ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣτάσσης: Ορισμένες λιγνιτικές μονάδες θα τεθούν εκτός αγοράς και όχι εκτός συστήματος

Στάσσης: Ορισμένες λιγνιτικές μονάδες θα τεθούν εκτός αγοράς και όχι εκτός συστήματος

Στο νοικοκύρεμα  των οικονομικών της ΔΕΗ με την αποπληρωμή οφειλών προς προμηθευτές και τη μείωση του καθαρού χρέους της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης μιλώντας χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Στάσσης επανέλαβε ότι στόχος της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια είναι η επίτευξη λειτουργικών κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων πάνω από 1 δις ευρώ ετησίως, ώστε να έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ που είναι και ο στρατηγικός της στόχος.

Όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης πριν από μια διετία παρέλαβε τη ΔΕΗ με ένα υπέρογκο χρέος, οφειλές προς τους προμηθευτές της που έφθαναν τα 900 εκατ ευρώ και ταμειακό έλλειμμα 1 δις ευρώ.

Σήμερα πλέον η επιχείρηση έχει αποπληρώσει οφειλές προς τρίτους ύψους 435 εκατ ευρώ, έχει μειώσει το καθαρό χρέος της κατά 636 εκατ ευρώ ενώ έχει αποπληρώσει στον ΕΛΑΠΕ  270 εκατ ευρώ.
Η ΔΕΗ είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης είχε μπλοκάρει όλο τον κλάδο.

Σήμερα πλέον σχεδιάζει με βάση το στρατηγικό της σχέδιο για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και πρόβλεψη ότι τα EBIDTA θα ανέρχονται τα επόμενα χρόνια σε 900 εκατ. έως 1 δις ευρώ, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ξεπληρώνει τα χρέη της και  να προχωρήσει στις επενδύσεις που έχει σχεδιάσει οι οποίες θα επιτρέψουν στην ΔΕΗ να ανακάμψει οριστικά.

Λιγνιτικές μονάδες θα αξιοποιηθούν ως στρατηγικές εφεδρείες

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Στάσση και για τις λιγνιτικές μονάδες που η ΔΕΗ θα θέσει εκτός λειτουργίας στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.

Όπως είπε ορισμένες λιγνιτικές μονάδες θα τεθούν εκτός αγοράς και όχι εκτός συστήματος, μιας και υπάρχει ανάγκη να αξιοποιηθούν ως στρατηγικές εφεδρείες και με μια ορισμένη και προκαθορισμένη αποζημίωση θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα όταν υπάρχει ανάγκη.

Η τοποθέτηση του κ. Στάσση έγινε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για την προμήθεια υγρών καυσίμων που καλύπτουν τις ανάγκες της ΔΕΗ, κύρια σε ηλεκτροπαραγωγή αλλά και σε άλλες δραστηριότητες για το έτος 2021.

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, με τις οποίες επικυρώνονται οι συμβάσεις για την προμήθεια υγρών καυσίμων.

Ανέφερε πως η προμήθεια ντίζελ για την ΔΕΗ ανέρχεται για ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής σε 820 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων, οι 240 χιλιάδες τόνοι πηγαίνουν απευθείας από τον προμηθευτή στον ΑΗΣ Αθερινόλακου, ενώ, οι υπόλοιποι 580 χιλιάδες πηγαίνουν στον ΑΗΣ Λαυρίου και από εκεί με ναυλωμένα πλοία από την ΔΕΗ, φτάνουν στα υπόλοιπα νησιά που λειτουργούν ντιζελοκίνητες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

από το worldenergynews.gr

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Kατά πόσο εφικτό είναι να μετατραπούν οι μονάδες ΙΙΙ και ΙV σε μονάδες αερίου; Γνωρίζω οτι η 5η Μοναδα του ΑΗΣ Πτολεμαιδας που είναι λιγνιτική θα μετατραπεί σε αέριο.

    • Θεωρητικά γίνεται η μετατροπή, πρακτικά όμως είναι ασύμφορη, στην περίπτωση της Πτολεμαίδας 5 , θα γίνει η αλλαγή γιατί η μονάδα είναι νέα και υπήρχαν άλλα δεδομένα που ανάγκασαν την δεη να το κάνει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ