ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΙΝΑΛΟΥ

0
167


Αγαπητοί φορείς της Αρκαδίας, Με αφορμή το άρθρο της ιστοσελίδας ArcadiaPortal ( “Επιτροπή θα συντάξει την οριστική πρόταση των φορέων της Αρκαδίας για το Μαίναλο”) (http://tinyurl.com/bgosbm3) και τα βίντεο (http://tinyurl.com/bj7w94y) , πήρα το θάρρος να σας αναφέρω κάποιες σκέψεις και καταστάσεις όσον αφορά το θέμα του Μαινάλου – περισσότερο από την πλευρά του Χιονοδρομικού ΚΕΝΤΡΟΥ και την ανάπτυξη του που χρόνια τώρα περιμένουμε . Δυστυχώς η λέξη ανάπτυξη έχει γίνει “σύνθημα” πανελλαδικώς. Δεν έχει νόημα να το σχολιάσω πιο αναλυτικά. Θα επικεντρωθώ στην ανάπτυξη σε σχέση με το Χ/Κ Μαινάλου. Παρακολουθώ χρόνια τις εξελίξεις και τα δρώμενα σε ότι αυτό το αφορά. Από το 1990 ανελλιπώς επισκέπτομαι το βουνό . Έχω χαραγμένα στην μνήμη μου πολλά περιστατικά τα οποία έχουν οδηγήσει το κέντρο χρόνια πίσω αλλά επίσης και πάρα πολλά που αποτελούν αξέχαστες στιγμές. Πάνω στο βουνό έχω γνωρίσει πολλοί σημαντικούς ανθρώπους που ευελπιστώ να διαβάσουν τα παρακάτω λόγια μου και να αφυπνιστούν λίγο παραπάνω. Ξαναγυρίζω στο ένα βίντεο που σας ανέφερα παραπάνω. θα κρατήσω τα λόγια του Κ. Προέδρου του ΕΟΣ Τρίπολης όπου λέει «Έχουμε έναν θησαυρό και αυτός ο θησαυρός είναι αυτό το βουνό για εμάς». Το Χ/Κ Μαινάλου είναι ο βασικός πόλος έλξης της περιοχής και δυστυχώς βλέπω ότι αυτός ο θησαυρός (Όγκος Μαινάλου) περιέχει κάλπικες λίρες, εάν ορίσω ως λίρες το χιονοδρομικό. Πέρυσι όλοι χαρήκαμε όταν επιτέλους ο Δήμος Τρίπολης στήριξε και είναι τιμή του την λειτουργία του Χιονοδρομικού κέντρου.
Το πρώτο χτύπημα ήταν όταν στην έναρξή του στα τοπικά μέσα ανακοίνωναν ότι θα ήταν ανοιχτό για χιονοδρομία. Φτάνοντας από την Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές πολλοί φίλοι με τις οικογένειες και τις παρέες τους μάθανε ότι τα ξημερώματα αποφασίστηκε να μην το ανοίξουν. Το προσπερνάω αυτό και σε βάθος χρόνου είδα ότι το χιονοδρομικό ήταν ανοργάνωτο και επιτρέψτε μου να πω, μερικές καταστάσεις προχειρότητας που έχω δει με τα μάτια μου και έχω συζητήσει με πολλούς φίλους. Θα μείνω στα πιο σημαντικά αρνητικά στοιχεία. Θα σας αναφέρω λοιπόν ότι αρκετές φορές δεν έλαβα απόδειξη για τις ημερήσιες κάρτες των αναβατήρων. Το κράτος , ο ΕΟΣ και δεν ξέρω και ποιος άλλος υποθέτω ότι από τέτοιες κινήσεις χάνει έσοδα; Να αναφέρω ότι στους αναβατήρες οι χειριστές αυτών δεν ήξεραν να τα λειτουργήσουν και λόγο ότι κάποιοι ήταν αλλοδαποί ούτε καν μπορούσαν να συνεννοηθούν με τα μικρά παιδιά. Ας έχετε ότι εθνικότητας προσωπικό θέλετε δεν είμαι ρατσιστής αλλά θα σας παρακαλούσα να μπορούν να συνεννοηθούν και προπαντός να έχουν εμπειρία στον χειρισμό. Το θέμα της ασφάλειας των επισκεπτών και χιονοδρόμων πολλοί από εμάς δεν το σκεφτόμαστε αλλά όταν ζήσουμε κάποια πράγματα τότε τρομάζουμε.
Να αναφέρω για τα έλκηθρα που γυρνούσαν ανεξέλεγκτα σε όλο το χιονοδρομικό; Μέχρι και την κορυφή της ανατολικής πίστας εθεάθησαν!
Τα κουτιά διανομής ρεύματος που είναι στους πυλώνες του αναβατήρα Αρκτούρου ήταν ανοιχτά και τα ηλεκτρικά καλώδια ήταν απροστάτευτα. Παρατήρησα ότι οι κάτω πίστες δεν είχαν καθαριστεί από τα αγκάθια και μικρά δέντρα. Επίσης χρόνια τώρα δεν έχει γίνει κάτι πολύ απλό που μπορεί να αλλάξει εντελώς την λειτουργία του κέντρου. Να καθαριστούν οι πέτρες από τις πίστες και να μπορούν να πατηθούν με λιγότερο χιόνι!! Το συρματόσκοινο και τα πιατάκια του Αετού ακουμπούσαν σε μερικά σημεία επάνω στα έλατα.
Στην Περιφεριακή πίστα υπήρχαν πεσμένοι σιδερένιοι πάσσαλοι και μερικοί είχαν ύψος περίπου τους 50 πόντους. Εάν κάποιος έπεφτε επάνω τους όπως δεν φαίνονταν πάντα ξεκάθαρα από το χιόνι τι θα γινόταν; Προστατευτικά στρώματα δεν υπήρχαν αρκετά για να καλύψουν πλήρως όλους τους πυλώνες των αναβατήρων. Εδώ να σημειώσω ότι με την μεγάλη χιονόπτωση πέρυσι χρειάστηκαν αρκετές ημέρες να τοποθετηθούν σωστά και τα υπάρχοντα ακόμα στρώματα στον Αετό.
Οι πίστες δεν έχουν πουθενά σηματοδότηση – οριοθέτηση. Κάποιος επισκέπτης δεν ξέρει που μπορεί και που όχι να πάει για την δικιά του ασφάλεια. Το συρματόσκοινο του ΑΕΤΟΥ πέρυσι ξέφτισε εν ώρα λειτο] ]>

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here