Ρημάζουμε…

Γράφει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παραπάνω συγκριτικός πίνακας, που δείχνει τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού της Αρκαδίας το 2021. Σε σχέση με την απογραφή του 2011, τα πράγματα θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε τραγικά, αφού συνολικά ο Νομός Αρκαδίας χάνει 9134 κατοίκους ή το 10,54 % του πληθυσμού του. Συγκεκριμένα ανά Δήμο:

1.Ο Δήμος Τρίπολης χάνει 3310 κατοίκους, ή το 7% του πληθυσμού του

2.Ο Δήμος Β. Κυνουρίας, χάνει 803 κατοίκους ή το 7,77% του πληθυσμού του

3.Ο Δήμος Γορτυνίας, χάνει 2094 κατοίκους ή το 20,71% του πληθυσμού του

4.Ο Δήμος Μεγαλόπολης χάνει 1896 κατοίκους ή το 17,74% του πληθυσμού του

5.Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας χάνει 1031 κατοίκους ή το 12.43% του πληθυσμού του.

Πρωταθλητής στην κούρσα της ερήμωσης είναι ο Δήμος Γορτυνίας που χάνει το 20,7% του πληθυσμού του και ακολουθεί σε μικρή απόσταση ο Δήμος Μεγαλόπολης με 17, 74%, ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας με 12,43%, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας με 7,77% και τελευταίος ο Δήμος Τρίπολης με μείωση 7%.

Εκ πρώτης όψεως το γενικό συμπέρασμα είναι πως η Αρκαδία ρημάζει. Αν όμως λάβουμε υπόψη, τις παραινέσεις των δημάρχων προς τους Αρκάδες μόνιμους κατοίκους άλλων δήμων, να απογραφούν στον τόπο καταγωγής των, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Όταν δημοσιευτούν τα αποτελέσματα της της απογραφής των οικισμών, τότε σίγουρα θα αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα και όλοι μας θα αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής της Αρκαδικής Υπαίθρου. Υποθέτω πως μόνο η πόλη της Τρίπολης ίσως να κατάφερε να κρατήσει τον πληθυσμό της.

Βέβαια όσοι μένουμε στην Αρκαδία και ειδικότερα στα χωριά, γνωρίζουμε την κατάσταση από πρώτο χέρι. Ερήμωση, εγκατάλειψη, αδιαφορία. Είναι τα τρία μελανά χρώματα που συνθέτουν την πραγματική εικόνα της Αρκαδικής υπαίθρου. Είναι μια εικόνα που δύσκολα αναστρέφεται. Είναι μια εικόνα που εδώ και χρόνια, κάνουν πως δεν βλέπουν οι διάφοροι εραστές της εξουσίας, είτε είναι Δήμαρχοι, είτε Περιφερειάρχες, είτε Βουλευτές, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή τους ή η ανέλιξή τους σε ανώτερα πολιτικά κλιμάκια.

Μετά από την κατακόρυφη πτώση του πληθυσμού, σίγουρα θα έχουμε μείωση των βουλευτικών εδρών, των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Ακόμα θα έχουμε μείωση των χρηματοδοτήσεων. Που σημαίνει περεταίρω εγκατάλειψη των υποδομών στην Αρκαδική Ύπαιθρο. Που σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση και παρακμή.

Για να αντιμετωπιστεί η κατρακύλα, χρειάζεται να μπει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, πράγμα μάλλον απίθανο, αφού εδώ και δεκαετίες φαινόταν που οδηγείτο η Αρκαδία, αλλά δεν ίδρωνε το αυτί κανενός. Έτσι η πιθανότερη εξέλιξη είναι να πάμε σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Αυτό το ενισχύει το γεγονός, ότι κανένας από τους εξουσιάρχες δεν σχολίασε το αποτέλεσμα της απογραφής. Που σε απλά ελληνικά με απλή λογική σημαίνει ότι από δαύτους δεν έχουμε τίποτε καλό να περιμένουμε.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια