Σε αναστάτωση οι αγρότες για το αγροτικό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου: κ. Στρατηγάκο Ηλία

Θέμα:  «Σε αναστάτωση οι αγρότες για το αγροτικό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος.

 Επείγουσα ανάγκη η αλλαγή της διαδικασίας για τη χορήγηση του αγροτικού τιμολογίου».

Κύριε Πρόεδρε,

Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο από τα σημειώματα που λαμβάνουν οι αγρότες μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Σε αυτά τους ζητείται να υποβάλουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στα κατά τόπους αρμόδια  καταστήματα της ΔΕΗ .προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό τιμολόγιο για τις γεωτρήσεις τους.

Στο σχετικό σημείωμα της ΔΕΗ σημειώνεται πως μετά την έκδοση της υπ’ αριθμόν 140424/06.03.2017 ΚΥΑ (ΦΕΚ 814/14/3/2017), επανακαθορίστηκε η διαδικασία χορήγησης και διατήρησης του αγροτικού τιμολογίου. Έτσι για όλες τις υφιστάμενες και ήδη ηλεκτροδοτούμενες αρδευτικές εκμεταλλεύσεις, είναι υποχρεωτική η έκδοση νέου δελτίου γεωργοτεχνικών και γεωργοοικονομικών στοιχείων.

Ζητείται λοιπόν να προσκομίσουν οι αγρότες στα κατά τόπους αρμόδια γραφεία της ΔΕΗ βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα (ΟΤΑ Α’ ή Β’ βαθμού) περί υποβολής αίτησης για έκδοση ή ανανέωση ή τροποποίηση άδειας χρήσης ύδατος ή βεβαίωση παροχής ύδατος. Ή την άδεια χρήσης ύδατος που εκδόθηκε από τον αρμόδιο φορέα ή το νέο δελτίο Νο1 που εκδόθηκε από την αρμόδια Περιφέρεια και την ανωτέρω άδεια χρήσης ύδατος.

Επιπλέον θα πρέπει να υποβληθούν και άλλα δικαιολογητικά, που αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Αν οι αγρότες δεν ανταποκριθούν εγκαίρως στην υποβολή των δικαιολογητικών τότε θα γίνει μονομερής καταγγελία της σύμβασης αναφέρει το σχετικό έγγραφο της ΔΕΗ.

Δεδομένου ότι:

Η Διεύθυνση Υδάτων Πελοποννήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αδυνατεί να εκδώσει τις άδειες χρήσης νερού μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου λόγω έλλειψης προσωπικού και μεγάλου όγκου εργασίας. Στην εν λόγω Υπηρεσία υπάρχουν 23.500 περίπου αιτήσεις σε εκκρεμότητα για τις άδειες χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις που ζητεί η ΔΕΗ ώστε να επικαιροποιήσει το αγροτικό τιμολόγιο. Καλύπτει τους 4 νομούς της Περιφέρειας (πλην Κορινθίας) συν την Ηλεία και την Τροιζηνία – και το να εξετάσει τις χιλιάδες αυτές αιτήσεις είναι αδύνατο, καθώς έχει μόνο 5 υπαλλήλους. Η Υπηρεσία ασχολείται ακόμα με την παρακολούθηση κολυμβητικών νερών, τις γνωμοδοτήσεις για περιβαλλοντικές μελέτες, για ρέματα για δήμους και Περιφέρεια. Το 2017 εξέδωσε 935 άδειες χρήσης νερού. Με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να εξεταστούν οι χιλιάδες οι φάκελοι αυτοί. Επιπρόσθετα το έργο της δυσχεραίνεται καθώς πολλοί φάκελοι που έχουν υποβληθεί είναι λάθος (είτε έχουν βάλει λάθος συντεταγμένες, κλπ).

Οι δήμοι  υποδοχής των ήδη κατατεθειμένων χιλιάδων αιτημάτων προωθούν  αυτά  με αργούς  ρυθμούς  λόγω  του όγκου εργασίας  και σφαλμάτων που διαπιστώνονται  στη σύνταξη αυτών .

Οι αγρότες έχουν προσκομίσει δικαιολογητικά πριν από μερικά χρόνια για τις άδειες χρήσης νερού – αν και δεν έχουν  πάρει ακόμη άδειες χρήσης νερού.

Όλες οι γεωτρήσεις είναι νόμιμες, για αυτό εξάλλου τους έχει δοθεί και ρεύμα.

Είναι αδιανόητο επειδή η ΔΕΗ υποψιάζεται ότι κάποιοι καταναλωτές δεν δικαιούνται αγροτικό τιμολόγιο, να επιβάλλονται τόσο ασφυκτικές προθεσμίες, με συνέπεια να χάσουν τη δυνατότητα του αγροτικού τιμολογίου και οι πραγματικοί δικαιούχοι. Είναι αδιανόητο, όπως λέει και ο λαός μας, «μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά».

Το παραπάνω ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της Πελοποννήσου να μην στερηθεί το αγροτικό τιμολόγιο ;
  • Εξετάζετε την πρόταση μας και να διεκδικήσετε από τα αρμόδια Υπουργεία να τροποποιηθεί η ΚΥΑ ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία  και η ΔΕΗ να χορηγεί το αγροτικό τιμολόγιο με τη βεβαίωση από το δήμο  υποδοχής ότι ο αγρότης   έχει καταθέσει τα προβλεπόμενα  δικαιολογητικά του  για  την  έκδοση  άδεια χρήσης νερού ;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
ΧΡΥΣΑΔΑΚΟΣ   Σταύρος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ   Σαράντος

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,686ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,318ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ