ΑρχικήΑΡΘΡΑΠωλήσεις μονάδων ΔΕΗ: Τα ερωτήματα για Μεγαλόπολη, η τύχη του Προσωπικού και...

Πωλήσεις μονάδων ΔΕΗ: Τα ερωτήματα για Μεγαλόπολη, η τύχη του Προσωπικού και ο φόβος των Υδροηλεκτρικών

Μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ DGcomp και υπουργείου Ενέργειας ξεκινάει σήμερα (17/1) ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την οριστικοποίηση του πλαισίου πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και διακύβευμα την πώληση των υδροηλεκτρικών.
Βάση της συζήτησης στην αυριανή τηλεδιάσκεψη θα αποτελέσει το ενημερωτικό mail που έφτασε την Παρασκευή το απόγευμα στο ΥΠΕΝ από την DGcomp και περιέχει τηλεγραφικά όλα τα ζητήματα που ανέδειξαν οι επενδυτές μέσω του market test του Δεκεμβρίου.

Αυτό που απασχολεί πρωτίστως τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη αλλά και συνολικά την κυβέρνηση που έχει θέσει από την προηγούμενη διαπραγμάτευση ως «κόκκινη γραμμή» την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων είναι το κατά πόσο η DGcomp θα υιοθετήσει την πρόταση που εμμέσως τέθηκε από την αγορά για πώληση πακέτου παραγωγικού δυναμικού που θα συμπεριλαμβάνει και υδροηλεκτρικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα βασικά σχόλια των συμμετεχόντων στο  market test ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικό άνοιγμα της αγοράς χωρίς πρόσβαση σε όλες τις πηγές παραγωγής, που σημαίνει πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων.
H αγωνία της ελληνικής πλευράς σε αυτό τον κύκλο των διαπραγματεύσεων είναι η στάση που θα κρατήσει η DGcomp σε σχέση με τα ζητήματα που έθεσε η αγορά μέσω του market test και κυρίως το ποια από αυτά θα επιμείνει να αποτελέσουν μέρος του νομοσχεδίου που θα προσδιορίζει το τι ακριβώς τελικά θα πουληθεί, με τι όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Τα αποτελέσματα του Market Test για τις μονάδες της Μεγαλόπολης

Σε ότι αφορά τις μονάδες της Μεγαλόπολης τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν εδώ είναι δύο ειδών: Αφενός, πως θα ορίζεται στο νόμο το προσωπικό που θα απομείνει σε Μεγαλόπολη 3 & 4 σε σχέση με τα σημερινά 1.100 άτομα που απασχολούνται στο σταθμό, και αφετέρου σε ποια κατάσταση βρίσκεται το δίκτυο μεταφοράς, ποιές είναι οι κοινές εγκατατάσεις οι οποίες παραμένουν στη ΔΕΗ (σσ: η τελευταία θα διατηρήσει τη μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολη 5), τι θα ισχύσει με τα συνοδευτικά έργα, κ.ό.κ.

Η τύχη των εργαζομένων

Στο σκέλος που αφορά τα εργασιακά, το πιθανότερο είναι ότι μετά και το mail της DG Comp, η ελληνική πλευρά θα συμπεριλάβει στο νόμο διατάξεις αντίστοιχες με εκείνες του νόμου για τη “Μικρή ΔΕΗ” (2014). Οπως π.χ. την υποχρέωση του αγοραστή ή των αγοραστών να διατηρήσουν ένα μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας για τουλάχιστον πέντε χρόνια, με τις υπόλοιπες από τις 1.300 (1.100 άτομα η Μεγαλόπολη συν 200 άτομα η Μελίτη), να απορροφώνται από την ΔΕΗ.

Όλα ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Η αίσθηση που επικρατεί στην αγορά πάντως είναι ότι η DGcomp θα ξαναβάλει στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων που συνδέονται με τον ανταγωνισμό και τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ, δεδομένου ότι τα ΝΟΜΕ δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικά και τα αδιέξοδα παραμένουν.
Το γεγονός ότι τα μερίδια της ΔΕΗ στη λιανική αγορά τους δύο τελευταίους μήνες του 2017 ενισχύθηκαν αντί να υποχωρήσουν σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη από το μνημόνιο αξιολόγηση των ΝΟΜΕ τον Φεβρουάριο αλλά και την επίσης μνημονιακή δέσμευση ψήφισης του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τον Μάρτιο, οδηγεί στην εκτίμηση ότι τα δύο μέτρα, ήτοι η αποεπένδυση της ΔΕΗ και οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ θα επαναξιολογηθούν σε μια κοινή κατεύθυνση: την ενίσχυση του ανταγωνισμού.  
Το μνημόνιο πάντως κάνει σαφή αναφορά στην ανάγκη λήψης πρόσθετων δομικών μέτρων.
Στο κεφάλαιο για τα ΝΟΜΕ και σε ότι αφορά στην αξιολόγησή τους τον Φεβρουάριο του 2018 σημειώνει ότι θα λάβει υπόψη της και «την πιθανή ανάγκη να υιοθετηθούν πρόσθετα δομικά διαρθρωτικά μέτρα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου παραγωγής της ΔΕΗ», προδιαγράφοντας με ένα τρόπο το μέλλον των υδροηλεκτρικών. 

Τα επόμενα βήματα σε αδρές γραμμές είναι να αποστείλει η ελληνική πλευρά στη DG Comp το τελικό κείμενο (final commitment), να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφισθεί από αυτήν ο νόμος της ΔΕΗ, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον Φεβρουάριο, να εκδοθεί απόφαση από την Κομισιόν με βάση εκείνη της DG Comp, (έως το Μάρτιο σύμφωνα με την ενημέρωση της Ε.Επιτροπής), και να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός από την ΔΕΗ στις αρχές καλοκαιριού.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος για τη ΔΕΗ έχει ξεκινήσει να συντάσσεται, και στα βασικά του άρθρα περιγράφει το τι πωλείται, δηλαδή τα δύο “πακέτα”, ένα του Βορρά (Μελίτη Ι, άδεια για Μελίτη ΙΙ), και ένα του Νότου (Μεγαλόπολη 3 & 4), το πως ακριβώς θα γίνει η διαδικασία, δηλαδή η δυνατότητα ο επενδυτής να αγοράσει είτε το ένα πακέτο, είτε το άλλο, είτε και τα δύο μαζί, πότε θα βγάλει η ΔΕΗ τα τεύχη δημοπράτησης (Μάιο), πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός (Ιούνιο), τι προβλέπεται να γίνει με τα εργασιακά κ.ο.κ.

με πληροφορίες από το energypress.gr και το worldenergynews.gr

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ