ΑρχικήΑΡΘΡΑΣε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο της Hengas στην Πελοπόννησο - Αναλυτικό...

Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο της Hengas στην Πελοπόννησο – Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Κόρινθο, Καλαμάτα και Σπάρτη

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε πέντε δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την εταιρεία Hengas ενώ, στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες συνδέσεις για οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές, με την τροφοδότηση όλων των πόλεων να εκτιμάται για το πρώτο τρίμηνο του 2023.  

Ειδικότερα, οι πέντε πόλεις είναι η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Κόρινθος, η Καλαμάτα και η Σπάρτη. Για τις δύο τελευταίες, Καλαμάτα και Σπάρτη, μόλις την Δευτέρα αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα της Διαύγεια οι εγκριτικές αποφάσεις της ΡΑΕ, σύμφωνα με τις οποίες η Hengas αναλαμβάνει άδεια διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις αυτές.

Μεγαλόπολη

Πιο συγκεκριμένα, στην πόλη της Μεγαλόπολης έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση με τον ΔΕΣΦΑ και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η αεριοδότηση των αγωγών του δικτύου της πόλης, γεγονός που σημαίνει πως άμεσα μπορούν να ξεκινήσουν να συνδέονται οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές.

Τρίπολη

Στην πόλη της Τρίπολης έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικτύου μέσης πίεσης και ξεκινάει η κατασκευή του δικτύου χαμηλής πίεσης με στόχο το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους να ξεκινήσει η τροφοδότηση της πόλης με φυσικό αέριο.

Κόρινθος

Για την Κόρινθο η τροφοδότηση υπολογίζεται προς το τέλος του έτους, αναλόγως της προόδου κατασκευής των αναγκαίων υποδομών από πλευράς ΔΕΣΦΑ, όπως υπογραμμίζουν πηγές της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Hengas, η τροφοδότηση της Καλαμάτας και Σπάρτης, που πρόσφατα εγκρίθηκαν οι σχετικές άδειες διαχείρισης, προβλέπεται να γίνει με συμπιεσμένο φυσικό αέριο και εκτιμάται στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της ΡΑΕ, λόγω του γεγονότος ότι το δίκτυο της Καλαμάτας δεν βρίσκεται πλησίον αγωγού υψηλής πίεσης του ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου), ο μοναδικός τρόπος τροφοδότησής του είναι με φορτηγά CNG ή LNG.

Καλαμάτα

Σύμφωνα με τον Φάκελο που κατέθεσε στην ΡΑΕ, η Hengas προτείνει την κατασκευή δικτύου διανομής χαμηλής πίεσης στον Δήμο της Καλαμάτας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχοντας ως κύριο στόχο δραστηριότητας την τροφοδοσία οικιακών και εμπορικών πελατών. Αναλυτικότερα, το προτεινόμενο δίκτυο στην πόλη της Καλαμάτας θα αποτελείται από σύστημα αγωγών χαμηλής πίεσης (4 bar). Θα εγκατασταθεί σταθμός αποσυμπίεσης συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG station) στον οποίο θα τοποθετηθούν αποσυμπιεστές (CNG decompressors) δυναμικότητας 1800Nm3/h, με πίεση εισόδου από 15 μέχρι 200 bar και πίεση εξόδου 4 bar. Το συμπιεσμένο φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από σταθμούς συμπίεσης στο σταθμό αποσυμπίεσης με ειδικά βυτιοφόρα σε πιέσεις μέχρι 200 bar. Οι σταθμοί συμπίεσης θα βρίσκονται εγκατεστημένοι σε δίκτυο της HENGAS στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο Αρχικό Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου της Καλαμάτας θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 9.500 μέτρων, εκ των οποίων τα 1.750 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ160, τα 2.645 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ125 και τα 5.105 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ63. Στην πενταετία 2021-2025 προβλέπεται συνολική κατανάλωση για τους μη Βιομηχανικούς Πελάτες (Οικιακοί και Εμπορικοί) 96.992 MWh ενώ για τους Μεγάλους Εμπορικούς/ Βιομηχανικούς Πελάτες 109.706 MWh.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής ανέρχεται στα 2.5 εκατ. ευρώ, όπου περιλαμβάνονται οι επενδύσεις για την κατασκευή του Δικτύου Διανομής καθώς και για την κατασκευή του σταθμού αποσυμπίεσης CNG. Μέρος του ποσού θα καλυφθεί από ιδία κεφάλαια, επιδότηση από ευρωπαϊκά κεφάλαια μέσω ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από τράπεζες. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής στους πέντε δήμους.

Σπάρτη

Αντίστοιχη τεχνική λύση προκρίνεται και στην περίπτωση της Σπάρτης με το δίκτυο να έχει όμοια τεχνικά χαρακτηριστικά.

Όπως προβλέπεται στο Αρχικό Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου της Σπάρτης θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 10.500 μέτρων, εκ των οποίων τα 2.000 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ160, τα 3.000 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ125 και τα 5.500 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ63.

Στην πενταετία 2021-2025 προβλέπεται συνολική κατανάλωση για τους μη Βιομηχανικούς Πελάτες (Οικιακοί και Εμπορικοί) 70.184 MWh ενώ για τους Μεγάλους Εμπορικούς/ Βιομηχανικούς Πελάτες 249.206 MWh. Και στην περίπτωση της Σπάρτης ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται να καλυφθεί κατά τον ίδιο τρόπο, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα.

από το energypress.gr

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ