ΑρχικήΑΡΘΡΑΡεύμα στην εθελουσία της ΔΕΗ με μπόνους για όσους έχουν κλείσει 25...

Ρεύμα στην εθελουσία της ΔΕΗ με μπόνους για όσους έχουν κλείσει 25 χρόνια υπηρεσίας – μαχαίρι στο τροφείο, πέφτει στα 3,22 ευρώ

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το νέο δόγμα της ΔΕΗ, που περιλαμβάνει ευελιξία στις προσλήψεις αλλά και στις αποχωρήσεις, χορήγηση κινήτρων αλλά και ανακατανομή προσωπικού, με άμεση ανάγκη να κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των περίπου 10.000 εργαζομένων, κάτω από τα 50 έτη όπου βρίσκεται σήμερα.

Ένα ακόμη βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση αποφασίστηκε από το χθεσινό ΔΣ της ΔΕΗ, σύμφωνα με το οποίο, την αποζημίωση 15.000 ευρώ που δικαιούνται όσοι αποχωρούν, θα εισπράττουν, όχι μόνο όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά και εκείνοι που έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας.

Στην ουσία είναι μια ακόμη κίνηση προς τη κατεύθυνση να ανανεωθεί ηλικιακά η επιχείρηση, όπως έχει εισηγηθεί η McKinsey, δίνοντας κίνητρο σε εργαζόμενους κοντά στα 50 έτη, να αποχωρήσουν τουλάχιστον μια δεκαετία πριν τη συνταξιοδότησή τους (62 έτη).

Είναι όλα ψηφίδες ενός πλάνου, τις πτυχές του οποίου είχε περιγράψει για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2018, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, και έκτοτε ξεδιπλώνεται, με την εθελουσία τόσο στις προς πώληση μονάδες (273 άτομα), όσο και στην υπόλοιπη ΔΕΗ (220 άτομα) με καταληκτική προθεσμία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αμφότερες θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλι ύψους 151,2 εκατ. ευρώ που είχε συμπεριλάβει η ΔΕΗ ως πρόβλεψη στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Το ερώτημα είναι αν με κινήσεις σαν αυτές η επιχείρηση πράγματι θα καταφέρει να μειώσει το προσωπικό της κατά περίπου 4.000 άτομα, και να εξοικονομήσει 330 εκατ ευρώ, όπως εισηγούνταν το business plan της McKinsey. Είναι κάτι που μένει να φανεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ανάλογα με την επιτυχία τους, οι εθελουσίες έξοδοι θα ενταθούν, όπως και τα κίνητρα που τις συνοδεύουν.

Μαχαίρι στο τροφείο

Στη λογική μείωσης του μισθολογικού κόστους, κινείται και το “ψαλίδι” στο τροφείο, που αποφασίστηκε επίσης χθες. Το επίδομα σίτισης του προσωπικού μειώνεται πλέον κατά 2,60 ευρώ την ημέρα, και από τα 6 ευρώ την ημέρα, θα ανέρχεται στα 3,40 ευρώ την ημέρα, για τα επόμενα τρία χρόνια, έως τη λήξη της τρέχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας, μετά την οποία καταργείται εντελώς. Το θέμα είχε αποτελέσει στο παρελθόν σημείο τριβής των συνδικαλιστών με τη διοίκηση, όπως άλλωστε και η ανάγκη για εθελουσίες έξοδοι, όταν είχαν αναφερθεί για πρώτη φορά δημόσια, το Μάρτιο του 2018, από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.

“Επίγει η σταδιακή ανανέωση του προσωπικού, η δυνατότητα προσλήψεων, οι οποίες όμως χρειάζονται την έγκριση του υπερ-Ταμείου, αλλά και ενέργειες όπως αναδιάταξη μηχανικών από μονάδες, όπου αυτοί δεν χρειάζονται, σε άλλες, με περισσότερες απαιτήσεις”, είχε αναφέρει το Μάρτιο του 2018 ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Σκοπός κινήσεων σαν τις παραπάνω είναι ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους της ΔΕΗ, που μέσω της εθελουσίας των 220 ατόμων, πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 12 εκατ ευρώ το χρόνο. Κι αυτό καθώς πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά προτιμούν ακόμη να εργάζονται, εξ ου και στα 15.000 ευρώ της αποζημίωσης, προστέθηκε και ένα ακόμη πεντοχίλιαρο προκειμένου να αποδεχθούν την οικειοθελή αποχώρηση.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο business plan της ΔΕΗ, ένα σημαντικό μέρος των εργαζόμενων θα μετακινηθεί στις νέες ιδιωτικές εταιρείες που πωλούνται. Πολλοί εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν από την επιχείρηση από μονάδες που αποσύρονται και θα σταματήσουν να λειτουργούν, ενώ, τέλος, προβλέπεται να εφαρμοστούν δύο σχέδια εθελούσιας εξόδου: Το πρώτο για εργαζομένους που θα συνταξιοδοτηθούν αφού έχουν ήδη συμπληρώσει το όριο ηλικίας και το δεύτερο για εργαζομένους στους οποίους θα δοθούν κίνητρα αποχώρησης.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των υπό πώληση μονάδων

Ταυτόχρονα κατά το χθεσινό Δ.Σ. της ΔΕΗ, αποφασίσθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στις υπό πώληση εταιρείες, κατά 725.000 ευρώ στη Μελίτη, και κατά 6 εκατ ευρώ στη Μεγαλόπολη, ώστε να δικαιολογηθούν τα έξοδα που χρειάζονται για τη διαδικασία.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του Βορρά (Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε.) ήταν 52,8 εκατ. ευρώ, και εκείνης του Νότου (Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε), 99,13 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Φιντικάκης από το energypress.gr

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ