ΑρχικήΑΡΘΡΑΣημαντικές απαντήσεις Κώστα Βλάση σε ερωτήματα για το Φυσικό Αέριο στην Μεγαλόπολη

Σημαντικές απαντήσεις Κώστα Βλάση σε ερωτήματα για το Φυσικό Αέριο στην Μεγαλόπολη

Στις 4 Δεκεμβρίου έγινε η συνέντευξη τύπου για το Φυσικό Αέριο στην Μεγαλόπολη. Στην διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα αλλά δόθηκε η δυνατότητα στα Μ.Μ.Ε. που κάλυπταν την συνέντευξη μόνο για μια ερώτηση. Τα ερωτήματα όμως που υπήρχαν ήταν περισσότερα και έτσι στις 11 Δεκεμβρίου το Καφενείο Μεγαλόπολης έστειλε στον Δήμαρχο Μεγαλόπολης ένα έγγραφο με 3 ερωτήματα. Στις 14 Δεκεμβρίου στείλαμε τα ίδια ερωτήματα στον Υφυπ.Εξωτερικών και Βουλευτή Αρκαδίας κ. Βλάση. Ο κ. Δήμαρχος Μεγαλόπολης δεν έχει ακόμα απαντήσει, ο κ. Βλάσης μας έστειλε σήμερα τις απαντήσεις του τις οποίες και δημοσιεύουμε:

Υπόψιν Υφ.Εξωτερικών – Βουλευτή Αρκαδίας κ. Βλάση

Κύριε Βλάση καλησπέρα σας, επειδή κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου προχθές στο Πνευματικό κέντρο Μεγαλόπολης , δεν είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα από ένα ερωτήματα , θα ήθελα να θέσω υπόψιν σας τα εξής θέματα:

Ερώτηση 1: Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει αρκετές φορές ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, οι επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ που θα λάβουμε σαν Μεγαλόπολη για το Φυσικό Αέριο θα είναι δυο, μια για την κατασκευή των δικτύων και μια για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις. Στο πρώτο κομμάτι μιλάμε για το κόστος σύνδεσης στα δίκτυα της κάθε οικίας.Θα ήθελα να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις. Θα είναι δηλαδή το κόστος που θα πρέπει να πληρώσει ο κάθε πολίτης για τις σωληνώσεις και την αντικατάσταση – προμήθεια νέου λέβητα; Θα υπάρχει κάποιος περιορισμός; Θα μπορεί ας πούμε το κάθε σπίτι-διαμέρισμα στην Μεγαλόπολη να εγκαταστήσει νέο λέβητα συμπύκνωσης φυσικού αερίου και το κόστος αυτό να καλυφθεί από το πρόγραμμα, ή θα καλύπτεται μόνο το κόστος εγκατάστασης σωληνώσεων-εξαρτημάτων; Θα θέλαμε από κάποιον να μας πει αναλυτικά τι θα περιλαμβάνει η χρηματοδότηση για το κάθε σπίτι.

Απάντηση 1: Η χρηματοδότηση των εσωτερικών εγκαταστάσεων θα περιλαμβάνει το σύνολο των δαπανών για να μπορεί το κάθε σπίτι να χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο, ήτοι σωληνώσεις, λέβητες, κοκ..

Ερώτηση 2: Ο εκπρόσωπος της εταιρίας EDIL ανακοίνωσε ότι από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η λειτουργία γραφείου στην Μεγαλόπολη και κάλεσε τους πολίτες να πάνε να κάνουν αιτήσεις. Ο Δήμαρχος μας είπε ότι τα προγράμματα επιδότησης δεν έχουν ακόμα βγει και εγκριθεί, υπάρχει όμως σαφή δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Εφόσον ανακοινωθούν τα προγράμματα από το ΕΣΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να εγκριθούν επίσημα οι πράξεις, οπότε αν στο μεταξύ οι πολίτες κάνουν αιτήσεις, τι θα συμβεί;  Θα κάνουν οι πολίτες μόνο μια απλή αίτηση χωρίς δέσμευση; Ή μήπως χρειαστεί να υπογράφουν και συμβάσεις στις οποίες λογικά μέσα θα πρέπει να φαίνεται το δωρεάν στις συνδέσεις και στο κόστος εγκαταστάσεων;

Απάντηση 2: Η έκδοση των προσκλήσεων προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς. Οι αιτήσεις των δημοτών την περίοδο του Ιανουαρίου θα έχουν αποκλειστικά χαρακτήρα εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός της εταιρείας για την ανάπτυξη του δικτύου, οπότε σε αυτή τη φάση δεν δημιουργείται οιαδήποτε οικονομική υποχρέωση για τους αιτούντες. Πάντως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η δέσμευση που έχει υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης για χρηματοδότηση τόσο του κόστους των εσωτερικών εγκαταστάσεων, όσο και των τελών σύνδεσης θα ισχύσει για όλους τους κατοίκους της Μεγαλόπολης, ακόμη και αν τη στιγμή υποβολής της αίτησης δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική πρόσκληση.

Ερώτηση 3: Εσείς σαν μέλος της Κυβέρνησης και όπως μας είπε ο Δήμαρχος έχετε βοηθήσει πολύ, τι γνωρίζετε για τα 2 αυτά προγράμματα επιδοτήσεων από το ΕΣΠΑ 2014-2020; Πότε θα ανακοινωθούν και πόσο ισχυρή και βέβαιη είναι τελικά η δέσμευση της Κυβέρνησης απέναντι στην Μεγαλόπολη; Αν υπάρξει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή αν υπάρχει κάποια αθέτηση από την Κυβέρνηση, τι θα γίνει με το έργο; Θα γίνει κανονικά από ίδιες επενδύσεις της HENGAS ; Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις των πολιτών ώστε να μην πληρώσουν τίποτα; Υπάρχει άλλος τρόπος χρηματοδότησης;

Απάντηση 3: Θεωρώ πως δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας. Από την ενημέρωση που έχω προκύπτει ότι έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία και στην παρούσα φάση ολοκληρώνεται η εξειδίκευση των προς χρηματοδότηση δράσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί όπως πάντα να τηρεί με ευλαβική συνέπεια τις δεσμεύσεις της και το έργο της τροφοδότησης της Μεγαλόπολης με φυσικό αέριο είναι πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα ούτως ώστε οι δημότες της Μεγαλόπολης να απολαύσουν τα οφέλη σύνδεσης με το φυσικό αέριο.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Βλάση για την άμεση ανταπόκριση του και τις απαντήσεις στα ερωτήματα. Θέλουμε να τονίσουμε το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τις απαντήσεις αυτές και να μπορούν οι πολίτες να γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαδικασίες που θα γίνουν με τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια