ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΣε δύο στρατόπεδα οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα απορρίμματα
spot_img

Σε δύο στρατόπεδα οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα απορρίμματα

Συνεδρίασε ο ΦοΔΣΑ περιφέρειας Πελοποννήσου την Δευτέρα 11 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη μετά την πλήρη οικονομική κατάρρευση του Φορέα  με τους μπλοκαρισμένους λογαριασμούς που δεν θα μπορούν να πληρωθούν ούτε οι στοιχειώδεις δαπάνες.

Να αναφέρουμε ότι στις 29/6/2016 κοινοποιήθηκε στον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου κατασχετήριο εις χείρας τρίτων, για ποσό 411.430,44 ευρώ, που ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου κληρονόμησε ως οφειλή για εκτέλεση εργασιών αποκομιδής ανακύκλωσης από τον συγχωνευθέντα ΦοΔΣΑ Λακωνίας. Με δεδομένο ότι στα ταμεία του ΦοΔΣΑ βρίσκονται λιγότερα από 190.000 ευρώ και επίσης δεδομένο πως ο ΦοΔΣΑ οφείλει στο Δημόσιο καταλογισθέντα πρόστιμα για κακώς λειτουργούντες ΧΥΤΑ / δεματοποιητές, που επίσης κληρονόμησε ύψους άνω των 235.000 ευρώ, καθώς και το σύνολο των δαπανών – εκτός μισθοδοσίας – για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου από το έτος 2015, η κατάσχεση αυτή οδηγεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση του ΦοΔΣΑ, καθώς με μπλοκαρισμένους λογαριασμούς δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε στοιχειώδεις δαπάνες.

Την ίδια στιγμή οι οφειλόμενες εισφορές των Δήμων προς τον ΦοΔΣΑ μόνο για τα έτη 2014 – 2015 ξεπερνούν τις 630.000 ευρώ, ενώ οι οφειλόμενες εισφορές των Δήμων της Λακωνίας προς τον καταργηθέντα Σύνδεσμο της Λακωνίας για τα έτη προ του 2014 είναι άνω των 600.000 ευρώ».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το θέμα αυτό αλλά το προεδρείο έκρινε ότι πρώτα πρέπει να παρουσιαστεί η μελέτη του νέου ΠΕΣΔΑ την οποία συνέταξε μελετητική εταιρεία για λογαριασμό του ΦοΔΣΑ.

Ο κ. Στάθης Κουρνιώτης διαχειριστής της μελέτης στηριζόμενος στα στοιχεία ΤΣΔ των δήμων της περιφέρειας Πελοποννήσου, στην προσέγγιση με βάση τα οικονομικά στοιχεία στον υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ (2010) και στην μελέτη αναθεώρησης (2014)  εξέτασε 3 λύσεις – προτάσεις:

 1) Την κεντρική διαχείριση (ΣΔΙΤ) με δίκτυο ΣΜΑ (σταθμών μεταφόρτωσης), 14 συνολικά.

 2) Την κεντρική διαχείριση (ΣΔΙΤ) με περιφερειακές κομποστοποιήσεις και δίκτυο ΣΜΑ (14 κι εδώ συνολικά).

3) Την αποκεντρωμένη διαχείριση σύμφωνα με Τοπικά Σχέδια.

Συνολικός ελάχιστος χρόνος περάτωσης του έργου είναι 48 μήνες όπου οι 24 θα χρειαστούν για την κατασκευή των έργων, σε κάθε περίπτωση ο μελετητής ξεκαθάρισε ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση θα πρέπει αν έχει ξεκινήσει το 2020.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης από τον μελετητή, τέθηκαν τα ερωτήματα, από τους δημάρχους, που είχαν να κάνουν σχετικά με τον χρόνο περάτωσης του έργου και με την διαχείριση του υπολείμματος. Δεν έλειψαν και οι κόντρες βέβαια μεταξύ των δύο μελετητών που βρέθηκαν στην αίθουσα. Συγκεκριμένα μεταξύ του μελετητή αυτού όπου για λογαριασμό της  ΠΕΔ την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την μελέτη και μεταξύ του μελέτη του ΦοΔΣΑ.

Πολύτιμος χρόνος σπαταλήθηκε με την συζήτηση του θέματος με αρκετά μέλη του ΦοΔΣΑ να δυσανασχετούν.

Μετά από αρκετές ώρες συνεδρίασης απόφαση δεν πάρθηκε, με την ψήφιση να αναβάλλεται και με το θέμα να μένει στον αέρα για ακόμη μία φορά. Το μόνο που μένει μετά από κάθε συζήτηση –  συνεδρίαση, μελέτη για τα απορρίμματα είναι η διαλογή στην πηγή. Αλλά γιατί δεν προχωρά; Τι γίνεται τόσα χρόνια;

Δυστυχώς οι δήμαρχοι της περιφέρειας Πελοποννήσου για ακόμη μία φορά δεν κατάφεραν να βρουν μία λύση και να προχωρήσουν τις διαδικασίας για την επίλυση του σοβαρότατου θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Από την μία υπάρχουν οι δήμαρχοι που έχουν κάνει φιλότιμες προσπάθειες να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους και να τηρούν κάποιους κανόνες και από την άλλοι υπάρχουν και αυτοί που είναι στο θεωρητικό σημείο μηδέν.

Η Πελοπόννησος έχει πνιγεί στα απορρίμματα, οι ΧΑΔΑ κλείνουν προς αποκατάσταση και στην σκιά αυτών δημιουργούνται νέοι ΧΑΔΑ πλήττοντας το περιβάλλον και τους πολίτες.

Ας ελπίσουμε στην επόμενη συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ να ληφθεί επιτέλους μία απόφαση για το θέμα αυτό.

Έφη Καστραντά από το ArcadiaPortal.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια