ΑρχικήΑΡΘΡΑΣτα 62 έτη το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης για τα στελέχη της ΔΕΗ...

Στα 62 έτη το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης για τα στελέχη της ΔΕΗ – Απώλεια μπόνους σε όσους παραμείνουν

Η απόφαση ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης, ενώ εκτιμάται πως ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση 180 ατόμων εντός 2020

Κατά περίπου 180 άτομα εκτιμάται ότι θα μειωθεί το προσωπικό της ΔΕΗ το 2020 με την εφαρμογή απόφασης που έλαβε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. Η απόφαση προβλέπει την συνταξιοδότηση στελεχών που έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους έναντι του 65ου έτους, που ήταν το ηλικιακό όριο που ακολουθείτο στο παρελθόν για τη συγκεκριμένη κατηγορία προσωπικού.  

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης των 60 (βασική εκπαίδευση), 62 (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και 65 ετών (τριτοβάθμια εκπαίδευση) προβλέπονταν από παλαιότερο Κανονισμό Προσωπικού της ΔΕΗ όταν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ωστόσο από το 2012 και μετά οι συμβάσεις τους μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου, με αποτέλεσμα να μην προβλέπεται υποχρεωτική συνταξιοδότηση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να απασχολεί ακόμη και ογδοντάρηδες κάτι το οποίο επιχείρησε να αντιμετωπίσει η προηγούμενη διοίκηση εφαρμόζοντας το 2017 πρόγραμμα υποχρεωτικής συνταξιοδότησης στο οποίο μέχρι τώρα ακολουθούνταν τα ηλικιακά όρια του παλαιότερου Κανονισμού Προσωπικού και τα στελέχη με διευθυντικές θέσεις αποχωρούσαν στα 65 έτη.     

Απώλεια του μπόνους των 5.000 ευρώ

Με τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ το όριο των 65 ετών για τα στελέχη μειώνεται στα 62 έτη και μάλιστα προβλέπεται ότι όποιος επιλέξει να παραμείνει στην επιχείρηση και μετά τη συμπλήρωση των 62 ετών θα λαμβάνει κατά την αποχώρηση του μόνο την προβλεπόμενη αποζημίωση των 15.000 ευρώ και όχι το μπόνους των 5.000 που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή αφορά όλους τους Διευθυντές και Βοηθούς Διευθυντές Ορυχείων, των Σταθμών Παραγωγής, της Εμπορίας και των Υποστηρικτικών Λειτουργιών της Επιχείρησης. Εκτιμάται μάλιστα ότι σε πρώτη φάση έως και τον Μάρτιο θα οδηγηθούν σε συνταξιοδότηση περίπου 20 στελέχη ενώ συνολικά στη διάρκεια του έτους θα αποχωρήσουν με βάση τα ηλικιακά όρια 180 άτομα. Σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός είναι ανεξάρτητος από το πρόγραμμα μείωσης προσωπικού που αναμένεται να καταρτίσει η ΔΕΗ.

Εσωτερική κινητικότητα

Πρόκειται για μια κίνηση διπλού στόχου καθώς μειώνεται το προσωπικό της ΔΕΗ ενώ παράλληλα ενεργοποιείται εσωτερική κινητικότητα στελεχών αφού «ανοίγουν» θέσεις ευθύνης για την τοποθέτηση νέων στελεχών που θα επιλέξει η διοίκηση της ΔΕΗ. 

Έκπληξη και ανησυχία για τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει η συγκεκριμένη απόφαση, εκφράζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, υπενθυμίζοντας ότι η Ομοσπονδία είχε καταγγείλει αντίστοιχη απόφαση της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ, κάτι το οποίο δεν γίνεται σήμερα.

από το worldenergynews.gr 

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,819ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,351ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια