Σταθάκης στην ΓΕΝΟΠ : Σε 15 ημέρες οι τελικές ανακοινώσεις – Ευρεία σύσκεψη στην Μεγαλόπολη την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου

0
890

Ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν σχετικά με την κατάρτιση της λίστας των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων έκανε προς τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστές ότι δεν έχει τεθεί και δεν συζητείται πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά ούτε και χαρτοφυλακίου πελατών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με όσα είπε, οι διαπραγματεύσεις εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και ότι η κατάληξη αναμένεται περίπου σε δύο εβδομάδες, οπότε θα υπάρξει και νέα ενημέρωση της ΓΕΝΟΠ.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πήγες ο υπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά πλευρά προσήλθε στην διαπραγμάτευση προτείνοντας, όπως άλλωστε έχει γίνει γνωστό, την πώληση της μονάδας Μελίτη 1, μίας άδειας για κατασκευή δεύτερης μονάδας στην Μελιτη, την μονάδα του Αμυνταίου , καθώς και τα ορυχεία της ΔΕΗ στην Βεύη και την Αχλάδα. Η απάντηση, όπως επίσης έχει γίνει γνωστό, των θεσμών ήταν αρνητική για την μονάδα του Αμυνταίου.

Η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς, πάντα σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν συνδικαλιστικές πήγες , ήταν μαζί με το Αμύνταιο να προστεθεί και η μονάδα Μεγαλοπολη 3 που όμως ούτε κι αυτή έγινε δεκτή. Κατά τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να επανέλθει με πρόταση για τις μονάδες Μεγαλόπολη 3,4 καθώς επίσης και αίτημα προς την κομισιόν να επιτραπεί στη ΔΕΗ να συνεχίσει να λειτουργεί τις μονάδες του Αμύνταιου και της Καρδιάς με αύξηση των προβλεπόμενων ωρών λειτουργίας από 17500 σε 32000. Επίσης η ελληνική πρόταση προβλέπει δυνατότητα αναβάθμισης του Αμυνταίου από τη ΔΕΗ είτε μόνη είτε σε κοινοπραξία με άλλον εταίρο. Να σημειωθεί ότι για την μονάδα του Αμυνταίου έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από κινεζική εταιρία.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης υποστήριξε κατά τη σημερινή συνάντηση ότι το «πακέτο» των Μελίτη Ι, άδεια για Μελίτη ΙΙ, Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4 αθροίζει δυναμικότητα πολύ μεγαλύτερη από το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η ΔΕΗ θα μείνει κυρίως με τις πεπαλαιωμένες μονάδες.

Η ΓΕΝΟΠ εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε απόπειρα πώλησης υδροηλεκτρικών και εταιρείας πελατολογίου της ΔΕΗ.

Η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ έχει ως εξής:

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε σήμερα στο ΥΠΕΝ με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ.κ. Γιώργο Αδαμίδη και Αντώνη Καρρά. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη δέσμευση της Ελλάδας για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικoύ δυναμικού της Δ.Ε.Η. ως αποτέλεσμα της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο Υπουργός, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. «Στόχος μας είναι να βρεθεί ένα κοινό πεδίο συμφωνίας», τόνισε και διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν περιλαμβάνεται στις συζητήσεις με την DG Comp η εκχώρηση υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ δεν ανήκει στη στοχοθεσία του ΥΠΕΝ η πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από την πλευρά της εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είχε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη κατά την οποία έγινε ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., σχετικά με τη δέσμευση της Ελλάδας για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικoύ δυναμικού της Δ.Ε.Η., οι οποίες –όπως είπε ο υπουργός- συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ διαμήνυσε ότι ανεξάρτητα από την πορεία και την ολοκλήρωση ή όχι των διαπραγματεύσεων διαφωνεί κάθετα με τα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας για το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Αμέσως μετά στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ.Καρυπίδη, του Προέδρου των Ενεργειακών Δήμων Σ.Ζαμανίδη, και των Αντιπεριφερειαρχών Κοζάνης Π.Πλακεντά, Φλώρινας Στ.Μπίρου και Ενέργειας Κ.Γέρου όπου και αποφασίστηκε ο συντονισμός όλων, Εργαζομένων και Αυτοδιοίκησης , στον κοινό αγώνα ενάντια στον ακρωτηριασμό της ΔΕΗ.

Αύριο το απόγευμα ( Πέμπτη 15 Νοεμβρίου) έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης στην οποία θα συμμετέχει τόσο ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, όσο και ο Πρόεδρος των Ενεργειακών Δήμων. Στη διάρκεια της σύσκεψης αυτής θα αποφασιστούν το διεκδικητικό πλαίσιο και η κλιμάκωση του αγώνα καθώς και οι επόμενες κινήσεις που θα γίνουν στη Δυτική Μακεδονία.

energypress.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here