Σήμερα παρουσιάζεται στους επενδυτές το τελικό SPA για τους λιγνίτες – Τα 4 bonus και η σιγή ιχθύος των επενδυτών

0
293

Μια από τις κρισιμότερες ημέρες που πιθανόν να καθορίσει την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος, διανύει σήμερα ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σήμερα παρουσιάζεται στους επενδυτές το τελικό σύμφωνο πώλησης (SPA) το οποίο και θα ενσωματώνει μια σειρά από προβλέψεις και όρους που θα έχουν ως σκοπό να γίνουν πιο ελκυστικά τα εργοστάσια και να πειστούν οι επενδυτές να προσέλθουν με ικανοποιητικές προσφορές στις 15 Ιανουαρίου, όταν και έχει οριστεί η ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έχουν ανακοινωθεί αλλά και με βάση πληροφορίες του energypress, το τελικό SPA θα προσφέρει 4 bonus τα οποία πιθανόν να κινητοποιήσουν ακόμη και τους επενδυτές που εμφανίζονταν τις τελευταίες ημέρες διστακτικοί απέναντι στην προοπτική να προσέλθουν στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Ποια είναι αυτά;

  1. Η ήδη γνωστή σε όλους κατάργηση του τέλους λιγνίτη. Το μέτρο είναι ανακοινωμένο, ψηφισμένο και έχει ήδη προσμετρηθεί από τους επενδυτές
  2. Η χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή και δίνει τη δυνατότητα να μειωθούν οι εργαζόμενοι στις υπό πώληση εταιρείες αφού μετά από αίτησή τους, θα μπορούν να μετακινηθούν στη ΔΕΗ και το ΔΕΔΔΗΕ. Η δυνατότητα αυτή είχε ζητηθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους και εκτιμάται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο
  3. Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΕ που ανοίγει το δρόμο για την έγκριση ΑΔΙ για τις λιγνιτικές μονάδες για τουλάχιστον 6 χρόνια, μέχρι το 2025. Πλέον η χορήγηση ΑΔΙ είναι δεδομένη και απομένει να καθοριστεί από την κυβέρνηση το ύψος τους. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός του επόμενου διαστήματος με την οριστική έγκριση να τοποθετείται εντός του πρώτου τριμήνου. Και αυτό το μέτρο είχε ζητηθεί από όλους τους επενδυτές
  4. Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress στο SPA θα ικανοποιείται και ένα ακόμη αίτημα των επενδυτών που αφορά στην εξασφάλιση σταθερής τιμής για το λιγνίτη, στο διάστημα που θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα των ορυχείων της Φλώρινας.

Με τα 4 αυτά “μπόνους” το ΥΠΕΝ και η ΔΕΗ υπολογίζουν ότι μηδενίζουν το λειτουργικό παθητικό που έδειχναν να έχουν οι μονάδες, το οποίο άλλωστε είχε διαπιστωθεί και από τους υποψήφιους αγοραστές, που εμφανίζονταν διστακτικοί για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Αυτό είναι και το κριτήριο για το πόσοι από τους νυν εργαζόμενους των μονάδων θα περάσουν σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress ο αριθμός των εργαζομένων που θα μεταφερθούν και συνεπώς θα ελαφρύνουν το λειτουργικό κόστος των μονάδων θα είναι συνολικά 300 με 400, με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από τη Μεγαλόπολη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μέχρι χθες, κανένας επενδυτής που συμμετέχει στη διαδικασία δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του.

“Στην παρούσα φάση της διαδικασίας δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο” ανέφερε στο Energypress πηγή προσκείμενη σε εταιρεία που συμμετέχει στην τελική φάση του διαγωνισμού και η οποία ρωτήθηκε εάν τα νέα δεδομένα διαφοροποιούν το σκηνικό και καθιστούν τις μονάδες πιο ελκυστικές.

Χρήστος Στεφάνου από το energypress.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here