Πώληση μονάδων ΔΕΗ – Προτάσεις για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο

0
1045

Ελάχιστες ημέρες απομένουν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ελληνική Βουλή , με το οποίο μπαίνουν τίτλοι τέλους στην Μεγαλόπολη, στην ΔΕΗ και σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Μακεδονίας. Μόλις ψηφιστεί αυτός ο νόμος ξεκινάει να τρέχει το ρολόι και μέχρι τις 31 Μαίου όλα όσα ξέραμε για την ΔΕΗ , για την Μεγαλόπολη , για την ευρύτερη περιοχή θα είναι παρελθόν.

Πρώτος εγώ δεν είμαι από αυτούς που είναι ικανοποιημένοι από την μέχρι σήμερα λειτουργία της ΔΕΗ, όμως αυτές τις στιγμές οφείλω να προσπαθήσω να έχω όσο το δυνατόν πιο ευρύτερη εικόνα των όσων συμβαίνουν , όλων αυτών που διακυβεύονται.

Αν όλα λοιπόν προχωρήσουν -όπως τα πράγματα δείχνουν- τότε από την 1η Ιουνίου 2018 ειδικά στην Μεγαλόπολη θα βιώσουμε ένα ξαφνικό θάνατο, μια απότομη και βίαιη αλλαγή όλων όσων μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένα.

Μπορούμε να αφιερώσουμε μέρες και μήνες για να αναλύουμε πως φτάσαμε μέχρι εδώ, είναι άλλωστε παραδεκτό από όλους ότι έγιναν τεράστια λάθη τόσο από τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους, από τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά φυσικά τα μεγαλύτερα λάθη έγιναν από τους πολιτικούς μας.

Αυτό που έχει την μέγιστη σημασία τώρα είναι ένα. Μπορεί να πολεμηθεί, να αποφευχθεί η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου; Αυτός πρέπει να είναι ο ένας και μοναδικός στόχος για τις επόμενες ημέρες. Η κριτική , οι καταγγελίες , για όλα υπάρχει ( θεωρητικά) χρόνος, για το μόνο όμως που δεν έχουμε την πολυτέλεια, είναι να ψηφιστεί αυτό το τερατούργημα που ξεπουλάει την ΔΕΗ και σκοτώνει την Μεγαλόπολη.

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις αλλά τόσο καιρό στους δρόμους βλέπουμε μόνο το 10 % των εκλεγμένων συνδικαλιστών και το 10% των εργαζομένων. Οι υπόλοιποι η έχουν άλλα πιο σοβαρα πράγματα να κάνουν η απολαμβάνουν το καφεδάκι τους πέριξ της πλατείας Μεγαλόπολης και με ύφος αρκούνται να ασκούν την κριτική τους. Επανάσταση από το Facebook δεν γίνεται! Πάμε για κατάληψη και το μόνο που μας νοιάζει είναι να ποστάρουμε  τα συνθήματα να δούν όλοι ότι αγωνιζόμαστε. Τουλάχιστον βέβαια αυτοί κάνουν κάτι, δεν περιμένουν καθισμένοι στον καναπέ τις εξελίξεις!

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή τις κινητοποιήσεις και είναι σύσσωμη απέναντι στις πωλήσεις μονάδων. Πάρθηκαν οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων , εστάλησαν και τα σχετικά έγγραφα και μετά τίποτα! Σε οτιδήποτε έγινε από τους 27 εκλεγμένους συμβούλους βλέπαμε πάντα μια μικρή μειοψηφία να συμμετέχει ενεργά και εδώ οι υπόλοιποι ήταν πάντα εξαφανισμένοι. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μόνο είδαμε τις φάτσες τους.

Η τοπική κοινωνία , οι συλλόγοι και οι φορείς έχουν δώσει μια καλύτερη εικόνα, το έχουν κάνει όμως μεμονομένα, ποτέ δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν ας πούμε οι συλλόγοι και να δηλώσουν την αντίδραση τους. Και εδώ έχουμε έγγραφα και ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα και οκ το κάναμε το χρέος μας.

Από πλευράς Περιφέρειας έχουμε μια πολύ μικρή συμμετοχή και δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό είναι όλοι εξαφανισμένοι. Οι Βουλευτές μας άφαντοι και αυτοί. Έχουν σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούν , άλλωστε έχουν στεναχωρηθεί που δεν τους έδωσε η Κυβέρνηση μειωμένο ρεύμα σε όλη την Αρκαδία.

Θα μου πείτε τώρα ποιός Βουλευτής να εμφανιστεί και να πει τι; Ο Παπαηλιού που μεθαύριο θα φάει κομματική πίεση και με βαριά την καρδιά θα ψηφίσει τον νόμο; Ο Οδυσσέας που μέμφεται τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί πουλάει τις μονάδες της Μεγαλόπολης ενώ το δικό του κόμμα πούλαγε άλλες μονάδες; Ο Βλάσης που διαφωνεί με το νομοσχέδιο αλλά έχει ήδη ψηφίσει την Μικρή ΔΕΗ; 

Ωραία και όμορφα όλα αυτά και όπως αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ θα γίνουν απεργίες και κάποιες άλλες ενέργειες για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Αλήθεια τώρα πιστεύει κανείς ότι με 2 η 4 ημέρες απεργία , ακόμα και με σβήσιμο μονάδων η όλα τα υπόλοιπα που μέχρι τώρα έκαναν οι εργαζόμενοι , θα ασκηθεί πίεση στους Βουλευτές που προκειμένου να κρατήσουν την καρέκλα τους και να απολαμβάνουν την δύναμη της εξουσίας , είναι διατεθιμένοι -και το έχουν αποδείξει πολλές φορές- να ψηφίσουν τα πάντα; Αλήθεια πιστεύει κανένας ότι υπάρχει η πολυτέλεια να πάμε σε αγώνες κάποιων ημερών και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, εντάξει δεν πειράζει θα παλέψουμε μετά να μην εφαρμοστεί;

Δεν λέω να μην γίνουν απεργίες, σαφώς και πρέπει να γίνουν. Δεν φτάνει όμως φίλοι μου αυτό.

Για να γίνει προσπάθεια να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να υπάρξει δυνατή και συντονισμένη αντίδραση. Στα πλαίσια λοιπόν της σημαντικής σύσκεψης που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι Τετάρτη 18 Απριλίου , σας μεταφέρω αμέσως  συγκεκριμένες προτάσεις .

Οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις απεργίες και είναι απολύτως απαραίτητο η φυσική παρουσία όλων στις μονάδες και τα ορυχεία. Μάλιστα θα πρέπει να παρθεί απόφαση και να γίνει κατάληψη των εγκαταστάσεων, οι εργαζόμενοι να βρίσκονται μέσα σε αυτές και όχι έξω κλειδωμένες πύλες. Δεν πρέπει να λειτουργεί απολύτως τίποτα.

Η Δημοτική αρχή Μεγαλόπολης έχει πάρει πολύ συγκεκριμένη απόφαση, να παραδώσει την διοίκηση του Δήμου στο Υπουργείο αν προχωρήσει η πώληση των μονάδων. Αν λοιπόν οι 27 εκλεγμένοι σύμβουλοι μας το εννοούν αυτό , τότε πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης. Η κίνηση να παραδοθεί η δίοικηση του Δήμου πρέπει να γίνει τώρα και να αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο πίεσης , αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί μετά δυστυχώς θα είναι πολύ αργά και η συγκεκριμένη απόφαση δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί. Και αυτό το λέω γιατί αν από 1η Ιουνίου γίνει η νέα θυγατρική και σπάσει η ΔΕΗ, τότε όλα έχουν τελειώσει. H παράδοση της διοίκησης του Δήμου έχει συγκεκριμένο  συμβολισμό, αποτελεί αυτή την στιγμή ίσως το μεγαλύτερο όπλο πίεσης.Ταυτόχρονα πρέπει οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας να σταθούν πιο ουσιαστικά και με συγκεκριμένες κινήσεις δίπλα στους εργαζόμενους. Το ξαναλέω δηλώσεις και  μεγάλα λόγια δεν φτάνουν πλέον.

Φορείς και συλλόγοι της περιοχής πρέπει να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινήσεις, ειδικότερα από την Δευτέρα 23 Απριλίου θα πρέπει να μην λειτουργεί τίποτα στην Μεγαλόπολη, όλα τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις να είναι κλειστά, όλοι όμως να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Εργαζόμενοι , Δημοτική αρχή, φορείς, έμποροι, συλλόγοι , πρέπει να ενωθούν και να βρεθούν συγκεκριμένοι τρόποι να ασκηθούν πιέσεις στους Βουλευτές για να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Αν υπολογίσουμε μόνο τους Βουλευτές Αρκαδίας και των νομών της Δυτικής Μακεδονίας, τότε όλοι σας καταλαβαίνεται ότι με τις κατάλληλες πιέσεις υπάρχει η δυνατότητα να μην υπάρχει πλειοψηφία για το νομοσχέδιο.

Η μάχη δεν θα δοθεί ούτε με δηλώσεις , ούτε με ανακοινώσεις , ούτε με αναρτήσεις στο Facebook. Όλα αυτά ήταν για πριν, τώρα δεν προσφέρουν τίποτα . Η μάχη θα δοθεί στο να μην υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία στην Βουλή, στο να καταλάβουν οι Βουλευτές ότι η μοναδική τους επιλογή είναι  να εκφράσουν την θέληση των πολιτών.

Πέρα από τα όρια της Μεγαλόπολης, είναι δυνατόν να υπάρχει παρέμβαση με άνοιγμα διοδίων και πολλές ακόμα ενέργειες που θα ασκούν πιέσεις, κυρίως όπως προανέφερα στους βουλευτές.

Αν κάποιοι ανάμεσα μας πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντιδράσεις και ότι το νομοσχέδιο και οι πωλήσεις των μονάδων είναι σωστές, είναι απόλυτα σεβαστή η άποψη τους. Κάποιοι επίσης έχουν ήδη προεξοφλήσει τα γεγονότα και έχουν αποδεχθεί το ξεπούλημα. Δεν έχω τίποτα να σχολιάσω σε αυτούς. Όσοι όμως πιστεύουν ότι όλα αυτά δεν πρέπει να γίνουν , τότε πρέπει να αναθεωρήσουμε τις μέχρι τώρα κινήσεις μας  και όλοι μαζί να αναζητήσουμε πολύ συγκεκριμένες τακτικές και δράσεις προκειμένου να αποτραπεί το τέλος της Μεγαλόπολης.

Αλεβίζος Παναγιώτης

 

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here