αποδίδεται τόσο στην αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου, όσο και στο γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα οι ποσότητες που δημοπρατούνται είναι μειωμένες με βάση τον προγραμματισμό του ETS.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις και η επιβάρυνση στους λογαριασμούς

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που κάνουν στο energypress παράγοντες της αγοράς οι εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει μέσα στο καλοκαίρι δημιουργούν μια νέα βάση για την διαμόρφωση της μέσης τιμής για την χονδρεμπορική αγορά και κατά συνέπεια «αναθεωρούν» το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς την τιμή χονδρικής ρεύματος στην ελληνική αγορά, αυτή εκτιμάται ότι θα είναι φέτος στα 80 με 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Σε σχέση με το 2019 (δεν λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερη, λόγω της πανδημίας, χρονιά του 2020) το κόστος είναι υψηλότερο κατά περίπου 30%. Αυτή θα είναι και η επίπτωση στις τιμές ρεύματος, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς ηλεκτρισμού.

Συνολική η κατάσταση στην αγορά ενέργειας χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ανησυχητική, με δεδομένο ότι επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα αλλά και εκατομμύρια νοικοκυριά που κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάστασης ενεργειακής ένδειας.

Στα 123,43 ευρώ/MWh η πρώτη τιμή του μήνα

Για σήμερα 1 Σεπτεμβρίου, ο “πίνακας” του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εχθές έγραφε στα 123,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα την μέση τιμή ημέρας για την αγορά επόμενης ημέρας, σημειώνοντας πτώση 5,52% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα 31 Αυγούστου. Να σημειώσουμε ότι η μέγιστη τιμή έφτασε τα 142,00 ευρώ/ MWh, ενώ η ελάχιστη βρίσκεται στα 100,56 ευρώ.

Μιχάλης Μαστοράκης από το energypress.gr

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ